Sep 4 2017

Varbergs fästning

Jag har inte hunnit blogga om allt som vi har gjort i sommar, så här kommer en eftersläntrare om Varbergs fästning. Vi besökte denna på vägen upp till Liseberg i början av Augusti.

Står på vallarna och tittar ut 

Lunchdags. Barnstolen var ganska liten så Viktor var inte helt nöjd. Det tog lite tid tills vi fick maten, så jag läste en “Barna Hedenhös”-bok som fanns där. Jag förstår inte varför det alltid blir såhär då vi är på utflykter: vi ställer oss sist i en jättelång lunchkö, och sen då vi väl är framme så är hela lunchrushen slut och det inte är någon bakom oss i kön :p 

Alfred ville inte äta något av sin mat (pannkaka, men Viktor ställde upp och åt upp en del), men pappas kanelbulle gick bra att äta 😉

Det här med att de förr i tiden målade barn som små vuxna…

Vi såg på Bockstensmannen.

Alfred tyckte inte att det var så kul i Varbergs fästning (han var nog lite för liten för att uppskatta det). De hade även en avdelning som var lite mer riktad till barn, som Viktor uppskattade. Eller rättaresagt, han uppskattade pinnarna och klossarna där, vi fick knappt bort honom därifrån.

Det var en mycket blåsig dag.


Aug 16 2017

Liseberg

Under den första helgen i Augusti åkte vi upp till Göteborg. Där besökte vi Liseberg, ihop med våra kompisar Florencia och Martin som vi bodde hos. Det blev en lång dag – vi stannade där till klockan 22.30! Vi åkte mycket, trots att det var långa köer. Alfred älskar att åka (och mamma med)! Och nu då han är över 110 cm så får han åka lite fler attraktioner än vad han fick förra året.

Det blev inte så mycket fotat men här är två foton.

Alfred fick en ballong att ta med sig hem. Den är ungefär lika lång som Jimmy, och maken har hoppat till ett antal gånger då han trott att det varit en människa :p . Det har inte hänt mig :p . Så han är inte förtjust i kaninen.


Aug 15 2017

Sofiero

I slutet av juli var vi på en runda till Sofiero. Strax efter vi kom dit så öppnade himmeln sig och regnet vräkte ner (i motsats till vad väderprognosen sagt), men vad gjorde väl det! Vi hade kul ändå (jag och Alfred sprang mellan olika träd i ravinen och tog skydd), och sen kom solen. Det var en riktigt bra utflykt som uppskattades av både Alfred och mig, båda gillar blommor och Alfred gillade labyrinten och lekplatsen också. Barnvänligt resmål som ändå inte är ett renodlat barnresmål. God mat hade de också (och röda vinbär). Sen hämtade vi som vanligt sushi på Väla och hade sushikväll då kidsen lagt sig 🙂 .

Påväg in i labyrinten! Han var helt fokuserad på att komma dit från första steget vi tog efter att ha betalat entreavgiften.

SÅ glad 🙂

Jag fick ett bra träningspass jag med, då jag hängde med Alfred in i labyrinten. Men han kom alltid fram innan mig – det kan kanske bero på att det fanns genvägar för de mindre.

Även i övriga delar av trädgården fanns det gångar som var roliga att gå i.

Även de öppna ytorna var kul att springa omkring i.

Ibland ramlar man

Vi käkade en god lunch. Viktor gillade min skaldjurssoppa.

De talande träden var kul de med.

Vinbär är en av favoritbären.

Vackra blommor! Alfred gillar blommor och påpekar ofta hur fina blommorna är, gulle 🙂 


Jul 28 2017

Söderåsen

För ett tag sen var vi på utflykt på Söderåsen ihop med Lena. Det var en regnig dag men det hindrade inte oss! Såhär peppade var killarna:

Skäralid var vackert och stämningsfullt i regnet.

Alfred, Lena och jag gick upp till en höjd. Jag var imponerad av hur mycket Alfred orkade gå i backar!

Dock fick bara vuxna gå ut till utsiktsplatsen. De var fint men läskigt.

Sen fikade vi på Lotta på åsen. Vi åt kakbuffe men Alfred åt mest sockerbitar :p .

 


Jul 19 2017

Hotellet vid Kolmården

Så kommer ett sista inlägg från vår resa, nämligen om hotellet. Vi bodde en kvarts biltur från Kolmården, på Villa Fridhem. Ett riktigt bra boende 🙂 . Det var mycket barnvänligt (kanske inte så konstigt med tanke på närheten till Kolmården) och samtidigt ett vackert ställe.

Barnvänligheten syntes bl.a. genom:

En gratis barndrink per kväll

Minidisco för kidsen varje kväll (Alfred var med en kväll, Viktor var bara med en liten stund, sen utforskade han hotellets konferensdel)

Mycket barnleksaker

Sandlåda

Majskrokar fanns med på frukostbuffén. Då blev Viktor såhär glad:

I boedepaketet vi köpt så ingick en tvårättersmiddag, så en av kvällarna så tog vi med barnen till den fina restaurangen. För ett antal år sen så hade jag stört mig som bara den på sådana som oss i en fin restaurang och tyckt att sådana inte borde vara i städade rum :p , men nu tyckte jag att det var en rolig syn hehe 😉 .

Vi började med fördrink.

Jag var nöjd för jag hamnade ensam på min sida av bordet 😉

Man har inte mycket tid på sig att ta foto :p

Fördrink för Alfred idag igen 🙂 .

Sen var det matdags för gänget.

Alfred åt bra från barnbuffén

Då han ätit klart så fick han se på plattan. Ett tips till föräldrar är att köpa barnhörlurar, då stör man ju ingen heller…

Viktor kastade sig på maten. Pannkakor är en ny favorit.

Grädden är också poppis

Viktor pratade på som bara den under middagen, bl.a så höll han långa monologer för servitriserna då de dukade av :p . Och så pratade han med pappa också (och tuggade lite grann på honom).

Maten var mumsig. Men vi hoppade över dessert då vi kände att vi kanske inte kunde sitta där så mycket längre innan tålamodet tröt hos Viktor :p .

Rent och fint :p

Efter maten så gick Alfred till minidiscot och vi kollade på omgivningarna. Killarna var uppe läääänge.

Sen så hade hotellet även en relaxavdelning med pool, men det var lite väl optimistiskt att tro att man skulle hinna utnyttja den :p .


Jul 16 2017

Kolmården

På väg hem från Stockholm/Uppsala så stannade vi till och besökte Kolmården under två dagar. Vi tyckte att Kolmården var ett toppenställe!

Först var vi på Bamses Värld:

Teater

Godiståget

Skalmans bilar (titta vem som fick hänga med i baksätet 🙂 ).

Dunderhonungsburkarna

Sen så tittade vi förstås på djur. Här är några av dom. Min favorit var den röda pandan.

Tigrarna kan man kolla på då man är inomhus. Just då vi var där så började det regna rejält. Riktigt rejält. Vi hade lämnat regnkläderna i bilen, då det inte var prognosticerat regn någonstans :p. Men jag tror knappast att regnkläder hade hjälpt mot det skyfallet. Så vi var kvar i det lilla utrymmet inomhus i en timme, tills det slutade regna. Då hade rätt så många gått hem, så då blev köerna kortare så i slutändan var det bra med regnet 🙂 . Bl.a. så var det knappt någon kö alls på Wildfire, deras “vuxen”-berg och dalbana. Jag kände adrenalinet pumpa då jag skulle åka och tänkte att det skulle bli superskoj, för den såg ju rätt läskig ut. Jag hade inte gjort någon större research om Kolmården tidigare (jag har slutat att läsa på så mycket om saker man åker till, vill ha en viss överblick men detaljerna vill jag uppleva själv snarare än läsa om i förväg), så jag hade missat att den var lite mer extrem… Här är urklipp från Kolmårdens hemsida:

“Wildfire är världsunik och har satt flera rekord inom berg- och dalbanebranschen; näst högst, tredje snabbaste, femte längsta och näst flest inversioner (när du åker uppochner). Och det är i jämförelse med banor i hela världen.”

Den var kul, men lite tagen blev jag, det måste jag säga. Det kändes som att nivån av alla kroppens hormoner (och kanske kroppens organ också :p) blandades om rejält, så jag kände mig helt konstig efteråt, ungefär som man överlevt en katastrof. Speciellt inversionerna påverkade en. Jag tyckte det räckte bra att åka den en gång, så sen nöjde jag mig att åka Delfintåget med Alfred :p .

En del av Wildfire

Fotot som jag köpte därifrån 

Delfintåget (som vi åkte mååånga gånger). I slutet av den regniga första dagen var det ingen kö!

Vi behövde inte heller köa till delfinshowen. Den var mycket vacker. Fast det var lite svårt att fokusera då man hade hand om Viktor :p

Den första dagen avslutade vi med en safaritur. Det var lite kyligt och småregnigt, så det var ingen kö. Vi var på Kolmården mellan klockan 1 1 och 19.30 ca den första dagen (killarna var så speedade så de somnade inte förrän runt 22-tiden den dagen :p).  Så under dag 1 hann vi med att göra det mesta, så under dag 2 kunde vi ta det lite lugnare och göra om de bästa sakerna och se djuren vi inte hann se 🙂 . Bl.a. så började vi med en safaritur, då klockan var “Viktor-sovtid”.

Det blev en hel del ätande – mexikanskt, asiatiskt och burgare.

Viktor gillar pommes frites 😉

Så sammanfattningsvis så var det en mycket trevlig tur till Kolmården. Vi kommer nog åka dit fler somrar 🙂 .


Jul 14 2017

Alfred och jag i Uppsala

Dagen efter jag åkte tillbaks till Stockholm från Uppsala så åkte jag iväg till Uppsala igen. Denna gången hade jag med Alfred och vi skulle åka och hälsa på Lena.

Alfred åker tunnelbana, och sen åkte vi tåg där vi satt på ovanvåningen.

Då vi kom till Uppsala gjorde vi några ärenden på stan och fikade. Vi gick till biblioteket och lekte på deras barnavdelning och lånade barnböcker. Sen gick vi till domkyrkan. Trots att jag varit i Uppsala ett antal gånger så har jag aldrig varit innanför domkyrkans portar. Det är en mäktig kyrka måste jag säga. Lena som är mycket kunnig i historia satte sig med Alfred intill Gustav Vasas grav och berättade om de svenska kungarna.

Alfred lyssnar på historier

Efter detta gick vi till Pelle Svanslös-lekplatsen.

Vi tänkte även kolla på slottet, men det var stängt. Sen gick vi hem till Lena. Alfred och Lena vilade på soffan och lyssnade på ljudboken där Gösta Knutsson läste Pelle Svanslös.

Alfred fick välja hur han ville sova och han ville hellre sova med Lena i hennes säng än med mig, så jag kamperade på soffan. Alfred sov bra då han väl somnade. Dagen efter så åt vi våfflor. Jag tror att Alfred åt 5 stycken!

Vi gick till tåget via två lekplatser, och sen hann vi med tåget i sista minuten. Alfred var mycket duktig på att resa. Han kommenterade hur “jättemånga” människor det var på Stockholms C och tågen.

Under tiden som vi var borta höll Jimmy ställningarna med Viktor i farbror Mickes och Annas inte helt barnsäkrade hus.


Jul 12 2017

Första natten iväg själv

Den 1:a juli var jag iväg från Viktor för första gången. Jag hade varit lite orolig för detta, men det gick ok ändå, Jimmy klarade att hålla ställningarna med hjälp av vällingflaskan.

Jag var på 40-årsfest i Uppsala. Det visade sig att det var omläggningar pga Citybanan så det var lite struligt med kommunikationerna från södra Stockholm, men jag kom fram. Jag satte mig på en restaurang och åt sushi själv i lugn och ro, kändes lyxigt. Det var en riktigt solig och fin dag i Uppsala och jag kände mig som om jag hade rymt :p . Sen checkade jag in på hotell. Kan inte komma ihåg att jag har bott själv på hotell på en ren nöjesresa någon gång. Det var nice 🙂 , även om jag inte hann vara där supermycket. Tyckte om rummet och ett plus för att de hade mycket bra mörkläggningsgardiner. Dagen efter trodde jag att jag vaknade mitt i natten, men det visade sig att klockan var 9 :p .

Satt lite på deras balkong utanför relaxavdelningen, det var gassande sol.

Sen gick jag till partajet – det är mycket vackra villaområden man passerar om man går österut från stationen. Jag tog det lugnt på festen – jag är ju ingen partypingla nuförtiden precis. Sov somsagt gott. Sen åt jag frukost, den var god, men som vanligt på hotell på helger så är det lite för mycket folk för att vara rofyllt. Dock kan man ju vara där då frukosten öppnar för att undkomma det problemet, men inte då man för första gången på länge får sova ostört :p . Jag gick en tur i Uppsala, kollade på Linnés trädgård och handlade barnpyjamas. Kände mig dock allmänt oinspirerad denna söndagen – ville mest tillbaks till familjen, så sen hoppade jag på ett tåg hem. Pga Citybanan så fick jag byta till tunnelbana i Stockholm C. Efter ett tag där fick jag byta till snabbtåg. Jag gick till snabbtågsstationen och satte mig på en bänk. När väl tåget skulle gå så märkte jag att ett band från ryggsäcken fastnat i mönstret i bänken. Det var lite snopet, för jag falerade på stresstestet att få ut bandet medan tåget stod på perrongen, så jag såg det åka iväg. När väl tåget hade gått så insåg jag att det inte var så svårt :p . Så Jimmy fick komma och hämta mig.

 

 


Jul 11 2017

Tur upp till Stockholm, första dagen

Den 30 juni tog vi bilen och åkte upp till Stockholm. Det ösregnade. Bilresan gick bra. Viktor sov rätt så mycket och båda killarna var lugna. Hittintills har långa bilresor gått över förväntan, man får hoppas att det varar.

ZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Första stoppet var vid godisflyget. Har aldrig stannat där innan, men eftersom det ju vara sista dagen för att göra av med småpengar innan de blir ogiltiga så var det bra timing. Vi hade en hel del småpengar, men att åka på bilresa hela dagen var ett bra sätt att göra av med rubbet: lite godis här, kaffe där, korv etc.

Vi anlände till Camilla&gänget vid kvällen. Det var farfars födelsedag så vi fick tårta 🙂

 

Viktor hade ju snoozat en hel del i bilen så han var superpigg. Jag tror att vi somnade samtidigt :p .

 


Jun 20 2017

Torup

En dag i förra veckan tog Alfred ledigt från förskolan. Då kom päronen förbi och vi åkte en sväng till Torup. Först var vi på naturlekplatsen.

Efter det tänkte vi gå en sväng i skogen, men det var så mycket myggor att vi fick vända ganska snabbt…(och ja, dom bet mig och morsan, ajaj)

Det var en ganska varm dag. Brio-vagnen har lite dåligt solskydd, men vi har iallafall ett extra solskydd på. Viktor är ju lite för liten för att vara i solen, och dessutom tror jag att han har ärvt Jimmys hudtyp (då ska man inte vara i solen…)

Alfred ville inte äta lunch med oss, så det var tur att jag tog med pizzabullar som fika. Han åt nog fem stycken!

Efter detta så gick vi en tur runt slottet. Jag lämnade mobilen i väskan, som låg hos min fader som stannade kvar vid fontänen och chillade, så det blev inga foton därifrån. Men det var en vacker tur. Alfred klättrade i träd, gömde sig och sprang en massa upp och ner för backar. Så fick man träning den dagen också 🙂 .