Paris dag 5

2010,Maj 2010,Paris, Frankrike,Resebloggar | Thursday May 20 2010 00:07 | Comments (0)

Vårt flyg gick sent, så vi hade en stor del av dagen i Paris. Det blev ingen frukost idag efter att klämt i sig varsin stor galette med tillhörande french fries vid midnatt, så det blev istället en take-away Croque-monsieur vid Seines kant runt lunchtid.

Innan det hade vi bl.a. passerat place Vendome, och kastat ett öga in i skyltfönsterna hos de exklusiva affärerna i närheten, samt gått igenom Tuilerierna och Louvren. Efter det begav vi oss till den vänstra stranden och gick runt i mysiga små gator nära St German des pres och Odeon tills vi kom till Jardin du Luxembourg. En fin och relaxande park, dock hade vi ju varit på Versailles dagen innan så det mesta blir ju rätt litet i jämförelse 😉 .

Efter det var det dags för en två-rätters lunch med tillhörande vin, härligt dekadent 😉 . Åt bl.a. sniglar.

Passerade små gator med ganska så belamrade bokaffärer.

Pausade lite vid Seine och Notre Dame.

Gick till den lilla ön, Ile St Loius, som dessutom var bilfri eftersom det var söndag.

Satte oss på ett cafe och smakade på den omtalade Berthillon-glassen. Jäpp, den var mycket mumsig!

Sen var det dags för oss att bege oss till Gare Du Nord, och sen till flygplatsen Charles de Gaulle, snyft! Vi hade gärna kunnat stanna längre…

Men som sagt, man kan ju återvända snart 🙂 . Men först Rom 🙂 – ser extra mycket fram emot det efter den här härliga lång-cityweekenden!

Paris dag 4

2010,Maj 2010,Paris, Frankrike,Resebloggar | Wednesday May 19 2010 06:04 | Comments (2)

Dag 4 gick åt till att besöka Versailles. Min plan var att vi skulle upp tidigt, äta en baguette på tåget och vara där innan horderna av turister kom (min sedvanliga taktik då jag turistar i samband med jobbresa, då jag oftast är själv alt. med mer lättövertalade personer 😉 ). Makens plan var att dra sig i sängen och äta långfrukost, vilket det också blev. Det var iofs klart trevligare, men i kombination med strul att få rätt tågbiljetter så blev vi betydligt senare än planerat. Vilket gjorde att vi fick köa i över 1,5 timme, pust! Dock var det värt det, Versailles var mycket vackert och helt enormt stort. Vi såg bara en liten del av trädgården trots att vi var där i åtskilliga timmar. Själva interiören gick vi igenom lite snabbare, då vi var rätt slut efter att gått runt i trädgården, och även för att det var så mycket folk att man fick knöka sig fram. Själva orten Versailles var också den mycket fin.

Efter att tagit igen oss en stund på rummet begav vi oss till Tour Montparnasse, där det var en fin utsikt över staden. Efter det var klockan nästan midnatt, men vi var hungriga efter dagens 30km+ (jo jag vet jag har lite dille på sträckor) så det blev en efter midnatts-middag på restaurang och vips så var klockan halv 2 då vi kom hem. Jag förstår inte hur tiden kan gå så snabbt som den gjorde under dessa dagar!

Cafeet vi åt frukost på.

Färgglad ingång till Gare St Lazarre.

Vyn strax nedanför slottet.

Från Marie-Antoinettes lantområde inne i Versailles.

Spegelsalen

Från Tour Montparnasse

Paris dag 3

2010,Maj 2010,Paris, Frankrike,Resebloggar | Tuesday May 18 2010 17:03 | Comments (0)

Efter gårdagens långa tur så var denna dagen lite lugnare, men det blev ändå ca 25km.

Vi begav oss syd-österut istället för syd-västerut som dagen innan. Passerade Hotel de Ville.

Gick runt i det mysiga omtrådet Marais. Besökte Maison europeene de la photographie, där det fanns en del fina utställningar. De hade även ett cafe där vi softade lite.

Sen gick vi vidare till Bastille, sen över Seine till Jardin des Plantes. Mycket fin park! Naturhistoriska museet där hade varit kul, ytterligare en grej på att-göra-listan till nästa gång.

Gick sen till Latinkvarteren, och passerade den mäktiga Pantheon, där bl.a. Marie Curie sover i den eviga vilan.

Passerade Sorbonne – ett fint universitet, och en del mysiga gator, bl.a. Rue de la Seine, som hade en massa gallerior.

Fick skynda oss hem eftersom vi hade bokat bord den kvällen, på Le Relais de l’Isle. Det var ett litet ställe med pianist och en massa foton på 50-60talets musikikoner – skön stämning. God och mycket vackert upplagd mat.

Sen gick vi en tur för att fota i natten. Min lille fotonerd 😉 med sitt stativ blev lyrisk över vyerna.

Sen hade tiden sprungit iväg igen, och vi fick springa för att hinna med sista tunnelbanetåget.

Paris dag 2

2010,Maj 2010,Paris, Frankrike,Resebloggar | Monday May 17 2010 21:34 | Comments (2)

Under den här dagen hann vi med att se en rad av Paris sevärdheter. Totalt gick vi ca 30 km. Själv har jag dock inte tagit jättemycket foton eftersom jag haft med min fototokige make, som dessutom har en bättre kamera än mig.

Gick en rutt som passerade bl.a. Opera Garnier, Madeleine, Concode, Champs-Elysees, Triumfbågen, Eiffeltornet, Les Invalides, Louvren, Notre Dame, Centre Georges Pompiduo, Forum des Halles och sen hem. Såg en helt otrolig mängd stora och fina byggnader.

Efter detta var vi rätt så trötta, så på kvällen gick vi bara ut 30 m från vår dörr för att käka, men det var en mycket god 3-rätters 🙂 – norsk vildlax, confiterad anka och ost, mums!

Opera Garniér – som enligt uppgift ska vara mycket vacker inuti. Detta hann vi dock inte med att kolla upp, så det får vara en punkt på att-göra-listan till nästa gång.

Madeleine.

Champs-Elysses och triumfbågen.

Eiffeltornet.

Seine, den vackra bron Pont Alexandre III och en båt. Båttur är kvar på att-göra-listan tills nästa gång.

Les Invalides

En liten del av gigantiska Louvren.

och som en motvikt till alla vackra gamla byggnader, Centre Georges Pompidou.

Musee d’Orsay.

Paris dag 1

2010,Maj 2010,Paris, Frankrike,Resebloggar | Monday May 17 2010 17:30 | Comments (0)

Anlände till Paris på kvällen, efter att flyget blivit lite försenat eftersom det flög via Londons luftrum. Detta berodde inte på askan, utan tydligen på att en flygledare någonstans var sjuk och de inte hittat någon ersättare. Lite konstigt, men jag var glad bara att vi kom iväg!

Kom fram till vårt hotell Les trois poussins vid 8-tiden. Var ett mysigt och mycket fräscht hotell på en lugn gata nära Montmatre. Begav oss iväg uppför trappstegen upp till Sacre Coeur, där det är en vidunderlig utsikt över staden.

Gick runt en sväng i området, och gick sedan till Place du Tertre, ett torg där det vimlar av konstnärer som målar porträtt. Åt på en restaurang som jag kände igen att jag hade ätit på då jag var här -91 (ibland kan jag ha bra minne). På vägen tillbaks passerade vi Pigalle, som är stadens lite mer “seedy” område, men det kändes väldigt lugnt jämfört med dess motsvarigheter i andra städer. Det var rätt roligt att gå längs dessa kvarter, dels p.g.a. de överförfriskade tjejgängen på 40+/pensionärsgängen man såg och dels p.g.a. de komiska namnen på ställena, som den här:

Passerade den välkända Moulin rouge. Kön för att komma in där var nog den längsta jag hade sett fram till den tidpunkten (detta ändrade sig två dagar senare då vi besökte Versailles…) och medelåldern var hög – majoriteten var runt pensionsåldern.

Hemma igen

2010,Maj 2010,Paris, Frankrike,Resebloggar | Monday May 17 2010 14:12 | Comments (0)

Så är vi tillbaka från Paris. Har varit en helt underbar lång-weekend, Paris är verkligen en fantastisk stad 🙂 !

Dock kändes det som man hann se och göra alldeles för lite, så ett återbesök kommer det säkerligen bli om en inte alltför avlägsen framtid.