Gott nytt 2012!

2011,December 2011 | Saturday December 31 2011 09:25 | Comments (2)

Så var snart 2011 historia, och jag passar på att önska ett gott nytt 2012!

Gårdagen spenderades med att fixa till nyårsmiddagen, som blir:

Snacks: Kex med Gryuere, rökt rådjur och clementin. Dryck: Champagne

Förrätt: Blinier med löjrom och syrad lök. Dryck: Champagne

Huvudrätt: Älgfile, pommes duchesse, rödvinssås. Dryck: Cafe Culture

Efterrätt: Cheesecake med saffran och hallontopp (från Allas). Dryck: Kaffe

Oh, jag gillar nyår! Bästa helgdagen på året om ni frågar mig 🙂

 

2011

2011,December 2011 | Friday December 30 2011 13:53 | Comments (1)

Så är året snart slut och det är dags att sammanfatta 2011. Skrev tidigare ett litet inlägg om mina planer för 2011. Det stämde ganska bra, förutom då det där med att köra mycket med Ådi i Malmö city (vilket jag iofs gjorde i förrgår). Fast några gånger hände det allt, men jag får skylla faktumet att det inte blev så mycket på att Ådi faktiskt ofta var stationerad på landet i väntan på service/besiktning/reperation.

Det blev inte riktigt så många resor under 2011 som ifjol, men det blev en riktigt stor resa – safari i Tanzania (högst upp på min drömrese-lista). Resan bokades i början av året så jag hade hela året på mig att längta. Under tiden så läste en massa böcker om safari och djur och såg mycket på våra djurkanaler på TV – tycker alltid det är roligt att veta så mycket som möjligt om ställena som man ska åka till. Safarin var en magnifik upplevelse. Under själva resan (plus 2-3 veckor efter) var jag tyvärr mestadels magsjuk, men det hindrade inte en från att bli full av intryck. Två månader efteråt är jag fortfarande full av intryck, som blir ännu starkare då man kan tänka på dom utan att irriteras av magproblem :p . Att se djuren i sin naturliga miljö var fascinerande. Man fick en helt annan förståelse om ekosystemet och naturens gång på savannen. Jag har alltid tyckt att bevarandebiologi är superviktigt och jag hoppas verkligen att denna miljö finns kvar om 20, 50, 100 år och många år därtill. Att sitta i mörkret vid en lägereld ute i naturen var mysigt och man kände då (lite sådär lagom flummigt) att man var ett med naturen. Tanzanierna var ett trevligt folk och det var kul att se att de var så engagerade i djuren (och de var även väldigt engagerade i hur den magsjuka turisten mådde). Resan fick mig verkligen att se saker och ting på nya sätt och värdera vad som är viktigt i livet och fick mig nog att stressa mindre över saker.

Förutom safari blev det även besök på Köpenhamns zoo, Skånes djurpark, Tropikariet, Orsa Björnpark och Frösö zoo så det blev mycket djur i år.

I övrigt i reseväg (privatresor) blev det en cityweekend i Berlin, en bilsemester norrut i Sverige och en liten cykelsemester i södra Skåne.

Jag gillade Berlin, en cool stad. Och vi hade sån tur med vädret!

Cykelsemestern var mysig. Speciellt gillade jag Idala gård som var en riktig pärla på den sydskånska slätten. Och även här hade vi tur med vädret.

Bilresan var kul. Fyllde i många av mina luckor i hur andra delar av Sverige är – har inte rest sådär jättemycket i Sverige tidigare. Och vi hade tur med vädret igen!

Lite jobbresor blev det också, men mindre än tidigare år då EU-projektet tog slut i år. Det blev ett sista möte inom projektet i Bryssel i början av året.

På sommaren blev det en tur till Kanada, till en konferens där jag hade både muntlig presentation och poster. Jag gillade verkligen Kanada. Fin natur och trevliga människor.

På hösten blev det en tur till München, och en visit på Oktoberfest.

På vintern blev det en tur till Stockholm. Dock var det för första året Jimmy som var mest iväg, då han tillbringade en del jobbveckor i Japan, Kina och Ystad. Lyckligtvis missade han jordbävningen i Japan med någon vecka. I Japan hittade han den godaste chokladen nånsin som jag fick i present.

Jobbmässigt var året väl lite sådär. Har fått alldeles för lite tid för forskning och således inte fått klar en enda publikation förutom de som jag färdigställde i slutet på doktorandtiden 🙁 . Första halvåret spenderade jag åt att skriva ansökningar. Hittade bara ett enda ställe där jag kunde söka postdocanslag som kunde finaniera min lön om jag stannade kvar på labbet (annars baseras alla andra postdoc-anslag på att man måste flytta). Lyckligtvis fick jag detta anslag på 2 år. Hade jag inte fått det hade jag nog gjort min sista dag på jobbet nu. Inte alls stressande jobbsituation innan jag visste om jag fick anslaget eller ej :p. Andra halvåret spenderade jag majoriteten av min tid på undervisning och organisation av dito, att vara studierektor, administration, kurser etc. Arbetsuppgifterna för detta består till en stor del av tjat :p. Jag tycker inte alls att den här delen av jobbet är rolig och har tyvärr periodvis varit riktigt bitter på jobbet. Men när jag får göra mer roliga saker, såsom forskning och lära mig nya saker, blir jag glad igen på jobbet.

Så ja, första året som doktor blev väl lite sådär, men det är ändå skönt att vara klar med doktorerandet! Som ett avslut på detsamma köpte jag en doktorsring och gick på doktorspromoveringen, vilket var en högtidlig tillställning. Det dröjde ett tag tills jag hade hämtat mig från allt med disputationen, men nu känns det som det var lääängesen.

På tal om ringar så firade vi 5-årig bröllopsdag! Gosh vad tiden går. Det var 2011:s roligaste festkväll 🙂 .

Annars har vardagen varit bra 🙂 . Tränat på bra och har en riktigt bra kondis, vilket underlättar i så många saker. Jag har tidigare bortprioriterat tränandet då det varit mycket att göra, men nu gör jag inte det utan tar troget en tur förbi Gerdahallen de flesta dagar i veckan, eller cyklar varje dag på sommaren. Generellt har jag hittat en bra vardagsrytm – och sen hemkomsten från safarin har jag nog lyckats stressa ner endel också och sovit gott 🙂 .

Det var lite grann från 2011. 2012 är ännu inte så planerat (förutom NY som jag ju kom på igår att vi skulle resa till), ska klura lite på det under nyår, alltid roligt :).

New York!

2011,December 2011,New York, USA,Resebloggar | Thursday December 29 2011 12:05 | Comments (0)

Slutligen ska även jag och maken åka till New York 🙂 . Har precis bokat en resa över påsken, så det blir 4 dagar + 2 halvdagar i staden. Det visade sig även att SAS hade en nyårskampanj så vi kom undan med strax över 5000 per person för flyget.

Egentligen skulle vi inte alls resa till NY över påsken, utan vi skulle åka till London och Skottland med whiskeyprovning på Islay. Jag hade gjort en massa research för en sådan resa, men då vi väl skulle boka kände vi att vi var mer sugna på NY. Islayresan inkluderade 4 flyg, 1 tåg och 3 hotell, så NY resan var lite enklare att boka…

Sen är det även så att jag fick startpengar för en NY resa + guidebok av mina kollegor i disputationspresent, så då hade det ju varit bra att resa iväg innan det gått alltför lång tid 🙂 .

Nu ska jag leta upp något bra hotell också, men det lär ju finnas rätt många hotell. Har gjort research för detta lite tidigare – hade egentligen tänkt åka själv till NY förra året, i samband med min jobbresa till Kanada. Bangade dock detta i sista minuten eftersom Kanadaresan var lång som den var och det hade varit mkt roligare att åka ihop med maken vid ett senare tillfälle. Så här i efterhand var det nog bra att inte åka eftersom NY hade en riktig värmebölja med temperaturer på 35 grader vid just den tidpunkten :p .

Så det blir spännande att slutligen se NY 🙂 !

Update: Bokade hotell ganska snabbt – det blev detta. Härligt nerdigt tema med rummen, eller hur 😉 ?

Julen

2011,December 2011,Djur | Wednesday December 28 2011 15:03 | Comments (4)

En liten sammanfattning över julen. Den är iofs inte slut, men nu är det ju mer nyårstid än juletid. Gött med ett litet brejk. Jag har mest softat. Har varit på ett glatt julhumör 🙂

*Päronbesök i Malmö över julafton.

* Några dagars softande på landet.

* Mycket vovvekramande. Träffade Lady (och Lena), som var en kvinnlig kopia av farbror Sigge, och var även ute med Olga och gick.

* Läst endel. Läst klart Kråkflickan, som jag tyckte var överreklamerad, samt Vinteräpplen, som jag gillade starkt och sträckläste. Har även plöjt igenom morsans Allas veckotidning (mest p.g.a recepten, de har faktiskt riktigt bra recept där), där jag som vanligt blivit informerad om x antal sjukdomar som jag inte ens visste existerade :p.

* Spela maxiyatzy och vunnit en hel del gånger, hehe!

* Sett div humorprogram. Kvarteret Skatan firar jul hade jag iofs sett tidigare, men den var lika rolig för det :p.

Nu är det dags att åka till Malmö och förbereda för nyår. Aj löv nyår 🙂 .

Julaftonspromenix

December 2011 | Tuesday December 27 2011 11:30 | Comments (0)

Det var ett lite annorlunda julaftons-väder jämfört med förra året. Rätt skönt även om det kanske inte ökade julstämningen så mycket.

2010:

2011:

Trots det milda vädret förbarmade sig någon över Kungsparkens statyer och gav dom tomteluvor.

God jul :)

2011,December 2011 | Saturday December 24 2011 09:36 | Comments (2)

Önskar en God Jul!

Julledighet

2011,December 2011 | Wednesday December 21 2011 17:49 | Comments (0)

Nu har jag precis kommit hem och har påbörjat min julledighet, tjohoo! Den kommer inte att bli superlång i år, men 1,5 vecka är helt ok. Lyckades dessutom få bort det mesta på Att-göra-listan på jobbet innan jul 🙂 (Att-göra-listan därhemma är lite längre, inkluderar bl.a. att köpa julklappar).

Äppelskivor

Danskarna är ju kända för att vara en aning mer ohälsosamma än svenskarna. Ett bevis på detta är hur man tolkar ordet äppelskivor.

Sverige:

(www.fotoakuten.se)

Danmark:

Den nedersta varianten inhandlades på Tivoli tillsammans med glögg. Gott med ack så mäktigt.

Tivoli

I alla år som vi har bott i Malmö har Jimmy och jag sagt att vi måste åka till Köpenhamn och gå på Tivoli då det är juldekorerat. Och i år blev det slutligen av!

Veckan

2011,December 2011,Resebloggar,Stockholm | Saturday December 17 2011 10:26 | Comments (1)

Pust, en intensiv vecka och jag har helt glömt bort att det nästan är jul. Kanske för att jag missade både lucian och julbordet på jobbet.

Stockholmbesöket var najs. Jag träffade kusinen, Annick&gossarna, min finansiär och postdocs inom alla dess områden. Åt en massa lussekatter och testade även en del av stadens sushi-utbud. Promenerade runt en massa i staden och spanade in juldekorationer och glammiga trapphus. Kollade även NKs julskyltning men jag tyckte den var lite läskig (rörliga uppstoppade tomtar i människostorlek som rörde sig). Fick jobba härligt ostört på tåget upp och ner, det kan vara himla trevligt att åka tåg då allt funkar.

Jag lyckades, via en sista-minuten-plats, slinka med på en kurs (som gick i Lund) som jag anmält mig till och var reserv på, så det var fullt upp med pluggande resten av veckan. Tyckte tyvärr inte att läraren var så bra, men lärde mig ändå massor då jag satt på eftermiddagar och kvällar och gjorde övningsuppgifter. Men fin hjälp från maken – han är bara SÅ pedagogisk och tålmodig! Det är inte jag alls – så det är tur att jag pluggar saker från hans område och inte tvärtom :p.

Fredagskvällen bestod av baconpaj, vin och prat. Såg även på en jättefin dokumentär som hette Leopard Queen. Den var så fin och sorglig, huga vad jag fällde tårar. Inget får mig att gråta som National Geographic/Animal planet…

Next Page »