Archive for the Category ◊ Djur ◊

Author:
• Wednesday, December 28th, 2011

En liten sammanfattning över julen. Den är iofs inte slut, men nu är det ju mer nyårstid än juletid. Gött med ett litet brejk. Jag har mest softat. Har varit på ett glatt julhumör 🙂

*Päronbesök i Malmö över julafton.

* Några dagars softande på landet.

* Mycket vovvekramande. Träffade Lady (och Lena), som var en kvinnlig kopia av farbror Sigge, och var även ute med Olga och gick.

* Läst endel. Läst klart Kråkflickan, som jag tyckte var överreklamerad, samt Vinteräpplen, som jag gillade starkt och sträckläste. Har även plöjt igenom morsans Allas veckotidning (mest p.g.a recepten, de har faktiskt riktigt bra recept där), där jag som vanligt blivit informerad om x antal sjukdomar som jag inte ens visste existerade :p.

* Spela maxiyatzy och vunnit en hel del gånger, hehe!

* Sett div humorprogram. Kvarteret Skatan firar jul hade jag iofs sett tidigare, men den var lika rolig för det :p.

Nu är det dags att åka till Malmö och förbereda för nyår. Aj löv nyår 🙂 .

Category: 2011, December 2011, Djur  | 4 Comments
Author:
• Monday, November 21st, 2011

Generellt sett såg jag inte så stora avvikelser mellan hur djuren beter sig på zoo och hur de beter sig på savannen. Rovdjuren sov och betesdjuren betade. Typ. Men ett djur som avvek en hel del var flodhästen. Flodhästen är det farligaste djuret i Afrika (förutom malariamyggorna…) och då man såg flodhästarna blev man inte direkt förvånad över detta – de var de enda djuren som vi såg som helt klart var aggressiva (dock inte mot oss). Flodhästarna låg i stora grupper i vattendrag.

Om man tycker att vattnet ser skumt ut beror det på att vattnet fungerar som flodhäst-toalett. Flodhästarna är växtätare, så det är rätt stora volymer dynga de gör sig av med – det bubblade konstant i vattnet. Flodhästarna älskar den bruna sörjan och viftar upp så mycket de kan av den på ryggen så de får ett bra solskydd. När de är ute och går på natten använder de sin avföring på ett annat sätt – den får helt enkelt markera vägen de har gått så de hittar tillbaka. Så bredvid flodhäst-pooler är det fullt med dynga på marken.

Då de ligger och jäser i poolen så vill de gärna luta huvudet på en annan flodhäst. Ingen flodhäst är dock så sugen att få ett huvud lutat på sig, så ungefär varannan minut blev det slagsmål i poolen, med öppna käkar och ett högljutt grymtande.

Det fanns en utsiktsplats ovanför så vi stod där en stund och studerade de här härligt groteska djuren. Det luktade inte precis ängsblommor där, och det vimlade av flugor.

Vi såg även en liten hippo-baby.

Author:
• Saturday, November 19th, 2011

En av de stora höjdpunkterna på safari – inte bara för mig utan för alla safariåkare, dömt efter antalet bilar som “jagar” varje djur – är de stora missarna. Dock ska man ha tur för att se vissa missar. Serengeti har en yta som är 3 gånger Skånes yta – och det finns bara ca 500 geparder och 500 leoparder. Vi hade tur och såg 3 av varje. Innan jag åkte på safari tyckte jag att geparden var den absolut vackraste katten, men efteråt har jag reviderat det hela så leoparden är favoriten. Och lejonen är ju fina de med. Ungarna är så söta och lejonhanen är bara så mycket man 😉 .

Gepard

Leopard

The man

Tyvärr såg vi ingen caracal, som ska finnas i Serengeti. Nåväl, det kommer fler chanser – det kommer nog att bli fler safariturer i framtiden (antagligen Botswana). Men det kommer nog dröja några år – jag måste först hinna glömma bort hur sjuk jag blev :p .

Author:
• Thursday, November 10th, 2011

Det coolaste djuret på safarin var lite otippat klippgrävlingen (eller rock hyrax som den heter på engelska, låter lite bättre). På Lobo wildlife lodge vimlade det av dessa djur, som är lite större än ett marsvin. De gillade att ligga på stenar och sola och de var nästanpå tama. Dessutom ska de vara väldigt intelligenta har jag läst. Vi hade gärna tagit med oss en hem 😉 .

Author:
• Wednesday, November 09th, 2011

Vi lyckades som sagt pricka in alla djur i Big five. Det är tydligen många safariåkares mål – mitt mål var dock snarare att se lite mindre och ovanligare djur (ja, alltså inte de pyttesmå som tsetseflugor och parasiten) såsom caracal, hyrax, bushbaby etc. Och djurbebisar. Och migrationen. Och en mastig lejonhane. Jag hade rätt många saker jag ville se, och jag fick se majoriteten av dessa 🙂 .

Men lite kul var det att pricka in Big five. Den ovanliga leoparden såg vi 3 gånger, vilket ska vara mycket sällsynt. Noshörningen såg vi dock bara med kikare (fanns bara 26 stycken i hela norra Tanzania). Här är bilderna på Big Five.

Lejon

Bilden ovan är enda gången jag såg ett lejon röra på sig. De ligger och slöar 20 timmar om dagen. Deras stil de har då de ligger och slöar får även den lataste huskatt att se aktiv ut. Vi såg även två kullar lejonungar, och föregående mening gällde inte för dessa – de var lika vilda som kattungar.

Lejonmamman ligger och solar ihop med kidsen.

Ett gäng lejon lapar sol på en varm sten.

Leopard


Elefant

Vi såg en hel del elefanter.

Afrikansk buffel

Såg vi massor av.

Noshörning

Lite brusig kvalitet (trots Jimmys zoomlins – min kamera var helt omöjlig att ta foto med) eftersom noshörningen stod lååångt borta. Guiden sa att noshörningar väldigt, väldigt sällan är ute på öppna fält då det var sånt blåsigt väder som det var den dagen, så vi hade lite tur där (noshörningar fanns enbart i Ngorongoro-kratern, där vi bara var i 5 timmar.

Author:
• Sunday, November 06th, 2011

Så är vi tillbaks igen efter en härlig och upplevelserik resa!

Vi såg alla djur i Big five, migrationen, en hel del små djurbebisar och fint väder. Bodde på mysiga lodger. Efter detta hade vi en avkopplande vecka på Zanzibar, där vattnet var ljuvligt turkosblått och temperaturen 30+.

Enda dåliga saken var att jag hade magsjuka nästanpå hela tiden (glad att jag tog med ett storpack Loperamid…), men ska jag se positivt på det hela så hade jag den bästa bikiniformen jag haft sen sisådär förra årtusendet och det blev inga extra safarikilon som det nog lätt hade blivit annars…

Author:
• Sunday, October 02nd, 2011

Hälsade på Sigges brorsbarn Lady, som bor hos min kompis föräldrar.

Så söt, men vilken energi! Nästan stört omöjligt att ta några vettiga foton men här är i alla fall 2 st.

Category: 2011, Djur, OKtober 2011  | Tags:  | Leave a Comment
Author:
• Sunday, August 14th, 2011

Jämtland var fint. Lite foton från landskapet:

Bil-litteratur (bra bok! Gav en extra dimension att åka förbi skogarna samtidigt som man läste om dom).

Gosiga lodjursungar på Frösö zoo.

Jag och Jimmys morbrors fina border collie.

Döda fallet – här fanns en gång en älv och ett vattenfall.

Döda fallet igen

En thailändsk paviljong mitt ute i skogen.

Det gick undan på vägarna – fanns betydligt smalare vägar som hade 100. Jag höll ca 100 och tror aldrig jag gjorde en enda omkörning (eller jo, körde nog om en timmerbil) – däremot blev jag omkörd ett antal gånger.

Många sådana här skyltar fanns det längs vägsträckan.

Author:
• Saturday, August 13th, 2011

En så fin och gosig vovve.

Author:
• Tuesday, July 26th, 2011