Lite mer Kinashopping

Guying, Kina,Resebloggar | Wednesday June 17 2009 05:56 | Comments (0) Tags:

Fanns ett fint museum i Guiyang där jag passade på att köpa lite souvenirer – fanns jättemycket fint och kul att ha som minne. Köpte förutom de kinesiska astrologifigurerna även denna:

kina-103

Docka med högtids klädsel typisk för folkslaget Miao

Köpte även en amulett med den här gemytlige guden.

kina-134

Kombinationen av att jag inte är så shopping-glad plus att väskan var lastad nästan med maxvikten gjorde att det inte blev mer shopping i Kina. Fast jag köpte 2 par örhängen på Arlanda och en mycket gott doftande after shave till maken.

davidoff2-2007

Kinesisk astrologi

2009,Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Tuesday June 16 2009 16:42 | Comments (0) Tags:

Köpte en liten ask med figurer utifrån kinesiska astrologin, tyckte dom var så söta.  Just nu är det förresten oxens år.

First class!

2009,Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Sunday June 14 2009 12:50 | Comments (2) Tags:

Kinaresan har varit fantastisk, och den blev ännu bättre på vägen hem 🙂 . Lyckades mot vad jag trodde checka in mig själv och bagaget både på turen Guiyang-Beijing och Beijing-Frankfurt på en gång utan att behöva checka in igen i Beijing. Checkade in rätt tidigt och såg att alla framför oss hade problem och skällde på den unga tjejen vid incheckningen som inte förstod någon engelska. Jag tyckte synd om henne så jag gav henne ett stort leende och var extra vänlig och tydlig så hon inte skulle se så skrämd ut. Hon sa något på kinesiska och log och gav mig boardingkort för båda rutterna. Då jag senare kollade på boarding-passet för Beijing – Frankfurt såg jag att det var plats 4L. Yeeeeh, tänkte jag, det borde ju betyda att jag blivit uppgraderad till business class 🙂 . Mycket riktigt, jag blev insläppt på Business loungen i Peking. Satt i sköna fåtöljer och drack öl och mumsade snacks m.m. Hade inte mycket tid där eftersom flyget blev försenat, men var kul sitta där lite ändå.

kina-1-82

Begav mig senare till gaten. När jag visade boardingkortet stoppade tjejen där mig och sa argt: Du får stanna här, är det där verkligen ditt? Får jag din biljett! Så ringde hon ett samtal och återgick sen till boardingkorts-rivandet. Jag frågade henne om mitt kort var ok, så då såg hon surt på mig och sa. “Ja det var rätt, gå in med dig”. I och för sig prioriterar jag bekväma kläder då jag flyger och ser ju inte riktigt ut som en business class kvinna om man säger så, men riktigt så fördomsfull får man inte vara i det yrket – det finns ju excentriska miljonärer som klär sig dåligt…

Så jag steg in i business class-ingången och gav damen där boardingpasset. Hon skrattade till och visade mig till vänster istället. Det var ingen business class-biljett, utan det var en First class biljett. Wahey!!!! 😀 .

Så där satt ett äldre par och några businessmän/kvinnor och så då en doktorand i träningskläder…Totalt 6 eller 7 personer. Det röda är first class, jag satt längst bak på höger sida där.

747-400-combi

Bra med plats.

kina-1-101

kina-041

Som synes ingen First class klädsel. Och här ser man ändå inte mina gympaskor och träningsjacka (som sagt, jag prioriterar sköna kläder och brukar vara sämst klädd på hela flygplatsen). Det sägs att man måste klä sig som man passar i First class om man vill bli uppgraderad dit. Well, jag får väl vara undantaget som bekräftade regeln…

Gick lätt att sova, inga problem att ligga raklång och man kunde ställa in stolen på alla möjliga sätt.

kina-1-111

kina-065

Fick även tofflor (one size), pyjamas, necessär, tjockt täcke, champagne…

kina-047

kina-0461

Serverades 5-rätters lunch, som man fick när man kände sig hungrig. Till det fanns en vinlista där man hade endel att välja på. Senare var det middag.

kina-070

kina-073

Var väldigt relaxande och var hur pigg som helst då jag kom hem på kvällen – känns inte som jag har någon jetlag alls…

Det hela var en väldigt kul erfarenhet – antagligen första och enda gången jag åker First class, skoj att ha gjort det någon gång – då man bara är 28 år dessutom. Förstår inte riktigt hur det hela gick till, men det är väl bara att tacka och ta emot – ibland har man tur helt enkelt!

Kollade sen vad det kostade att åka Beijing – Frankfurt med First class. De kostar 53 000 kronor. D.v.s. ungefär 3 månaders lön efter skatt för mig…

Konferensen slut

2009,Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Saturday June 13 2009 00:01 | Comments (1) Tags:

Nu är konferensen slut. Var helt klart den trevligaste och bäst arrangerade konferensen jag varit på. Bra föredrag, superb mat och flera bra arrangemang runtomkring.

En liten sammanfattning av konferensen och dess arrangemang (utelämnar det vetenskapliga för det tror jag ingen är intresserad av ändå :-p ) :

Måndag var det Welcome reception med massor av mat. All mat serverades på ett 5-stjärnigt hotell i närheten. Till lunch serverades en stor buffé varje dag, bestående av ca 10 förrätter, 15 huvudrätter och frukt (olika rätter varje dag). Det serverades även öl och vin till luncherna men det var jag inte så sugen på den tiden på dagen, så jag drack en massa grönt te istället. Jag älskar grönt te, vilket det serveras ofta i Kina. Dock har de inte riktigt försått konceptet med te-sil.  Till maten tillkom fika med frukt, kakor, kaffe, te.

kina-334

kina-323

kina-328

Tisdag hade jag min presentation, som jag tyckte gick finfint. Mer om det här. På kvällen anordnades det en superb show med kinesiska sångare, dansare, trollkarl och akrobater. Speciellt akrobaterna var otroligt duktiga.

kina-205

kina-208

kina-209

kina-211

Onsdag anordnades utflykter, mer om det här

Torsdag var det bankett på kvällen. Helt otroligt många rätter, 18 st stod på menyn, blir 23 om man lägger till att förrätterna bestod av 6 rätter. Var mkt gott men lite stressat, då de hade utomhuskonsert som började redan klockan 8 (middagen började halv 7).

kina-353

kina-340

kina-345

kina-354

Fredag var det avslutningsceremoni med roliga tal och utlottning av en mass-spektrometer (som dock inte jag vann, annars hade jag nog blivit den populäraste på hela labbet – en sån kostar MYCKET pengar). Pratades om kommande versioner av den här konferensen och då tyckte jag det kändes extra synd att jag avslutat min involvering i kvicksilver-projekt. 2011 var den i Canada (som ligger högt på min vill-åka lista) och 2013 Edinburgh (enligt mig UK:s bästa stad).

Förutom detta så har schemat varit bra upplagt så har hunnit få en del fritid. Har bl.a. varit i parken, downtown och på museum.

Ångrar endel att jag inte stannade i Peking några dagar på hemvägen, hade varit så kul. Men å andra sidan längtar jag väldeliga efter gubben därhemma så det blir bra att åka hem också 🙂 .

Galen trafik

Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Friday June 12 2009 00:32 | Comments (0) Tags:

Trafiken här är den absolut galnaste jag nånsin sett – och då har jag ändå besökt ganska många länder runt medelhavet plus Thailand, länder som är kända för att ha galen trafik…

Såhär gör en bilist:

– tutar hela tiden på allt som är på mindre än 5 m avstånd (tänk er oväsendet…).

– tutar på fotgängare på övergångsställen så de flyttar sig – bilarna varken stannar eller saktar ner på övergångsställen, även om det är människor som går över där just då.

– sicksackar mellan andra bilar och kör ut emellan bilar fast det inte finns plats.

-kör SNABBT.

Så det är alltså helt bisarr trafik. Jag måste passera en del vägar på väg till konferensen och efter varje övergångsställe pustar man ut att man klarade det. Skulle vilja se statistik på antalet bilolyckor/trafikrelaterade dödsfall här – men det lär ju inte finnas någon sådan statistik…

traffic-jam-in-chengdu

Bilden är från en annan kinesisk stad, men kunde lika gärna varit Guiyang…

Trafiken är intensiv, och nu har jag nog fått min dos av trafikföroreningar för detta året.

Perspektiv på tillvaron

Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Thursday June 11 2009 00:09 | Comments (1) Tags:

På utflykten igår fick jag även se lite av landsbygden under bussresan. Nedan risfält med några arbetare och kor.

kina-1-71

Inget trevligt jobb att skörda ris – såg många arbetare med knäna i det leriga vattnet i ösregnet. Guizhou är Kinas fattigaste provins där många lever i misär. En som jobbar som bärare som de två männen nedan tjänar 5 kronor om dagen.

kina-1-81

Jag försökte hitta hur många i provinsen som levde i fattigdom, men – surprise – så var alla sidor med sådan statistik spärrade i Kina.

Bostäder i Guizhou:

kina-087Bostäder stad

kina-226Bostäder land.

Visst, Kina har fått det bättre men det är STOR skillnad mellan olika delar av Kina (i en väst-öst gradient).

Att besöka fattiga platser i världen gör att man tänker och får perspektiv på sin tillvaro. Jag har varit på endel mycket fattiga platser i världen, där folk är trångbodda, har trasiga kläder och knappt pengar till mat. Men de har oftast trots det gett ett varmhjärtat och positivt intryck. Det ger en insikter som många därhemma i Sverige faktiskt skulle behöva.

Utflykt

Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Wednesday June 10 2009 17:40 | Comments (0) Tags:

Idag var eftermiddagen ledig för alla deltagare, och det anordnades även två olika utflykter. Jag åkte med den som gick till Tianhe pool. Detta är ett vackert naturområde utanför Guiyang med vattenfall, grottor, skog m.m.

kina-12

Åkte båt på floden

kina-1-22

och in i grottan

kina-1-31

Båttur och promenadtur i grottan

kina-1-41kina-1-51kina-1-61Aliens?

Trevlig tur! Dock blev bussresan hem 2 timmar försenad av att några personer gått vilse (vilket var väldigt klantigt göra i det området…), lite drygt.

Lite fler park-bilder

2009,Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Wednesday June 10 2009 00:47 | Comments (2) Tags:

Blev en liten tur till i parken efter att konferensen slutat för dagen – är en stor park så är mycket att se. Många timmars promenad per dag blir det – vilket kan behövas med tanke på hur mycket mat här serveras…

Presentationen klar

Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Tuesday June 9 2009 09:30 | Comments (0) Tags: ,

Äntligen så är presentationen överstökad! Det är ju alltid ett nervöst moment att prata om sin forskning inför publik, trots att jag ändå gjort det ganska många gånger nu. Jag är lite avis på de som älskar att synas och höras på det sättet – känns som om majoriteten är sådana, eller så är det bara en fasad 😉 . Fast jag tycker det är väldigt lärorikt, så jag presenterar gärna trots att jag brukar vara nervös. Det blir lite bättre för var gång :-).

Idag hade jag inte bästa uppladdningen då jag knappt kunde sova någonting. Övriga nätter har det gått hyggligt att sova, men nu hade jag svårt att somna plus att jag vaknade p.g.a. värme och att någon mygga (el.liknande) haft värsta festen på mig.

mygga_s

Så var dödstrött då jag vaknade – så trött att jag knappt fick i mig någon frukost. Min pres var nästan sist av allt på förmiddagssessionen, och så blev det försenat, så blev inte dags förrän halv 1 (hade lyssnat på föreläsningar från 8 och börjat stissa upp mig rätt bra då). Då jag disputerar ska jag ha förmiddagsdisputation, punkt slut!

Men det kändes som det gick fint och fick inga frågor jag inte fattade, så då kunde man pusta ut!

Nu är jag på hotellet en liten stund, sen ska vi kolla hur centrum ser ut följt av en kinesisk show sen på kvällen.

Konferensen har börjat

Guying, Kina,Juni 2009,Resebloggar | Tuesday June 9 2009 00:03 | Comments (0) Tags:

Idag började konferensen. Den har redan vunnit pris för skönaste stolarna hitintills  😉  (sådana här stolar i alla salar) .

kina-110

Sen är det myyyycket mat, stor fika ggr två och stor lunch. Och en hel del intressanta föredrag såklart 😉 . Imorgon är det dax för mitt!

Blev ett kort litet inlägg – var en intensiv Måndag med konferens, promenad i parken, hem och duscha snabbt (väldigt fuktig luft här känns det som plus mycket föroreningar pga trafiken) och Welcome reception. Den sistnämnda var en STOR kinesisk buffe. Gott, men det jag gillade bäst var friterade räkor, d.v.s. den enda rätten som man hade kunnat finna på en Kinarestaurang i Sverige… Sen var den lokala kinesiska ölen mycket god. Dock drack jag bara ett glas och drog hem bland dom första, så man är i form för morgondagen.

kina-159Finklädd dam utanför Welcome Reception

Next Page »