First class!

Kinaresan har varit fantastisk, och den blev ännu bättre på vägen hem 🙂 . Lyckades mot vad jag trodde checka in mig själv och bagaget både på turen Guiyang-Beijing och Beijing-Frankfurt på en gång utan att behöva checka in igen i Beijing. Checkade in rätt tidigt och såg att alla framför oss hade problem och skällde på den unga tjejen vid incheckningen som inte förstod någon engelska. Jag tyckte synd om henne så jag gav henne ett stort leende och var extra vänlig och tydlig så hon inte skulle se så skrämd ut. Hon sa något på kinesiska och log och gav mig boardingkort för båda rutterna. Då jag senare kollade på boarding-passet för Beijing – Frankfurt såg jag att det var plats 4L. Yeeeeh, tänkte jag, det borde ju betyda att jag blivit uppgraderad till business class 🙂 . Mycket riktigt, jag blev insläppt på Business loungen i Peking. Satt i sköna fåtöljer och drack öl och mumsade snacks m.m. Hade inte mycket tid där eftersom flyget blev försenat, men var kul sitta där lite ändå.

kina-1-82

Begav mig senare till gaten. När jag visade boardingkortet stoppade tjejen där mig och sa argt: Du får stanna här, är det där verkligen ditt? Får jag din biljett! Så ringde hon ett samtal och återgick sen till boardingkorts-rivandet. Jag frågade henne om mitt kort var ok, så då såg hon surt på mig och sa. “Ja det var rätt, gå in med dig”. I och för sig prioriterar jag bekväma kläder då jag flyger och ser ju inte riktigt ut som en business class kvinna om man säger så, men riktigt så fördomsfull får man inte vara i det yrket – det finns ju excentriska miljonärer som klär sig dåligt…

Så jag steg in i business class-ingången och gav damen där boardingpasset. Hon skrattade till och visade mig till vänster istället. Det var ingen business class-biljett, utan det var en First class biljett. Wahey!!!! 😀 .

Så där satt ett äldre par och några businessmän/kvinnor och så då en doktorand i träningskläder…Totalt 6 eller 7 personer. Det röda är first class, jag satt längst bak på höger sida där.

747-400-combi

Bra med plats.

kina-1-101

kina-041

Som synes ingen First class klädsel. Och här ser man ändå inte mina gympaskor och träningsjacka (som sagt, jag prioriterar sköna kläder och brukar vara sämst klädd på hela flygplatsen). Det sägs att man måste klä sig som man passar i First class om man vill bli uppgraderad dit. Well, jag får väl vara undantaget som bekräftade regeln…

Gick lätt att sova, inga problem att ligga raklång och man kunde ställa in stolen på alla möjliga sätt.

kina-1-111

kina-065

Fick även tofflor (one size), pyjamas, necessär, tjockt täcke, champagne…

kina-047

kina-0461

Serverades 5-rätters lunch, som man fick när man kände sig hungrig. Till det fanns en vinlista där man hade endel att välja på. Senare var det middag.

kina-070

kina-073

Var väldigt relaxande och var hur pigg som helst då jag kom hem på kvällen – känns inte som jag har någon jetlag alls…

Det hela var en väldigt kul erfarenhet – antagligen första och enda gången jag åker First class, skoj att ha gjort det någon gång – då man bara är 28 år dessutom. Förstår inte riktigt hur det hela gick till, men det är väl bara att tacka och ta emot – ibland har man tur helt enkelt!

Kollade sen vad det kostade att åka Beijing – Frankfurt med First class. De kostar 53 000 kronor. D.v.s. ungefär 3 månaders lön efter skatt för mig…


2 Responses to “First class!”

  • RonnyBGoode Says:

    Ja, det var väl ett perfekt slut på Kinaresan! Men ibland så blir man helt förbluffad över hur saker och ting bara händer. Kanske var det ditt vänliga léende som gjorde susen? Vilket bolag var det? Är det ett kinesiskt bolag som blivit så serviceinriktat? Kanske ett led i deras marknadsstrategi?

    Kul att din resa blev så lyckad och de bästa hälsningar från mig och Ona. Ha det bra!

  • Karin Says:

    Jo, visst var det ett bra slut! Är ju trevligt om man kan få bli uppgraderad av att “bara” vara vänlig (läste sen att tips för att bli uppgraderad var bl.a. att låtsas vara en viktig person och ljuga lite allmänt). Det var Air China. Intressant hur det här med uppgraderingar funkar, verkar vara en hel vetenskap – som jag inte visste något om och jag har fortfarande inte en aning om hur detta gick till…
    Hälsa Ona!

Leave a Reply