Två år sedan

2017,2019,Alfred,Februari 2017,Februari 2019 | Thursday February 28 2019 21:47 | Comments (2)

Ibland dyker det upp foton i mobilen med temat “This day xx years ago”. Häromdagen dök denna upp, från 2017. Den missade jag lägga upp på bloggen, men bättre sent än aldrig (han hade ju en halvårig lillebror då som stal rätt mycket uppmärksamhet på bloggen).

Alfreds kompisar i hans dåvarande förskolegrupp summerade varför Alfred var veckans kompis.

Utflykter här och var i december

2017,Alfred,December 2017,Viktor | Sunday January 7 2018 20:55 | Comments (0)

Många små utflykter har det blivit under de lediga dagarna i december.

Innan julafton blev det endel shoppingturer. Här nedan leker killarna på en liten lekplats inne i Nova. Då köpte Jimmy förresten sin julklapp till mig, som var Hans Roslings bok “Hur jag lärde mig förstå världen”. Det var en inte helt otippad julklapp, eftersom jag såg en annons för boken någon dag innan den inhandlades och sa att “Den måste jag köpa”, varav Jimmy efter en stund sa “Nae, gör inte det” :p . Det var en bra julklapp – redan färdigläst (intressant bok!). Vi hade egentligen avtalat bort julklappar till varandra detta år, men jag råkade springa förbi en perfekt julklapp till Jimmy (https://www.smartasaker.se/sv/artiklar/brelock.html) och då blev han lite stressad att handla till mig 😉 .

Nedan från en annan shoppingtur, då vi bl.a. besökate Elgiganten (tråkaffär :p). Viktor var helt till sig av allt som fanns att pilla på :p . Och jodå, han lyckades välta ner endel julklappsdekorationer :p.

Och här var vi på Emporia. Full fart på grabbarna!

Här fikade vi. Det var längesen grabbarna satt och åt så länge. Tacksam för att de hade en stol som Viktor fick plats i och satt fast i (han är ju för stor för Antilop, den vanliga IKEAstolen)

Lekställe på Emporia

Åkte till Malmö på mellandagarna.

Då hälsade på Mimmi. Viktor tyckte att de var kul att de också hade en “häst”, även om den inte gungade så mycket då man försökte gunga på den.

Alfred och Jimmy var själva iväg en sväng en annan dag. Då blev det McDonalds (nöjd Alfred).

Sen har det blivit en hel del turer i Skrylle och Dalby Söderskog.

Årssammanfattning 2017

2017,2018,Januari 2018 | Thursday January 4 2018 15:49 | Comments (2)

Så har det blivit 2018, och då är det dags för en sammanfattning av 2017!

Då jag kikar tillbaks på sammanfattningen från förra året så avslutades denna med en framåtblickade mening om 2017, nämligen ”Jag hoppas 2017 blir ett år med fokus på saker som ligger ett steg högre upp på behovstrappan – kreativitet, mindfulness, familjemys, livsglädje etc och att saker lägre ner på behovstrappan, dvs mer praktiska överlevnadssaker,  inte behöver ha så stort fokus (tex jobb, vardagslogistik, praktiska saker med huset etc). ”

Jag kan så här i efterhand konstatera att jag inte riktigt kom så högt upp på behovstrappan som jag önskat… Men det beror till viss del på att jag arbetat aktivt med att komma högre upp på behovstrappan, genom att byta jobb. Detta med jobb-bytet var en utmattande process,som jag egentligen inte hade några planer att ta mig an under 2017, då jag inte ville ha denna typ av förändring då jag precis hade varit föräldraledig. Då ville jag bara att allt skulle vara som vanligt, så man kunde komma in i vardagslivet snabbt och inte lägga för mycket energi på jobbet. Så jag har skjutit detta med att byta jobb på framtiden ett tag, men då jag kom tillbaks från föräldraledigheten så dröjde det inte mer än en månad förrän jag insåg att jag verkligen behövde sluta mitt jobb NU. Och det gjorde jag, efter 13 år på gamla jobbet. Och praktiska saker med huset blev det en del, eftersom vi hade en fuktskada och det efter många turer bestämdes att bolaget som byggde huset skulle stå för detta. Så det var många besök av hantverkare och vi hade under en lång period en avfuktare stående på bottenvåningen, vars ljud man blev gaaaalen av. Men vi fick ett helt omlagt parkettgolv och det blev fint ? . Och vardagslogistik – ja det har man haft en hel del av…

Men, det har ändå varit en hel del saker som ligger högre upp på behovstrappan – vi har haft mycket familjemys och det har funnits mycket livsglädje ? . Speciellt det första halvåret, då jag var föräldraledig, var härligt. Föräldraledigheten är den bästa tiden i livet ? !

Ledighet och barnvagnspromenader, nice 🙂

Maken som var ledig det andra halvåret instämmer nog inte riktigt i detta påstående, men han tyckte ändå att det var en bra tid på sitt sätt.

Jimmy i föräldraledighetstagen (jag är lite besviken på att det aldrig blev något pappaskägg :p ).

Kreativitet och mindfulness får jag dock utveckla ett annat år. Men jag har i alla fall röjt ur och uppdaterat min garderob (har läst mycket om färger i samband med detta), kanske någon typ av kreativitet?

Några nya kläder under kategorin festklänningar

Jag har även skapat en hel del i vår lilla trädgård, så någon typ av kreativitet har man kanske haft. Och så har jag kämpat med att hålla denna blogg vid liv trots tidsbrist.

Trädgården i höstskrud, samt två små trädgårdsmästare under sommartid.

Viktor har gått från att, i början av året, inte kunna förflytta sig själv, till att i högsta grad kunna förflytta sig själv i alla möjliga dimensioner :p .

Viktor från en av årets första dagar resp en av årets sista dagar

Och så har han ju blivit döpt under året. Jag blev mycket nöjd med dopet, förutom att prästen var lite skum :p .

Och Alfred, han blir bara klokare och klokare. Och båda växer så det knakar! Alfreds är en klok och kärleksfull kille som tänker mycket. Han har blivit riktigt bra med siffror. Han har ett fantastiskt sifferminne – om han ser en siffra så hittar han associationer (t.ex. ”21! Det var ju så gammal du var då du svimmade mamma”, ”Klockan är 10:00, det var den också då vi lämnade farfar och Torni på flygplatsen (för över 2 månader sen)” , ”Bilen där har regnummer 828, det är så högt världens högsta byggnad är”). Han är inte lika intresserad av bokstäver, men han kan alla nu och sitter lite med läsappar på plattan. Han har mycket spring i benen, och har sportat en del under året. Bl.a så har vi gått på fotboll och simning. Vi har även varit ute och vandrat endel (något som vi verkligen vill göra ännu mer nästa år). Men han har även haft ro att hjälp till med t.ex. bakning. Han har även lekt mycket med kompisar, ringklockan här går varm…

Vi har tagit oss iväg på endel resor. Bl.a. har vi bilat till Stockholm två gånger (länk 1, länk 2).

Från Tom Tits experiment som vi besökte under en Stockholmstur

Under bilturen på sommaren så var även Alfred och jag i Uppsala, och på vägen hem så hade vi en lyckad visit på Kolmården.

Senare under sommaren var vi även på Liseberg.

Det blev även en del lokala utflykter i Skåne, några exempel:

Sofiero

Söderåsen

Torup

Fulltofta

Jimmy och jag kom iväg själva på några restaurangbesök samt en kvällpicknick på Dagshög.

Sommarledigheten var lång och härlig, trots vädret. Det blev inte mycket strandhäng! Men vi hade en veckas semester på landet med en dag på stranden.

Nu kommer ett år då det händer mycket. I augusti börjar Alfred i skolan (f-klass) och Viktor börjar i förskolan nu i januari. Jag har ett nytt jobb (har iofs hunnit jobba 3 veckor på det nu i december) och Jimmy har ett nytt jobb som komplement till det gamla jobbet som han också är kvar på. Dessutom så fyller han ju gubbe ? . Och i år får det slutligen vara dags att sälja vår gamla bil (och köpa en ny andrabil)!

Viktor och hans nalle

2017,Alfred,December 2017,Syskonen,Viktor | Tuesday December 26 2017 12:33 | Comments (1)

Alfred sa att han ville ge Viktor en egen present ifrån honom. Han såg en mjukis-orangutang i WWF-tidningen som han ville ge. Vi hittade dock ingen sådan i leksaksaffären, men en vanlig nalle funkade fint det med. Viktor blev glad 🙂

Julafton

2017,Alfred,December 2017,Viktor | Monday December 25 2017 07:37 | Comments (2) Tags:

Slutligen var den här, dagen som Alfred väntat så länge på!

På morgonen så låg det några klappar under granen, bl.a. en pruttkudde som Alfred blev jätteglad över och sa att han hade önskat sig.

Vi hade fått upp fel paket med julgranskulor i granen, men alla var i alla fall plastkulor. Trodde vi. Det visade sig att Viktor tog den enda glaskulan som fanns i granen och slängde den i full kraft mot golvet :p .

Senare på förmiddagen så gjorde vi marsipanfigurer.

Alfred var mycket duktig och var med hela tiden. Viktor åt på några marsipanbitar, och sen så hittade han roligare saker att göra (rota i kökslådor, en av hans favoritsysselsättningar).

Sen tog vi en tur i Dalby Söderskog. Viktor gick en bit, och sov sen i vagnen en stund.

Vi fick avbryta promenaden efter ett tag p.g.a. vädret. Och såhär såg vädret ut resten av dagen:

Vid 15.00 så var det dags för Kalle Anka och julmust. Viktor kollade entusiastiskt på Tomtarnas julverkstad, men sen tappade han intresset och ville springa runt oss i köket istället… Dock tappade han inte intresset för julmust – båda kidsen är helt tokiga i denna dryck.

Sen åt vi julmat. En stund efter detta så ringde det på dörren!

Killarna försökte fiska upp presenterna själva först :p , men fick lära sig att Tomten delade ut dom. Viktor förstod otippat mycket – han fattade bl.a. att han skulle ta paket varenda gång tomten sa “Viktor”. Det blev en hel del julklappar. Killarna var nöjda med presenterna. Viktor fick en stor andel presenter som lät, precis som han gillar. Och Alfred han sa att han var jättenöjd, för han fick allt som han önskat sig 🙂 .

Sen var det lek och slutligen Bezzerwizzer. Jimmy hittade rätt julgranskulor, så jag hängde upp dessa istället. I år köpte vi en riktig gran!

God jul!

2017,December 2017,Syskonen | Sunday December 24 2017 19:58 | Comments (0) Tags:

Snö

2017,Alfred,December 2017,Syskonen,Viktor | Monday December 18 2017 06:12 | Comments (2)

Det har kommit lite snö under två tillfällen under den senaste tiden. Den första gången blev Alfred jättebesviken att han inte fick åka kälke (det var för lite snö). Den andra gången så fick han åka kälke, samt så ville han ut och äta snö…

 

Lucia

2017,Alfred,December 2017,Viktor | Saturday December 16 2017 12:03 | Comments (2)

Lucia firades på förskolan. Denna gången inte lika okristligt tidigt som förra gången (07.20 vs 06.30…). De var så duktiga de små 🙂 . Viktor tyckte att det var spännande att kolla på Luciatåget, men sen då det var klart och barnen gick ut igen så fick han bråttom att hänga med. Efter sången så bjöds det på fika på avdelningen. Viktor tyckte det var jätteskoj att hälsa på, och dagen efter så blev han mycket förbannad för att han inte fick följa med in då Jimmy lämnade Alfred på förskolan.:p

Man fick inte ta foton på luciatåget. Men här är foto på Viktor som röjer i lekrummet.

Alfred fastnade inte på kort, men här är han i alla fall på eftermiddagsfikan denna dag. Det kommer nog fler tomtebilder på bloggen senare.

F.ö så har Alfred på sig samma tomte-jacka som han haft under alla sina Luciafiranden på förskolan – inga andra kläder har passat i så många år :p . I år hade jag dock ändå köpt en tomtedräkt att ha under. Här är bilder från 2014 och 2015.

Dammsugning

2017,Alfred,December 2017 | Thursday December 14 2017 07:03 | Comments (2)

På tal om dammsugning, så var Alfred duktig och hjälpte mig då Pappsen var i Tokyo härom veckan.

Det var längesen sist 😉

Viktor 16 månader

2017,December 2017,Viktor,Viktor fyller månad | Wednesday December 13 2017 07:40 | Comments (1)

Sedan förra månadsuppdateringen så har Viktor slutligen fått slippa den vita IKEA-stolen, och sitter nu på sin tripp trapp stol. Han är mycket nöjd över detta, och frekvensen på fall från stolen minskar i alla fall med tiden. Så nu kan han sitta kvar längre vid matbordet (även om Alfred tyvärr har en tendens att springa ifrån matbordet och örla runt, vilket Viktor anammar). Han har blivit duktig på att äta själv, känns bra inför förskolestarten 🙂 .

Han är fortfarande inte så intresserad av skärmar (yes!), men babblarna kan han kolla lite på. Klättra är så mycket roligare… Han klättrar och pillar fortfarande på allt, och han stökar ner något helt otroligt… Han tar helt enkelt och flyttar stolarna dit han vill.

Han gillar att dammsuga – man kan inte säga ordet dammsugning, för då springer han till förrådsdörren och pekar.

Påtal om saker bakom dörrar så är den stora “nya” grejen denna månaden “Hästen”. Detta är en gunghäst som Alfred fick då han var liten, som vi ställt in i förrådet på ovanvåningen, eftersom Viktor blev rädd för den då den gjorde ljud. Han går konstant till den stängda dörren och kommunicerar. Han vill att vi ska öppna dörren, och sen pekar han på hästen och kommunicerar. Detta sker otaliga gånger per dag. Det kan vara rätt praktiskt, för vill man få bort honom från något annat ställe så är det bara att säga “hästen”, och så springer han dit… Dock har vi kört lite KBT, så vi har tagit ut hästen. I början var han rädd, men nu har de bekantat sig med varandra.

Och man måste alltid kolla i tvättmaskinen innan man slänger in en tvätt!

 

 

Next Page »