Alfred 23 månader

2014,Alfred,Alfred fyller månad,September 2014 | Tuesday September 23 2014 20:33 | Comments (2)

Sista månads-sammanfattningen innan Alfred fyller 2. Det blir svårare och svårare att hinna med dessa sammanfattningar, då egentiden har krympt något kolossalt, men jag har beslutat mig att jag ska hinna med att skriva idag även om det isåfall ska bli det sista jag gör under dagen :p

Alfred har kommit in i förskolerutinerna. Det dröjde inte många gånger innan han bara vinkade och slank in på avdelningen (särskilt då hans favoritfröken Marie var där) utan något som helst gråt. Men han blir även glad då man kommer och hämtar honom, och drar raskt med sig en och vandrar ut från förskolan. Förskolan verkar inte ta så mycket energi från honom trots att han är där ganska långa dagar – han har mycket energi över till eftermiddag/kväll. Så mycket energi att det är svårt att få honom och sova, och han springer runt som ett jehu och ska syssla med alla möjliga projekt på nattetid. Men han kommer ändå upp bra och snabbt på morgonen.

DSC_0688-2Alfred med sedvanlig energinivå vid nattningen. Jimmy läser Alfons och Alfred skuttar upp och ner från soffan och förevisar intressanta saker. Här kan det vara så att han hör ett flygplan. Eller ser en spindel.

Förskoleläraren säger att han alltid vill ha projekt och uppgifter på gång där, det kan jag nog tänka mig. Jag försöker hitta uppgifter till honom hemma, men om man inte hittar tillräckligt så hittar han på egna – typ att sortera spritskåpet.

DSC_0741Och får han inte fullfölja sina tilltänkta uppgifter (t.ex. banka hårda och tunga föremål i parkettgolvet) så blir han arg. Han blir ganska lätt arg. Kanske 10 ggr per timme :p . Men när han är med andra människor och vi inte är där så är han enligt uppgift jättesnäll. Som t.ex. i helgen då mommo och moffa tog hans om honom och vi var på miniweekend (vilken jag fortfarande inte hunnit blogga om). En annan sak som ger ilska är ätandet – på något sätt ser hans föräldrars mat mycket mer intressant ut, även om det är exakt samma mat. Så han kastar sig över bordet för att ta vår mat. Och blir arg då han inte får det.

Men såklart är Alfred inte bara arg – han är ofta en solstråle också som har en massa bus för sig 🙂 . Som kramas, pussas och skrattar. Hoppar och dansar och snurrar runt. Säger “Äta” och öppnar skåpet och tar sin tallrik och hoppar upp på matbordet då han är hungrig. Frågar efter Mamma då Jimmy är hemma och Pappa då jag är hemma, för han är gladast då hela familjen är hemma. Älskar att bada!  Och att äta päron.

DSC_0677-2

Alfred är sina pärons stora kärlek. Men det ska inte förnekas att han kör halvt slut på en, haha.

 

Alfred 22 månader

2014,Alfred,Alfred fyller månad,Augusti 2014 | Saturday August 23 2014 18:16 | Comments (0)

Ytterligare en månad närmare 2-årsdagen! Den stora händelsen i livet nu är att Alfred har börjat förskolan. Inskolningen är klar och den gick bra (och det gick snabbt! Hade tänkt skriva om inskolningen, men har inte hunnit än – det kommer. Men det är många blogginlägg som jag har tänkt skriva om som jag inte hunnit kan jag säga). En annan stor sak som hänt senaste månaden är att han har blivit jättekelen 🙂 . Han vill pussas och kramas hela tiden! Innan då jag hörde om andras barn som var kramiga så tänkte jag lite molocket att Alfred nog inte var den kelna typen, men han var bara en slow starter. Generellt känns det som att han har en glad period nu (kan nog delvis bero på att hans mamma blev mycket gladare hon själv efter flytt och semester…) – han skrattar åt massor av saker och pekar entusiastiskt på intressanta saker (vilket är typ flugor, spindlar, diverse maskiner på fyra hjul etc). Sömnen funkar ganska bra (men kanske inte nattningarna, tar sin tid), men han han drömmer nog en hel del för oj vad han pratar i sömnen (häromdagen hörde vi ett väldigt ljudligt OJOJOJOJOJOJOJOJOJ, och då vi gick och tittade till honom såg vi att han sov sött). Maten funkar också ok även om han inte är någon storätare, men han har blivit mycket glupskare sen han började på förskolan (antagligen p.g.a. att han inte dricker någon lunchvälling). Däremot så har han inte direkt blivit så mycket tröttare av förskolan – han är fortfarande uppe ganska länge. Men det är inga problem för honom att vakna tidigare – han brukar vakna runt 7 då alarmet ringer för den som lämnar på förskolan. Då han vaknar så skrattar han glatt och slänger sin kudde och sitt täcke på vår säng och vill ligga där ett tag. Sen går han upp efter lite kramande, och ger mig mina kläder som ligger på stolen bredvid. Som vanligt gillar han att hjälpa till och att  hålla ordning. Om man dammsuger så måste stolarna ställas tillbaks med en gång, ger man honom d-droppar så sätter han på locket själv om man väntar för länge med det, och om man handlat så är han glad för att hjälpa till att packa upp.

DSC_061722-månaders Alfred (glömde skriva att han älskar att kolla sig i spegeln och skratta)

Alfred 21 månader

2014,Alfred,Alfred fyller månad,Juli 2014 | Wednesday July 23 2014 21:29 | Comments (2)

Vår lille kille börjar närma sig 2 år! Detta märks bl.a. genom någon typ av “pre-trotsålder” där han testar gränser. Det blir mycket gråt, skrik, åla sig iväg från att bli buren, och slänga sig på golvet då han inte får som han vill. Men uppenbarligen bara då hans mor&far är närvarande :p, då han är själv hos mommo och moffa uppvisar han inga sådana tendenser, och inte heller då man har gäster eller är borta hos folk, då är han så snäll så. Det märks att han har mycket tankar i huvudet, som han inte kan förmedla. Detta påverkar sömnen ibland så den är lite upp och ner. Men trots detta så blir han ju bara roligare och roligare med tiden 🙂 !

Han tycker om sitt nya “liv på landet/förorten”. Bäst är att kolla alla grävmaskiner etc som jobbar i närheten, då han vaknar och hör dom ska han alltid upp i fönstret och kolla, och helst gå ut (det visar han genom att dra på sig skorna). Flygplanen spanar han in och pekar på med stort intresse. Han gillar att leka i grannens sandlåda (och att ta sand i en spade och lägga på deras altan). Han gillar att bada och ösa vatten. Eller ösa stenar. All transport av vatten/grus/sten/sand är intressant. Att hjälpa till att vattna gräsmattan är kul.

Han tycker det är spännande med alla barn i närheten, men han är lite blyg (de flesta är lite äldre). För vuxna är han inte lika blyg så de som kommer och hälsar på blir väl aktiverade. Han tar i handen och drar en dit han vill – går man inte upp försöker han knuffa en.

Han är väldigt fokuserad på “ajaj”, dvs sår eller skador eller det som orsakade ajaj. Han förevisar sina ajaj dagligen (små sår från diverse eskapader), och pekar på folks ajaj. Sen pekar han även på folks “usch” – äckliga grejor typ födelsemärken, klister kvar från plåster, illaluktande fötter – och gör en äcklad min. Även då han blir för kladdig av maten säger han usch och äter inte vidare förrän man tar bort uschet. Sen finns det en del saker som är “ojojoj”, främst tvättmaskinen som är väldigt intressant, men även flugor och spindlar och så klart alla fordon. Renlig som han är så går han omkring och plockar skräp och slänger i soporna.

Nu är de sista tänderna på väg ut, så han tuggar har jämt fingrarna i munnen. Fast helst vill han ha napp (gärna flera i munnen på en gång), även om jag inte tycker han ska ha det på dagtid.

Det var lite om 21-månaders-Alfred. Nästa gång han fyller månad är han ett förskolebarn!

DSC_0521

Alfred 20 månader

2014,Alfred,Alfred fyller månad,Juni 2014 | Monday June 23 2014 07:08 | Comments (1)

Egentligen är det inga super-förändringar mellan månad till månad nu, men det har ju blivit en stor förändring i Alfreds liv att han har flyttat till hus. Han verkar gilla det, kul med mer yta att springa runt på (och att springa efter grannens katt…), och med en massa fönster att spana ut genom. Och det blir fler rundor ute i naturen (bara några minuter bort med bil), som här nedan.

DSC_0439

Nu då det händer så mycket så tar dock nattningarna en halv evighet :/ . Mycket nya intryck. Bl.a. så besökte vi förskolan där han ska börja. Den verkade jättebra och han tyckte det var kul att hänga där, och han gick runt och höll frökens hand. Just tar folk i händerna och drar runt med dom är något han har gjort mycket på sistone.

Han är en glad kille, men han kan bli ledsen över vad som helst hur många gånger som helst per dag nu :p . Det går iofs snabbt över. Slår han sig på något så pekar han på det och säger argt AJAJAJAJAJ!

 

Alfred 19 månader

2014,Alfred,Alfred fyller månad,Maj 2014 | Friday May 23 2014 08:34 | Comments (0)

19 månader idag!

Alfred är en glad och livlig liten kille. Men han har också ofta stunder av kontemplation då han sitter och kollar på saker, funderar eller bara ligger i sängen och tittar och ser klurig ut. Han kan sitta i lugn och ro lääänge och se Alfons eller Pocoyo.

DSC_0342I kontemplativt läge

Han är lite mer lätthanterlig nu än för några månader sen, då man inte kunde lämna honom ensam i 5 sekunder utan att allt klättrades på eller drogs ner :p. Däremot har han en förkärlek att springa iväg från en då man är ute. Han kan springa iväg hur långt som helst, även om man vänder och säger “jag går nu”. Han springer i riktning mot där det är bilar (hjälp!). Full fart – han springer snabbare och snabbare. Han har även börjat att sparka fotboll. Och köra tyngdlyftning (lyfta våra tunga soffkuddar tills han blir röd i huvudet). Han vill gärna ut – han går till dörren och pekar och försöker öppna. Tur att det snart blir lite lättare att gå ut…

Talet går väl fortfarande inte så supersnabbt framåt – han pratar lite ibland men oftast pekar han på saker och ting och säger “eeeh” och tycker han gör sig förstådd.

IMG_3034Eeeeeh!

Favoritmat just nu är gurka. Man kan inte ha gurka framme då vi ska äta för då ska han bara ha gurka. Han kan lätt sitta och gnaga i sig en halv stor gurka.

Han har blivit kramig på sistone, och nog faktiskt lite mammig ibland (säger mamma ofta då jag är borta)! Han har ingen snuttefilt, men han har snuttebilar 😉 . Bilar är det bästa han vet och de ska med överallt, gärna till matbordet. Han gillar att organisera sina bilar i olika parkeringsplatser, vilka kan vara lite vartsomhelst som under täcket eller på stolen. Han kör runt med det mesta billiknande (bil, tåg etc) i alla möjliga dimensioner. Han gillar även stora “bilar” – då han skulle åka vagn ville han hellre köra den.

IMG_3029

Man får sig oftast flera goda skratt per dag av hans upptåg, och det kan ibland behövas bland all flyttpackning, flyttfix och jobb!

Alfred 18 månader

Så blir Alfred 1,5 år idag. Han var på BVC besök i morse och fick vaccin, samt vägdes och mättes. Vikten var runt medel (12,25) och längden +1 sd (85cm). Han var dock inte alls glad eftersom läkaren var en skäggig man. Han har blivit rädd för skäggiga män. Lite konstigt, eftersom hans älskade morfar är en skäggis. Kanske någon skäggig man på stan som skrämt honom med grimaser eller så – i Malmö är ju nästan alla män skäggiga nuförtiden ;).

Han förstår mer och mer – ibland blir man riktigt förundrad över hur mycket han snappar upp. Men han säger fortfarande inte så mycket själv (iofs hedervärt eftersom jag blir galen på omständliga människor som bara pratar hela tiden :p). Men vissa ord kommer som t.ex “mommo”, “mamma”, “babba”, “vov”,”bä”, och ibland dyker engångs-ord upp som t.ex. mango. Mest fokus ligger fortfarande på motoriken och den är desto mer utvecklad – han springer, klättrar och pillar med bra finmotorik på saker. Jag försöker dock få honom att förstå att man inte får klättra upp på matbord eller på byrålådor :p. Eller klättra upp på altaret i kyrkan på sångstunden på öppna förskolan. Eller hoppa ur barnvagnen sådär hux flux. Överhuvudtaget gillar han att springa iväg från oss – då vi är och handlar mat så är det lite av en fars då han springer iväg hela tiden. Han saknar överlevnadsinstinkt och försöker ofta springa ut i vägen till de roliga bilarna :p.

Hans nya favoritpryl är nycklarna, och han vill gärna låsa upp dörren men han är lite för kort. Fortfarande så har han ett bestämt ordningssinne och tycker att var sak ska ha sin plats. I går satt  Jimmy med ett ljus på bordet under hans kvälls/natt-sejour (Jimmy har inte detta ordningssinne och följaktligen var ljuset kvar på bordet på morgonen. Jag får erkänna att jag inte heller är så bra att ställa tillbaka saker), och det första Alfred gjorde då han kom upp på morgonen var att ta ljuset och ivrigt gestikulera mot hyllan där ljuset brukar vara. Han slänger allt skräp i sopkorgen. Dock har han inte fattat riktigt vad sopkorgen är, eftersom jag igår såg honom plocka upp en päronskrutt därifrån och äta på. Han är fortfarande inget matvrak, men han gillar skarpt och bita på havreringar. Det ser ut som om han äter hundmat.

På sistone har det dykt upp ännu mer känslor hos honom. Han är fortfarande en glad prick, men blir lätt arg, ledsen, eller rädd. Många tårar kan det bli på en dag. Tar man datorn ifrån honom börjar han t.ex. storgråta. Ibland blir han arg och frustrerad för att man inte förstår honom, så då kommer det en hel kaskad av läten och ilska. Och ibland är han nog ledsen för de här 8 tänderna som är på väg ut gör ont. Då attackerar han mig och bits. Han kan vara lite våldsbenägen ibland och banka på en. Vi kommer nog få telefonsamtal hem från förskolan :p . Fast det är mest mig och Jimmy han biter och bankar på. Han gillar även att busa, och ta saker ifrån en och gömma under soffor/hyllor såsom en liten gnagare gör. Mina glasögon är en ständig favorit, de snor han och springer skrattande iväg med för att sen banka ner i golvet (bra kvalitet på brillorna måste jag säga trots de var lågpris). Det mesta ska slängas i golvet – mat, bestick, hans solglasögon etc.

DSC_0291Rör inte min dator tycker Alfred :p

Men han kan vara lugn och stilla också, och sitta och mysa i ens knä. Detta gäller särskilt då han ser på Alfons Åberg. Han älskar Alfons. Han kan sitta meditativt och kolla hur länge som helst. Han vill alltid ha TVn på med Alfons.

DSC_0335Alfred och Alfons. Är man van att alltid säga “Alfred” om namn som börjar på “Alf-” så är det jättesvårt att säga “Alfons”. Någon sorts mental autocorrect – det blir automatiskt Alfred…

 

Alfred 17 månader

2014,Alfred,Alfred fyller månad,Mars 2014 | Sunday March 23 2014 21:10 | Comments (0)

17 månader idag!

Det har hänt mycket med förståelsen på sistone, då han vet vad många saker är för något och förstår mycket som man säger till honom att göra. Han är ordningsam! Han vill hjälpa till med allting, speciellt dammsugning. Har man tagit en tekopp ska den till diskbänken om man druckit klart. Om han plockar upp något litet på golvet som man säger “det är skräp” om så rusar han till papperskorgen. Han tycker att mer och mer saker blir intressanta, så nu sitter han mycket oftare ner och “pysslar” med saker – som synes på bilden nedan. Och han gillar att kolla ut genom fönstret (på landet, hos oss finns inget att se på), roligast att se är bilar och andra fordon samt även katter. Han blir mer och mer kramig och pussig av sig 🙂 , och man ser även mer och mer känslor hos honom – från bottenlös sorg (får inte dammsuga) till fnittrande glädje (får dammsuga!). Och just nu har han en hel arme av tänder på väg upp, så nog kan man bli grinig av det ibland.

DSC_1182 DSC_1183

Alfred 16 månader

2014,Alfred,Alfred fyller månad,Februari 2014 | Sunday February 23 2014 21:07 | Comments (0)

Idag blir Alfred 16 månader. Under den senaste tiden känns det som att han utvecklas mycket mentalt och förstår mycket mer. Han har även blivit mycket gosigare vilket är kul 🙂 – han sitter mer i knäet och så.

DSC_0158

Han sitter även och pysslar och kollar i böcker ibland. Innan var det helt omöjligt för då var han i rörelse hela tiden. Nu är han bara i rörelse nästan hela tiden 😉 . Då han är i rörelse så öppnar han dörrar, klättrar upp i stolar, sitter på soffkanter etc.

DSC_0186

På soffkanten

Han gillar att stå och kolla ut genom fönstret då vi är på landet och kommentera bilarna.

IMG_2813Bilar är han fortfarande helt tokig i, ser han bilar på tv pekar han och gör ljud. Ljud förresten, det är något som han gör mycket. Även om det inte är många ord så är det mycket (och höga) läten som kommer ur den lilla munnen. Han pekar, gestikulerar och gör läten för att försöka göra sig förstådd. Vilket han inte alltid blir :p . Han visar mer känslor och kan bli arg och sur då saker inte funkar. De orden som han säger är mest “mommo” (mormor), mama (mamma), baba (pappa) och vov vov (?). Men han förstår desto mer, han kan följa enkla instruktioner och är en bra hjälp då man ska sortera tvätt, flytta småsaker etc, ge saker till någon, slänga skräp i sopkorgen etc. ;).

Han tycker fortfarande inte att det är så kul att äta. Förutom då han kan tigga vid bordet som en liten hund :p. Eller då han kan äta av någon annans mat:

DSC_0182

Dricka gillar han däremot, och allt som är glas eller koppar eller liknar glas ska han dricka ur. Som min kopp med yoghurt som han snodde här.

DSC_0147-2

Oftast är han en mycket glad liten kille 🙂 !

DSC_0188

Alfred 15 månader

2014,Alfred,Alfred fyller månad,Januari 2014 | Thursday January 23 2014 20:10 | Comments (1)

Då blir busungen 15 månader! Skriver inte så mycket idag eftersom jag har ett störigt sår på fingret :p. Men det är lite samma med honom som förra månaden – fullt ös alltså! Och sen förra månaden har ju Alfreds hamster tillkommit, så han springer efter den och ropar efter den. Han gör mycket ljud men inga direkta ord förutom “mamma” och “mommo”. Och så pekar han ofta och säger “eeeeeeh”. Inte alltid som man förstår vad han menar.  Tyvärr har han lärt sig hoppa över vår provisoriska barnspärr till hallen, och dit vill han ofta för där är dammsugaren. Idag sa Jimmy att Alfred höll på med dammsugning i en timme :p. I övrigt så gillar han bilar i alla dess former – förutom att åka i dom då :p. Han käkar på bra, men då han ska äta så ska han  alltid ha en specifik sak att leka med. Han pekar på vad han vill ha på bordet och vägrar öppna munnen tills han får exakt rätt sak. Sen slänger han ner leksakerna i golvet efter ett tag. Mycket motion det där att ge honom mat. Han kan äta själv med sked, men då kan man ju inte leka samtidigt! Så han gör oftast inte det. Dricka med mugg/glas kan han fint nu (med en del spill), så han vill dricka ur alla muggar och muggliknande föremål, inklusive de som är prydnadsföremål eller fyllda med kaffe (och han gillar faktiskt kaffe!).

DSC_1689Fjärrkontroller är alltid en favorit; här är en i barnstorlek

Alfred 14 månader

2013,Alfred,Alfred fyller månad,December 2013 | Monday December 23 2013 13:43 | Comments (0)

Så blir busungen 14 månader idag. Det är en väldigt fart på honom, det ska springas hit och dit, klättras, och inte minst så ska allt bitas och pillas på, och rivas ner och stoppas ner saker i. Lådor och dörrar ska öppnas. Det bästa att pilla på är elektronikrelaterade saker som sladdar, fjärrkontroller och sånt. Och nu så kan han även klättra upp fritt i soffan och andra ställen så man får hålla koll. Pust! Roligt men liiiite ansträngande :p . Man får verkligen barnsäkra annars åker allt i golvet eller in i munnen. Jag vet ingen annan unge som är så tossig – jag var inte heller sån som liten, men nu har jag fått veta att han ärvt detta från sin fader, hehe 😉 .

Annars har han ett glatt humör, förutom då han inte får bita eller riva ner en viss sak som han vill ha. Han babblar på en hel del med diverse ljud, mama, baba, gaga och likartat. Häromdagen sa tydligen han sitt första ord, lagom tills då Jimmy&jag hade vår egentidskväll som jag skrev om igår :p. Ordet var “äta”, kanske inte så konstigt då han hängde med morfar 😉 . Annars tycker jag det låter som att han säger “nej” rätt så ofta. Inte så konstigt då han får höra det ordet ganska frekvent (för de som tycker att man inte ska säga “nej” till småttingar, kom och låna Alfred lite och se om det fortfarande går att hålla fast vid den åsikten. Jag betvivlar det).

Han är lika livlig då han sover. Sover han i (180cm-) sängen kan det hända att han rör sig så mycket att han trillar ur sängen. Ofta så hittar man honom med huvudet precis vid fotändan. Han kör någon sorts mullvads-stil i sängen och gräver sig runt. Hör man ett ilsket ljud från honom då han ligger och nannar så är det för att han är arg för att väggen kommit i vägen. Han gillar att ligga med huvud-ben riktningen i kortsidans riktning av sängen. Jag undrar ibland om det är för jag placerat sängen i helt fel Feng-shui-riktning (kan det förklara lite av min dåliga sömn?)? I vilket fall, att samsova med honom är, som man kan uttyda av det som står ovan,inte helt angenämt. Så nu kör vi på med att få in honom i spjälsängen. Det går bättre och bättre, även om han fortfarande vaknar upp då och då, mest för att han tappat nappen.

Så det är alltid fullt fart med honom, en vild liten buse som kör lite slut på sin morsa. Det är tur att man tycker att han är det sötaste som finns 😉

DSC_0236Alfred som polis

1386181125244

Lådan med leksaker sitter han gärna i. Eller vänder upp och ner på. Jaja, det kan rökar-grannarna under gott ta :pIMG_9658

En elvisp kan tjänstgöra som dragleksak

Next Page »