Alfred 18 månader

Så blir Alfred 1,5 år idag. Han var på BVC besök i morse och fick vaccin, samt vägdes och mättes. Vikten var runt medel (12,25) och längden +1 sd (85cm). Han var dock inte alls glad eftersom läkaren var en skäggig man. Han har blivit rädd för skäggiga män. Lite konstigt, eftersom hans älskade morfar är en skäggis. Kanske någon skäggig man på stan som skrämt honom med grimaser eller så – i Malmö är ju nästan alla män skäggiga nuförtiden ;).

Han förstår mer och mer – ibland blir man riktigt förundrad över hur mycket han snappar upp. Men han säger fortfarande inte så mycket själv (iofs hedervärt eftersom jag blir galen på omständliga människor som bara pratar hela tiden :p). Men vissa ord kommer som t.ex “mommo”, “mamma”, “babba”, “vov”,”bä”, och ibland dyker engångs-ord upp som t.ex. mango. Mest fokus ligger fortfarande på motoriken och den är desto mer utvecklad – han springer, klättrar och pillar med bra finmotorik på saker. Jag försöker dock få honom att förstå att man inte får klättra upp på matbord eller på byrålådor :p. Eller klättra upp på altaret i kyrkan på sångstunden på öppna förskolan. Eller hoppa ur barnvagnen sådär hux flux. Överhuvudtaget gillar han att springa iväg från oss – då vi är och handlar mat så är det lite av en fars då han springer iväg hela tiden. Han saknar överlevnadsinstinkt och försöker ofta springa ut i vägen till de roliga bilarna :p.

Hans nya favoritpryl är nycklarna, och han vill gärna låsa upp dörren men han är lite för kort. Fortfarande så har han ett bestämt ordningssinne och tycker att var sak ska ha sin plats. I går satt  Jimmy med ett ljus på bordet under hans kvälls/natt-sejour (Jimmy har inte detta ordningssinne och följaktligen var ljuset kvar på bordet på morgonen. Jag får erkänna att jag inte heller är så bra att ställa tillbaka saker), och det första Alfred gjorde då han kom upp på morgonen var att ta ljuset och ivrigt gestikulera mot hyllan där ljuset brukar vara. Han slänger allt skräp i sopkorgen. Dock har han inte fattat riktigt vad sopkorgen är, eftersom jag igår såg honom plocka upp en päronskrutt därifrån och äta på. Han är fortfarande inget matvrak, men han gillar skarpt och bita på havreringar. Det ser ut som om han äter hundmat.

På sistone har det dykt upp ännu mer känslor hos honom. Han är fortfarande en glad prick, men blir lätt arg, ledsen, eller rädd. Många tårar kan det bli på en dag. Tar man datorn ifrån honom börjar han t.ex. storgråta. Ibland blir han arg och frustrerad för att man inte förstår honom, så då kommer det en hel kaskad av läten och ilska. Och ibland är han nog ledsen för de här 8 tänderna som är på väg ut gör ont. Då attackerar han mig och bits. Han kan vara lite våldsbenägen ibland och banka på en. Vi kommer nog få telefonsamtal hem från förskolan :p . Fast det är mest mig och Jimmy han biter och bankar på. Han gillar även att busa, och ta saker ifrån en och gömma under soffor/hyllor såsom en liten gnagare gör. Mina glasögon är en ständig favorit, de snor han och springer skrattande iväg med för att sen banka ner i golvet (bra kvalitet på brillorna måste jag säga trots de var lågpris). Det mesta ska slängas i golvet – mat, bestick, hans solglasögon etc.

DSC_0291Rör inte min dator tycker Alfred :p

Men han kan vara lugn och stilla också, och sitta och mysa i ens knä. Detta gäller särskilt då han ser på Alfons Åberg. Han älskar Alfons. Han kan sitta meditativt och kolla hur länge som helst. Han vill alltid ha TVn på med Alfons.

DSC_0335Alfred och Alfons. Är man van att alltid säga “Alfred” om namn som börjar på “Alf-” så är det jättesvårt att säga “Alfons”. Någon sorts mental autocorrect – det blir automatiskt Alfred…

 

BVC-besök 1 år

Tidigare i veckan var vi på ett lite försenat 1-års besök på BVC. Vår gamla BVC-“tant” (yngre än mig så tant är ju nog lite fel att säga :p), som jag tyckte var jättebra, hade slutat. Så det var dags för en ny – hon var jättetrevlig hon med så det var ju bra. Förra gången, på Alfreds egentliga 1-årsbesök, så var det en vikarie som inte hade alla hästar hemma så vi fick helt enkelt göra om besöket.  Nu vägde Alfred 10,84 kg och var 80 cm lång. På medelkurvan på vikt och +1 på längd.

I samband med besöket gick jag på en barnvagnspromenad, tre kvart före och tre kvart efter. Alfred brukar alltid protestera högljutt mot att vara i vagnen, men nu var han lugn.  Kan bero på att det inte var soligt och varmt ute, då går det bättre. Men det var en skön höstdag, och det var SÅÅÅ skönt att gå ut på barnvagnspromenad. Jag älskar barnvagnspromenader och saknar dom verkligen, men oftast är han alldeles för tvär för att det ska funka. Folk på stan måste tro att jag har rövat bort honom eller något som han brukar ha sig i vagnen :p.

DSC_1638Ovanlig syn: glad Alfred i barnvagn

10 kg

Så mycket väger vår guldklimp 😉 . Eller tja, 9,925 för att vara exakt, och han är 74,6 cm lång (inga avrundningar på dagens mätningar på bvc, inte!).

Kom att tänka på ordet guldklimp idag eftersom en äldre man som cyklade förbi stannade till och utbrast “åh, här går ni med era guldklimpar!”. Sen såg han lite nostalgisk ut och sa “Jag blir lite avundsjuk,minsann!”. Gulligt 🙂

IMG_20130827_210420Glad 10kg-dreglis

BVC besök 8 månader

Häromdagen var vi på BVC-besök. Tog lite foton på då han “hade sig” i stolen.

stol2

Dagens resultat blev 9020g och 72 cm. Som väntat hade han halkat ner på kurvan och låg nu på medelvikt samt en liten bit ovanför medellängd. Men det var helt ok enligt bvc-sköterskan – tydligen är kurvorna baserade enbart på barn som fått ersättning, och då har man ju en annan typ av tillväxtkurva. Notera förresten att jag har klippt hans hår. En hårslinga som ska vara på sidan åkte fram på fotona, annars blev klippningen ändå ganska rak – vilket jag är nöjd med med tanke på att Alfred jagade rakapparaten. Nu är det mesta av det mörka babyhåret borta och han har blivit lite mer blondin! Precis som hans päron då de var små.

Alfred fem månader

Idag blir Alfred 5 månader! Nu väger han 8 kg och är 69 cm lång. På längden följer han sin kurva, strax under +1.5 sd (bland de 10% största), men viktökningen hade planat ut rejält sen förra bvc-besöket.

Bvc-sköterskan sa att det nog berodde på att han gjorde av med mycket energi. Det stämmer ju för han är i rörelse nästan hela tiden; snurrar, vänder sig, försöker krypa, sprattlar, leker med tårna, etc. Det där att ligga stilla i någons famn är inte hans grej, då får man passa på då han är väldigt trött. Men är han inte för energisk så gillar han att sitta i famnen, han sitter bra med stöd och kan sitta själv korta, korta stunder eller om han håller i sina tår.

Han är fortfarande glad av sig, men är grinigare oftare nu än innan. En del grinighet kan vara relaterat till tänderna, för han dreglar en massa och “biter” på allt. Inkl på mig då jag ger honom käk… Allt ska stoppas i munnen och bitas på, leksaker, mitt hår, filten han ligger på, fingrarna etc. Han har fått ett helt nytt intresse för leksaker nu, mjukisdjur och snuttefilt är toppen att leka med, som man t.ex. kunde se i gårdagens video.

Sen är han nog även lite grinigare för att han vill ha mer uppmärksamhet, han vill bli buren, kittlad, eller få fotmassage (fascinationen för det sistnämnda måste han ha ärvt från mig 😉 ). Han vill även ha uppmärksamhet och närhet oftare på natten nu, och jag känner att de här nyföddhets-hormonerna som gjorde att jag tyckte det var piece of cake att vakna upp på nätterna tidigare, de har nog försvunnit ur min kropp nu :p .

Men även om han är grinig oftare nu, så är han fortfarande på strålande humör den största delen av tiden 🙂 . En glad prick helt enkelt 🙂 . Varken lik sin mor eller far som någon sa, haha 😉 .

IMG_8443

Alfred har blivit en lång kille – tidigare fick han plats i mitt knä…

IMG_8488

Leka med fötterna är en favorit

_MG_6033

Sitta i knäet gillar han också

BVC besök 4 månader

Så har vi varit på ytterligare ett BVC besök. Det tycker jag är kul, siffror och kurvor och statistik och jag, yeah 🙂 .

I alla fall, nu finns 7715g och 67.1 cm av Alfred. Prick på +1sd på både vikt och huvudomfång, igen, som synes nedan (kaffefläckar på pappret…).

IMG_8272Alfred sitter hos sin pappa. Spännande att se om han blir lika stor som pappsen då han blir vuxen 🙂 .

_MG_5898

 

Nästan dubbelt så mycket Alfred

Nu vid hans 3-månaderskontroll så hade Alfred nästan dubblerat sin vikt sen lägstavikten – bara några hekto kvar. Nu vägde han 7.15 kg – både vikt och huvudmått var som vanligt exakt på +1 sd kurvan. Längden hade ökat lite mer och var nu 65.5 cm, vilket var lite mer än halvvägs mellan +1 sd och +2 sd kurvan (jag jobbar mycket med statistik, därav min fascination för siffror och standardavvikelser 😉 ).

 

 

T.v Alfred 3 dagar, 3735g, hans lägsta  uppmätta vikt. Och lite gulsot, därav hudfärgen (och säkert lite konstiga kamerainställningar också). T.h Alfred 3 månader. Inte helt skalenligt, men det är samma bredd på skötbädden.

Alfred två månader

Idag blir Alfred 2 månader 🙂 . Han har börjat dagen med ett strålande humör  – han tycker det är skoj att vara på landet med fler människor och nya saker omkring sig.

Han följer stabilt sin +1 SD kurva för längd, vikt och huvudomfång. 60 cm lång och 6.2 kg tung – storlek 62 även om 68 ofta passar helt ok det med.

Det känns som att han har fått ett ökat medvetande de senaste veckorna. Han skrattar och ler oftare, speciellt om man ler mot honom eller kittlar honom. Han tittar intensivt på saker i omgivningen. De största motoriska intressena är att försöka vända sig från rygg till mage  och att äta på sina händer (oftast gör han dessa sysslor samtidigt). Han har dock inte full koll på händer och armar så ibland slår han sig själv i huvudet eller blir arg då han drar bort händerna från munnen.

Alfreds första playdate

Alfred träffade sin första bebispolare igår – den 2 månader äldre Lisa. Dock var han nästan lika stor som Lisa. Fast han var inte så social, han låg mest och sov :p

På BVC besöket idag så konstaterades att han fortsätter följa sin +1SD kurva på längd, vikt och huvudomfång (dvs han är större än 85% av de jämnåriga bebisarna), så nu 6v gammal är han 5,6 kg tung och 59 cm lång. Kanske brås han på far sin så att han blir en stor och stilig man 😉 . Han var mycket större (och hårigare) än de andra bebisarna i mammagruppen (som iofs alla var tjejer, men så stor skillnad ska det ju inte vara mellan könen). På tal om mammagrupp – som jag trodde var det verkligen inte min grej. Men jag gav det iaf en chans.

Den ena lite segare än den andra (nu var detta klockan 12 på dagen, hade nog sett annorlunda ut kl 12 på natten).

Alfred en månad

Idag blir vår lille påg en månad!

Han växer på och väger strax över 5 kg – storlek 50 kunde vi inte använda många plagg i, och storlek 56 börjar sitta rätt tajt. Allt växer på – de vassa klorna har vi fått klippa från dag ett och snart får vi börja fundera på hur vi ska leka frisörer :p. Han är en väldigt vaken liten filur, med ett stort närhetsbehov och ett visst temperament, så det blir inte mycket tid till annat för mig :p.

Han gillar: Vara nära, bli buren och vaggad, ligga i bärsjal, sova under barnvagnsturer, att ha mycket folk runt sig, ljus, mat, napp, bada, synkronisera sitt eget ätande med sin mammas ätande, grymta som en gris, gagnam style (enligt Jimmy)

Han gillar inte: magknip, mörker, vara ensam i ett rum, sovrummet (tyvärr…), att sova mellan klockan 22-02, skötbordet, försöka rapa

Next Page »