Feb 13 2018

Viktor 18 månader

Då blir lill-pojken 1,5 år! Nu har han gått på förskolan i lite över en månad, och denna veckan har vi noterat en stor förändring. Han blir inte längre ledsen då man lämnar honom! Innan storgrät och skrek han, ibland så fort vi kommit inom förskolans grindar, men nu går han in utan protester. Och han verkar tycka bra om att vara på förskolan. Han gillar att vara ute där och hans fröken är mycket imponerad av hans motorik (drillad av Alfred :p ).

I övrigt känns det som han är väldigt lik hur han var vid 17-månaders-sammanfattningen. Och alla hans tänder verkar ha kommit upp nu (kanske inte dom längst in som man får vid 20-30 månader, men övriga är framme). Det är fortfarande full rulle på honom och han är fortfarande rätt morgonpigg…

Han vill försöka mycket själv, t.ex. ta på mössa, gå nerför trappan, ta på overall m.m. Hallen stökar han ner för jämnan.

Gillar att busa med brorsan

Och dammsugning såklart!

 

 


Feb 10 2018

Nappoman

Viktor är en liten nappoman. Det blir intressant sen att avvänja honom (fast med Alfred gick detta ju jättelätt!). Han vill helst ha så många nappar som möjligt åt gången – gärna en vardera hand och en i munnen. Eller två…

Och gärna ett durkslag på huvudet.


Feb 6 2018

Musikkillen

Viktor med sin älskade musikbok. Den spelas väldigt, väldigt ofta.


Feb 1 2018

Rengör duschen

Som sagt, då de är små så vill de gärna hjälpa till. Sen försvinner det :p . Viktor är mycket förtjust i att rengöra duschen (samt äta på duschskrapan, bläää).

 


Jan 26 2018

Inskolningsslut och såpbubblor

Inskolningen har gått framårt denna vecka, trots att vi fick vara hemma med Viktor  på måndagen och tisdagen eftersom ingen av hans ordinarie pedagoger var där… Han blir arg och ledsen då vi lämnar, samt då han ser oss vid hämtning, men däremellan går det ganska bra. Han matvägrar dock endel, men de sparar lunchen och ger honom efter lunchsovet, och då går det bra att äta. Han har varit lite blyg och stått vid kanten och tittat då det varit gympa, men denna gången blåste de såpbubblor och då hängde han på 🙂 . Han tyckte det var superskoj!

Bilder från förskolans blogg då han jagar såpbubblor:


Jan 20 2018

Inskolning

Viktor började på inskolning den 9e januari. Viktor hade fått superbra pedagoger 🙂 , till skillnad från Alfred som hade en del riktiga stolpskott. Första dagen var vi där en timme och hälsade på. Hela familjen var med, även Alfred. Viktor tyckte det var kul.

Den andra dagen var jag där med Viktor på morgonen. Vi skulle vara tillsammans hela dagen. Viktor blev dock JÄTTEARG efter en kort stund. Han ville bara ut. Han skrek av ilska i typ 30-40 minuter. Jag tror att han ville vara med Alfred och blev besviken för att de inte var tillsammans nu, eller så ville han ut och leka, då han ju lekt en hel del på innergården tidigare. Jag och hans mentor var själva med Viktor i ett lekrum, och tillslut lugnade han ner sig och lekte. Samling och ätande gick bra, men sen så vägrade han somna i förskolans vagn och blev jättearg igen. Så vi fick gå hem. Väl hemma så röjde han på som bara den. Vi hämtade Alfred vid 2, och på den korta vägen hem så somnade han i vagnen och sov länge. Det gjorde mor hans också, i soffan. Alfred var nöjd att han då kunde sitta med plattan en lång stund…

Det är hårt att börja på förskolan…

Den tredje dagen gick det bättre. Skönt! Viktor var ensam om att skolas in, så pedagogerna kunde lägga mycket energi på honom 🙂 . Han var inte rädd eller blyg för de andra barnen, undan lekte på fint.

Denna dagen använde jag vår egen barnvagn och gick runt med honom, och då somnade han. Då gick jag hem. Han blev dock mycket arg och ledsen då han vaknade (han hade kissat igenom också) så då blev jag inringd.

Sen var Jimmy där en dag, och det gick ganska bra. Viktor somnade i förskolans vagn, och Jimmy hängde med Alfreds grupp en stund. Alfred byggde med plusplus. Då jag var på inskolningen veckan efter så var jag också med Alfreds grupp en stund, och läste en massa sagor.

Sen någon dag in på den andra veckan (dvs denna veckan) började vi lämna honom på förskolan för att han skulle vara själv utan oss, och då blev han jätteledsen. Det gick lite upp och ner, ibland var han OK och ibland var han arg. Han hungerstrejkade dock hela tiden utan oss :/. Alfred hängde med honom ibland då de var ute. Nästa vecka ska vi testa lite längre dagar, och hoppas att han vänjer sig så smått. Det har varit lite svårt det här för honom. Alfred var ju större då han började, och var van att vara borta från oss, så det gick ju lite smidigare med hans inskolning.

Nedan är lite foton som jag tagit från förskolegruppens blogg (där bara Viktor och Alfred är identifierbara):


Jan 16 2018

Utflykter i Januari

Och så kommer foton från utflykter under ledigheten i januari!

Jimmy och jag hade lite egentid – vi var och åt afternoon tea på Riviera, med efterföljande promenad.

Alfred lekte en del med kompisar, och en av dessa gånger gick Viktor och jag på en lekplatsutflykt.

 

Vi var en hel del i Skrylle. Alfred och Jimmy gick off-road och lurpassade på mig och Viktor 😉

Inspirerade av våra skogspromenader så åkte vi till XXL Sport och handlade en massa kläder för utomhusbruk. Det blev en lång shoppingtur och killarna rev halvt ner stället :p. Små vandaler :p .

Lunchdags på Väla.


Jan 13 2018

Viktor 17 månader

En sak som har hänt sen förra månadsuppdateringen är att Viktor har börjat på förskolan! Mer om det i ett senare inlägg (inskolningen håller fortfarande på, Jimmy och jag alternerar).

Jimmy och Viktor på inskolningen

Precis som jag skrev under förra månadssammanfattningen så klättrar och pillar han på allt. Han stökar ner något helt makalöst… Han klättrar ofta in i hörnskåpet i köket. Och precis som förra sammanfattningen så gillar han att dammsuga. Tyvärr så har han inte förstått vilka dimensioner dammsugningen ska vara begränsad till – han dammsuger helst väggarna :p .

Han härmar Alfred mycket, och en sak som han lärt sig av Alfred är att stå på kanten av soffan och dyka ner i soffkuddarna… Han ser SÅ nöjd ut då han gör detta :p

Han förstår rätt mycket (eller i alla fall det han vill förstå :p) och säger några ord. Han får se på babblarna på TV och har lärt sig de flesta av babblarnas namn. Han säger “babba” och pekar på TVn då han vill se. Idag tyckte jag även det lät som att han sa äpple. Han får även se på tecknade sånger på TVn, och han brukar stå och digga med. Han älskar musik. Hans absolut käraste ägodel är en sångbok som vi har, han lyssnar på den konstant. Han gillar speciellt sånger med fart i och kan bli irriterad om det är “fel” sång.

Viktor och Alfred med sångboken

Han har temperament… Och han låter mycket. Då han är missnöjd över något så ger han ifrån sig väldigt höga skrän…

Tidigare så åt han väldigt mycket välling på nätterna, men på sistone så har han bara  ätit då han nattats och sen en gång till under natten (blir bara ett nattligt blöjbyte då, skönt). Då han får mat så äter han bara upp den saken som han tycker bäst om på tallriken, och sen så tjoar han högt om att han vill ha mer av den saken och lämnar all annan mat orörd.

Superbusig 17-månaders!

 


Jan 7 2018

Utflykter här och var i december

Många små utflykter har det blivit under de lediga dagarna i december.

Innan julafton blev det endel shoppingturer. Här nedan leker killarna på en liten lekplats inne i Nova. Då köpte Jimmy förresten sin julklapp till mig, som var Hans Roslings bok “Hur jag lärde mig förstå världen”. Det var en inte helt otippad julklapp, eftersom jag såg en annons för boken någon dag innan den inhandlades och sa att “Den måste jag köpa”, varav Jimmy efter en stund sa “Nae, gör inte det” :p . Det var en bra julklapp – redan färdigläst (intressant bok!). Vi hade egentligen avtalat bort julklappar till varandra detta år, men jag råkade springa förbi en perfekt julklapp till Jimmy (https://www.smartasaker.se/sv/artiklar/brelock.html) och då blev han lite stressad att handla till mig 😉 .

Nedan från en annan shoppingtur, då vi bl.a. besökate Elgiganten (tråkaffär :p). Viktor var helt till sig av allt som fanns att pilla på :p . Och jodå, han lyckades välta ner endel julklappsdekorationer :p.

Och här var vi på Emporia. Full fart på grabbarna!

Här fikade vi. Det var längesen grabbarna satt och åt så länge. Tacksam för att de hade en stol som Viktor fick plats i och satt fast i (han är ju för stor för Antilop, den vanliga IKEAstolen)

Lekställe på Emporia

Åkte till Malmö på mellandagarna.

Då hälsade på Mimmi. Viktor tyckte att de var kul att de också hade en “häst”, även om den inte gungade så mycket då man försökte gunga på den.

Alfred och Jimmy var själva iväg en sväng en annan dag. Då blev det McDonalds (nöjd Alfred).

Sen har det blivit en hel del turer i Skrylle och Dalby Söderskog.


Jan 2 2018

Gott nytt år!

Så har nyårsafton passerat! Jag älskar nyårsafton 🙂 , även om jag känner mig lite matt inför 2018.

Vi hade en fin nyårsafton, även om den inte blev som man tänkt sig. Natten innan hade jag supersvårt att somna, så jag somnade inte förrän 3, vilket resulterade att jag inte kom ur sängen förrän 10.30. Alfred var också trött, och Jimmy med, eftersom han fick ta morgonpasset med Viktor. Så det var lite trötta typer som klockan 11 åt årets sista frukost . Efter frukost begav vi oss till Skrylle. Det var fler än vi som hade samma ide med att rasta kidsen (och sig själva) innan nyårskvällen. Vi gick 5km-slingan. Alfred var jätteduktig och gick den trots att han hade på sig sina vinterstövlar (han brukar klaga på att det är så tungt med stövlar och vill ha gympadojjor istället).

Vi hade lite olika aktiviteter, bl.a. letade vi julgranar:

Det fanns även tomtar:

Viktor ville också promenera en sväng.

Men annars satt han bra i vagnen. Han somnade efter 4.5 km eller så :p .

Efter promenaden var klockan mycket och vi var hungriga, så det var bara att göra förrätten och äta i fleecetröja och långkalsoner :p . Alfred hade sett fram emot att äta räkor i flera dagar – denna kräsne lille kille kan förvåna en ibland! Viktor däremot gillade inte förrätten.

Huvudrätten gick snabbt att göra (himla tur, för tiden blev knapp) – ryggbiff och frittar (med färdig bearnaise). Killarna fick köttbullar. Även här överraskade Alfred genom att tycka att det var gott med sparris. Även efterrätten var snabbgjord. Glass och blåbär.

Blandad fokus på efterrätten som synes. Det sköts fyrverkerier då och då ända från skymningstid, så det var ju spännande att kolla på.

Alfred var så exalterad att han hade mycket svårt att somna, men tillslut blev det tid för bubbel och babbel. Då var det årssammanfattning för hela slanten!

Alfred ville prompt att vi skulle väcka honom till 12-slaget. Först var han inte så entusiastisk, men sen vaknade han till. En riktig pyro-teknikfantast 😉 .

GOTT NYTT ÅR! 🙂