2018

2018,2019,Januari 2019 | Monday January 14 2019 15:54 | Comments (0)

För att börja där jag avslutade den förra årssammanfattningen, där den sista paragrafen sa följande:

“Nu kommer 2018, ett år då det händer mycket. I augusti börjar Alfred i skolan (f-klass) och Viktor börjar i förskolan nu i januari. Jag har ett nytt jobb (har iofs hunnit jobba 3 veckor på det nu i december) och Jimmy har ett nytt jobb som komplement till det gamla jobbet som han också är kvar på. Dessutom så fyller han ju gubbe 😉 . Och i år får det slutligen vara dags att sälja vår gamla bil (och köpa en ny andrabil)!”

Och visst blev det ett år där det hände mycket, inkl. det som nämndes ovan (jajemen, jag hade t.o.m. rätt angående bilar!”).

En av de första sakerna som hände inpå året var att föräldraledighetstiden för Viktor var slut (det känns längesen kan jag säga, ekorrhjulet rullar på för fullt igen) och Viktor började förskola. Han var arg och ledsen i början av inskolningen, men det gick bra. Mer om inskolningen står här. Han har trivts jättebra på förskolan, där han haft en så mycket bättre tid i småbarngruppen än vad Alfred hade. Och han lär sig så mycket där, t.ex. en dag kunde han plötsligt räkna till 10!

Blyg liten kille i pappas knä under inskolningen.

Och Alfred, han började ju i skolan efter sommaren! Även det har gått bra, pedagogerna verkar toppen och han har fått nya kompisar.

Jag började (officiellt) nytt jobb 1 januari, även om jag jobbade där även under december -17 även om jag inte var skriven där på pappret. Underbart att slippa min gamla halgalna chef! Jag tyckte att jag kom bra in i den nya gruppen och tyckte att det var kul med många tjejer i min ålder och position, men redan tidigt märkte jag att mycket låg och jäste inom denna grupp. Ledarskapet var av en helt annan typ än det jag var van vid, men det var skönt (så som de som kommer ur en diktatur brukar tycka 😉 ) samtidigt som det kändes lite osäkert utan någon styrning då man är van vid motsatsen. Då jag började där så sa en av cheferna att han hittat en utlysning av en 50%ig tjänst under 4 år som koordinator inom bioinformatik som han tyckte att jag borde söka. Jag tvekade – tyckte att det kändes alldeles för utåtriktat och läskigt – men jag sökte det ändå, och fick det 🙂 . Vilket var bra, för det är ett roligt och annorlunda sätt att jobba på, jag har lärt mig jättemycket, träffat många nya människor och känt att jag faktiskt kan påverka saker. Och det väcker ändå ett visst framtidshopp – jag blir en hel del bredare i min kompetens. Sen är det en svår uppgift och osäkert hur allting kommer fortskrida, men jag hoppas på det bästa! De övriga 50%-en jobbar jag vidare med forskningen som jag fått pengar för i några år till, vilket är ett ensamt jobb som jag inte hyser några större framtidsvisioner om i nuvarande form, om jag ska vara ärlig. Dock har jag haft några resor till mina samarbetspartners i Göteborg vilket varit kul (passade då på att hänga med min kompis Florencia och sitta själv på cafe/tåg och läsa, ahhh 🙂 ). Sen har forskningsdelen på jobbet kantats av mycket konfliker, skitsnack och osäkerhet i min forskargrupp (som jag dock inte själv varit direkt involverad i, men som man blir påverkad av). Gruppen delades i två delar efter sommaren, vilket var skönt, och nu är det bättre.

Och maken, han är den i familjen som står för jobbmotivationen, och fick som belöning en ny titel på jobbet (och vara kvar när jobbet sparkade många). Och så fyllde han ju 40 år! Då var vi på sviten på The Lodge, vilket var jättejättejättehärligt 🙂 . Några miniweekends till blev det, på Ästad Vingård, Kiviks hotell, och Karlaby Kro.

Ästad vingård i Augusti.
Kiviks hotell i September
Karlaby Kro i November.

Och som jag nämnde ovan, så fick vi slutligen sålt vår gamla (första!) bil, efter en del drama :p (mycket som gick sönder i slutet, samt att vi redan hade köpt en ny bil och hade bråttom att bli av med den gamla). Så nu har jag en egen bil – en liten elbil 🙂 .

Och så kan man ladda gratis på jobbet 🙂

Vi åkte på vår första utlandssemester ihop! Det var till Teneriffa, och barnen fick träffa Lollo och Bernie. Alfred lärde sig simma där! Vi hade en skön vecka med strax över 20 grader, medans det var snö därhemma.

Att krama Lollo och Bernie var en favoritsysselsättning 🙂 .
Duktig kille på att simma 🙂 . Det blev lite mer övning under sommaren sen.

Hemma var det mycket snö – det var en ovanligt kall och snöig vinter, som varade länge.

Mycket snö! Med facit ihand blev det ju en extrem vinter och en extrem sommar, och en yttepyttekort vår.

Jämfört med för ett antal år sen så blev det lite mindre antal turer utomlands – vi var som sagt i Teneriffa, och sen var även jag i Estland på spaweekend med Lena (samt besökte Tallinn), och på Tivoli i Köpenhamn med Lena och Alfred (påtal om nöjesparker så blev det även en tur till Liseberg senare under året). Det är inte alls lika mycket jobbresor som på förra jobbet, men det gör inget – som jag nämnde ovan så räcker Göteborg bra 😉 . Och just det ja – jag var ju på jobbresa i en vecka på Flädie Mat och Vingård (som ligger utanför Lund, det var ett internat som man inte fick åka hem från). Och Jimmy, han var i Japan på jobbresa.

Det var snöigt även på stranden via spa-et.
Tallin var en jättefin stad.
Första Danmarks-turen för Alfred, och första gången han fick smaka denna kulinariska höjdpunkt 😉 .

Och sen blev det ju en torr och varm sommar som varade länge. Vi var iväg på två små semesterturer, en till Astrid Lindgrens värld och en till Blekinge.

Astrid Lindgrens värld
Boende vid fin natur nära ALV.
Under Blekingeturen var vi bl.a. på Kreativum…
..och på Barnens Gård

Vi åkte även iväg på en hel del utflykter lokalt för att fly värmen, bl.a. dessan nedan:

Snogeholm, där vi hade en helt egen strand 🙂


Torekov (stranden vid Glimminge här)
Skrylle
Hallonplock

Sen var vi i Torekov en vecka, och då regnade det hela tiden :p . Där tog vi bl.a. foton av familjen (foto Mette Ottosson)

Familjeporträtt, som vi ska skriva ut på canvas någon gång. Förhoppningsvis under 2019 :p.

Killarna har utvecklats mycket under året. Talet har kommit igång mycket hos Viktor och han har även haft en lång traktor (traktor-släp) period. Nu känner vi att han är mer och mer påväg in i trotsåldern – mycket “Nej” och “inte” är det nu (och mycket “jag osså”, “jag kan”, “jag ska”). Alfred har lärt sig läsa i år – han är så duktig. Han tänker mycket och är klok. Han är mycket 6-åring ;). Och han har vuxit så mycket i år, alla byxor är för korta! Alfred och Viktor kan ha samma storlekar i mycket om man bara kavlar upp ärmar och ben för Viktor.

Och nu då Alfred har börjat skolan så har vi också haft vårt första höstlov! Då hade vi farfar och Torni på besök. Skönt med lite extra lov 🙂 . Sen hade vi även ett långt jul-lov (och vi fick snö på julafton i år!)

Då jag kikar tillbaks på sammanfattningen från förra året (2017) så påbörjades denna (precis som denna årssammansfattning) med att summera slutet på årssammanfattningen från året innan (2016), nämligen ”Jag hoppas 2017 blir ett år med fokus på saker som ligger ett steg högre upp på behovstrappan – kreativitet, mindfulness, familjemys, livsglädje etc och att saker lägre ner på behovstrappan, dvs mer praktiska överlevnadssaker,  inte behöver ha så stort fokus (tex jobb, vardagslogistik, praktiska saker med huset etc). ” Då hade jag skrivit ” Jag kan så här i efterhand konstatera att jag inte riktigt kom så högt upp på behovstrappan som jag önskat 2017″ , och det får bli en upprepning av denna mening 2018. Men kanske det blir så 2019 istället? Det är mitt mål 🙂


Sista delen av 2018

2018,2019,Januari 2019 | Wednesday January 9 2019 15:08 | Comments (0)

Det var ett tag sen som jag skrev någonting här nu, mycket beroende på att jag helt enkelt inte har varit sugen på att sitta vid datorn nu under julledigheten. Vi har varit lite “trötta familjen” nu under jul, så det har blivit en hel del sömn och chill (så mycket det går med två busar). Men nu så får de små plattorna på morgonen, så då sitter de som små ljus i allrummet på ovanvåningen och låter oss sova, så det har blivit zzzzz både till 9 och 10 på dagarna. Välbehövligt!

Nåväl, jag har ju redan dokumenterat fram till julen här på bloggen, så här är en kort sammanfattning av övrig julledighet för 2018:

På annandagen var Alfred hos en kompis för att hjälpa dom att äta upp deras pepparkakshus, som han hade spanat in då han var där veckan innan jul och således bjöd in sig själv för att äta upp det 😉 . Mamman i familjen sa att Alfred först hade försökt äta upp bomullen under huset, han hade trott det var sockervadd 😉 .

Den 27e var Lena och hälsade på. Lena fick lite finchoklad i julklapp av mig, vilken killarna försökte norpa :p . Samma dag åkte vi hem till landet på kvällen.

Vi kom ut på en promenad på landet.


Alfred gick lite längs stranden, lite kyligt.
Inget riktigt vinterlandskap 😉
Titta! En tomte vid ett träd!
Och ett helt gäng tomtar som bor inne i trädet.
Samarbetsvillig :p

Sen på kvällen var Jimmy och jag på Sand och åt middag. Supergod hjort och gott vitt vin till huvudrätten.

Viktor har varit duktig på att sitta potta på julledigheten. Dock brukar han inte få platta på pottan. Han har även fått gå utan napp på dagtid (återigen ett undantag på detta foto).

Vi hann även med en tur på Väla, och sen åkte vi hem strax innan nyår. Nyår firade vi hemma. Förrätt: pilgrimsmusslor (snittar med rostbiff och rostad lök till kidsen). Huvudrätt: Ryggbiff och pommes duschesse. Efterrätt: Pannacotta med bär. Kidsen gillade efterrätten bäst, helt klart.

Vi skulle göra pommes duschesse till huvudrätten, men hittade inte redskapet man gjorde det med (var heter det egentligen??) så vi fick göra detta med plastpåse istället, vilket inte gick så bra. Men killarna tyckte det var kul för det såg ut som bajskorvar.
Ungefär så här rofyllda brukar våra middagar vara :p .

Så blev det 2019. Gott Nytt År!

Julen

2018,Alfred,December 2018,Viktor | Saturday December 29 2018 10:25 | Comments (2)

Julen firades detta året hemma hos oss tillsammans med päronen. De anlände den 23e, så då började vi med pepparkaks- och julkakefika.

Vi pyntade granen den 23e och åkte och handlade. Barnen hade svårt att komma till ro på kvällen, och sen fick Viktor ont i örat och var jätteledsen halva natten. Trodde nästan att vi skulle behöva åka till barnakuten på julafton…

Men på julafton så hade det onda försvunnit 🙂 ! Men snön var kvar 🙂 – otippat med en vit jul! Då var vi ute på tur i Skrylle. Vi hade inte med barnvagn denna gången, utan enbart kälke. De hade grusat 3km spåret men vi tog oss runt med kälken ändå. Alfred åkte mest medan Viktor sprang en hel del.

Kollar Kalle Anka. Killarna hade lite svårt för konceptet att det gick en viss tid och inte fanns på svtplay :p .
Maken har en ny fin jultröja som jag köpt 🙂 . Förevisar även granen här som barnen har klätt. Alfred var arg för att vi inte tog guldstjärnan, men jag tyckte inte den matchade riktigt…
På kvällen kom tomten! Viktor var lite avvaktande först och höll sig till Mommo.
Alfred gömde sig…
…och sprang fram och tillbaka in i sovrummet då tomten kom…
…och gömde sig bakom fåtöljen.
Men då julklappsutdelningen började så var de inte så skeptiska mot tomten längre.
Herr Tomtenisse. Alfred tjuvkollar i presentkassen.
Många fina paket!
Och mycket lek! Och morfar, han hade suttit i fåtöljen på bottenvåningen och somnat och helt missat att tomten kom 😉 .
Sen var det dags för gröt och choklad. Sen var det lek till ganska sent, men det är ju julafton bara en gång om året!

Snö!

2018,December 2018,Viktor | Thursday December 27 2018 07:30 | Comments (4)

Vad härligt det var att kolla ut genom förstret på morgonen innan julafton, och se att det hade snöat! Snön låg även kvar på julafton så vi fick en vit jul 🙂 .

Det var svårt att få till det med färgerna här. Här ser man även mina julblommor (två amaryllis och en hyacint) som jag köpte på Flyinge Plantshop. Det blev endel turer dit då jag handlade grupp-presenter till både förskola och skola där.

Killarna var ute i snön ett tag. Jimmy fixade med granen som jag hade handlat dagen innan. Alfred gick in ganska snabbt, men Viktor var ute jättelänge.

Bygger en snögubbe.
Viktor sätter dit näsan.
Dock ville Viktor mest köra på den stackars snögubben med motorcykel. Kanske därav snögubbens lite skeptiska min. Då jag kollade ut efter ett tag så var faktiskt snögubben rätt så sned efter Viktors behandling…
Jimmy gjorde en snölykta.
Vi passade även på att ta en snabbtur i Dalby Söderskog.

Lite från december

2018,Alfred,December 2018,Viktor | Tuesday December 25 2018 19:17 | Comments (0)


Jag hade lite problem med bloggen, så kunde inte lägga ut nya inlägg (ska jag vara ärlig så hade jag risigt med tid också). Men nu är det fixat, så nu kan jag lägga ut igen. Så en liten summering av tiden sen jag skrev senast:

Vi var på Luciafirande på Viktors förskoleavdelning. Alfreds skolklass firade själva utan föräldrar.
Vi hälsade på valpar på helgerna för att hitta en som skulle åka upp till farfar och Torni.
Vi julpyntade och Viktor vilade med tomten i soffan.
Tomten fick även hänga med på lässtund
Sen så var det ju dags att ta julfoto. Det var lite svårt med fokuseringen…
Och så sprang de fram till kameran hela tiden, här ser man t.ex sufflören bakom soffan.
Sen så var vi en sväng vid Nova och handlade strax innan jul. Mycket folk. Killarna sprang runt på Claes Ohlsson med sina vagnar och sitt glitter…

God Jul!

2018,December 2018 | Monday December 24 2018 09:58 | Comments (0)

Glad gubbe

2018,December 2018 | Friday December 14 2018 09:58 | Comments (0)

Well, jag är ingen superkreativ människa, men ibland kan även jag göra lite mat-konst (banan, mullbär, cashew).

Hemma från Japan

2018,December 2018,November 2018,Syskonen | Monday December 10 2018 07:57 | Comments (0)

Jimmy kom hem från Tokyo för en vecka sen. Han hade varit borta en vecka (=intensivt härhemma).

Viktor lekte med förra årets Tokyo-present medan Jimmy packade upp väskan med årets presenter.

Killarna fick något mystiskt godis som luktade jättesött. Viktor var helt hooked på det.

Sen fick de två minioner som kunde banka på varandra. Tänkte att de kunde använda dom istället för att banka direkt på varandra… Viktor har dock mest ögon för godiset.

Lite godis fick vi också. Det var längesen jag åt salta pingviner!

Nya sushipinnar och skålar

Lite slitna efter denna veckan…

Jimmy hade skickat fina blommor till den trötta mamman då han var borta ♥♥♥

 

Internetshopping

2018,December 2018 | Saturday December 8 2018 17:39 | Comments (0)

Visserligen tycker jag att Black Friday är ett hiskeligt påfund, men jag handlade ändå lite grann då. Använde ett specifikt sökord…

Alfred fick en randig tröja, men han hade tidigare fått 3 par av sina favoritjeans, så han fick kläder han med.

Lussekattsbakande

2018,December 2018,November 2018,Syskonen | Wednesday December 5 2018 07:20 | Comments (4)

Ligger lite efter här, men här kommer bilder från vårt första lussekattsbakande, som var redan den 18 november! Får se om det blir det enda, det brukar bli så…

Viktor tar alltid fram förkläde, mössa och pajformar då han vill baka…

Alfred vill också ha en mössa. Här spanar de in receptet och pekar på de som de vill baka.

Lite spill får man räkna med…

Som jag tidigare sagt, man får starka armar av att ha småbarn…

Båda vill mäta upp vetemjöl så det blev smidigast med varsitt paket…

Viktor gillar att äta mjöl.

Hjälper till.

Hjälper till här också!

Next Page »