Posted on 1 Comment

Hippo pool

Generellt sett såg jag inte så stora avvikelser mellan hur djuren beter sig på zoo och hur de beter sig på savannen. Rovdjuren sov och betesdjuren betade. Typ. Men ett djur som avvek en hel del var flodhästen. Flodhästen är det farligaste djuret i Afrika (förutom malariamyggorna…) och då man såg flodhästarna blev man inte direkt förvånad över detta – de var de enda djuren som vi såg som helt klart var aggressiva (dock inte mot oss). Flodhästarna låg i stora grupper i vattendrag.

Om man tycker att vattnet ser skumt ut beror det på att vattnet fungerar som flodhäst-toalett. Flodhästarna är växtätare, så det är rätt stora volymer dynga de gör sig av med – det bubblade konstant i vattnet. Flodhästarna älskar den bruna sörjan och viftar upp så mycket de kan av den på ryggen så de får ett bra solskydd. När de är ute och går på natten använder de sin avföring på ett annat sätt – den får helt enkelt markera vägen de har gått så de hittar tillbaka. Så bredvid flodhäst-pooler är det fullt med dynga på marken.

Då de ligger och jäser i poolen så vill de gärna luta huvudet på en annan flodhäst. Ingen flodhäst är dock så sugen att få ett huvud lutat på sig, så ungefär varannan minut blev det slagsmål i poolen, med öppna käkar och ett högljutt grymtande.

Det fanns en utsiktsplats ovanför så vi stod där en stund och studerade de här härligt groteska djuren. Det luktade inte precis ängsblommor där, och det vimlade av flugor.

Vi såg även en liten hippo-baby.

Posted on 2 Comments

Stora missar

En av de stora höjdpunkterna på safari – inte bara för mig utan för alla safariåkare, dömt efter antalet bilar som “jagar” varje djur – är de stora missarna. Dock ska man ha tur för att se vissa missar. Serengeti har en yta som är 3 gånger Skånes yta – och det finns bara ca 500 geparder och 500 leoparder. Vi hade tur och såg 3 av varje. Innan jag åkte på safari tyckte jag att geparden var den absolut vackraste katten, men efteråt har jag reviderat det hela så leoparden är favoriten. Och lejonen är ju fina de med. Ungarna är så söta och lejonhanen är bara så mycket man 😉 .

Gepard

Leopard

The man

Tyvärr såg vi ingen caracal, som ska finnas i Serengeti. Nåväl, det kommer fler chanser – det kommer nog att bli fler safariturer i framtiden (antagligen Botswana). Men det kommer nog dröja några år – jag måste först hinna glömma bort hur sjuk jag blev :p .

Posted on Leave a comment

Boendet

På resan bodde vi i lodger alternativt tältlodger. För hardcore-safarientusiasten finns dessutom tältsafari, vilket jag är i efterhand är väldigt nöjd med att vi skippade. Hade varit lagom kul att ta sig ut ur tältet 10-20 ggr per natt då djuren strövade fritt utanför – på logder och tältlodger hade man (fräscha) toaletter i rummen. Nåväl, nog om toaletter och till boendet istället.

Dag 1 bodde vi utanför Arusha – staden som safariåkare oftast har som utgångspunkt innan de startar safarin. Flög till Kilimanjaros flygplats. Kilimanjaro var ett märktigt berg. Äventyrare lägger ofta till en Kilimanjaroklättring på Tanzaniabesöket, men jag är nöjd att vi nöjde oss med Zanzibar…

örsta lodgen var mysig med gröna omgivningar och en egen promenadslinga. Vi gick den och såg (eller främst hörde) en massa roliga fåglar. På kvällen hade de en brasa att sitta runt. Det var mysigt att sitta framför den då det blev mörkt – extra mysigt då strömmen gick och man bara såg brasan och stjärnhimmelen (och lite lagom flummigt kände sig som en del av världsalltet).

De goda lokala ölsorterna.

Dag 2 bodde vi på Crater forest tented camp. Här kände man sig också som en med naturen, och även här fanns en brasa. Det var mörkt på natten och inte mycket ljus – ficklampan fick vi verkligen användning av.

Dag 3 bodde vi på Robanda safari camp, som låg strax utanför nordvästra Serengeti. Man kunde se babianer som vandrade omkring i det höga gräset utanför. Här kunde man åka på nattsafari vilket vi gjorde. Det var väldigt skoj ända tills mitten av turen, då min magsjuka hastigt och olustigt gjorde sig tillkänna (lyckligtvis fanns det inga farliga djur där). Så vi fick ställa in vår morning bush walk dagen efter 🙁 .

Dag 4 och 5 var vi på samma ställe både nätterna (skönt att inte behöva packa upp och ner och lasta väskor varje dag) – Lobo wildlife lodge. Fullt med rock hyraxes som jag nämnt tidigare, och en wunderschön utsikt. Här är utsikten från solterassen, men vi hade även likartad utsikt från rummet. På kvällen hörde man en buffel äta ljudligt utanför fönstret.

Dag 6 bodde vi på Ngorongoro wildlife logde. Här hade man utsikt över Ngorongorokratern både från hotellrummet och terassen, vackert!

Sista dagen innan vi åkte till Zanzibar var vi på samma ställe som vi var på under dag 1. Maten man fick var bra (även om jag ofta knappt fick i mig något), oftast fick man en 4-rätters meny till middag medan det på andra ställen var buffe. Alltid pannkakor/plättar till frukost, mums mums. Till lunch fick man en lunchlåda som man åt då man var ute och körde, men den var inte mycket att hänga i julgranen (eller acaciaträdet). Blev bara vin vid ett tillfälle (se ovan, jättegott vin), men de hade en massa smarriga Sydafrikanska viner så vinstandarden var det inget fel på.

Posted on Leave a comment

Rock hyrax

Det coolaste djuret på safarin var lite otippat klippgrävlingen (eller rock hyrax som den heter på engelska, låter lite bättre). På Lobo wildlife lodge vimlade det av dessa djur, som är lite större än ett marsvin. De gillade att ligga på stenar och sola och de var nästanpå tama. Dessutom ska de vara väldigt intelligenta har jag läst. Vi hade gärna tagit med oss en hem 😉 .

Posted on 3 Comments

Big five

Vi lyckades som sagt pricka in alla djur i Big five. Det är tydligen många safariåkares mål – mitt mål var dock snarare att se lite mindre och ovanligare djur (ja, alltså inte de pyttesmå som tsetseflugor och parasiten) såsom caracal, hyrax, bushbaby etc. Och djurbebisar. Och migrationen. Och en mastig lejonhane. Jag hade rätt många saker jag ville se, och jag fick se majoriteten av dessa 🙂 .

Men lite kul var det att pricka in Big five. Den ovanliga leoparden såg vi 3 gånger, vilket ska vara mycket sällsynt. Noshörningen såg vi dock bara med kikare (fanns bara 26 stycken i hela norra Tanzania). Här är bilderna på Big Five.

Lejon

Bilden ovan är enda gången jag såg ett lejon röra på sig. De ligger och slöar 20 timmar om dagen. Deras stil de har då de ligger och slöar får även den lataste huskatt att se aktiv ut. Vi såg även två kullar lejonungar, och föregående mening gällde inte för dessa – de var lika vilda som kattungar.

Lejonmamman ligger och solar ihop med kidsen.

Ett gäng lejon lapar sol på en varm sten.

Leopard


Elefant

Vi såg en hel del elefanter.

Afrikansk buffel

Såg vi massor av.

Noshörning

Lite brusig kvalitet (trots Jimmys zoomlins – min kamera var helt omöjlig att ta foto med) eftersom noshörningen stod lååångt borta. Guiden sa att noshörningar väldigt, väldigt sällan är ute på öppna fält då det var sånt blåsigt väder som det var den dagen, så vi hade lite tur där (noshörningar fanns enbart i Ngorongoro-kratern, där vi bara var i 5 timmar.

Posted on Leave a comment

Zanzibar

Andra veckan på semestern var vi på Zanzibar (jag tar det hela i bakvänd ordning eftersom det är betydligt fler kort att sortera från safarin än från Zanzibar).

Vi bodde på ett trevligt hotell i norra delen av Zanzibar. Havet var verkligen turkosblått! Maten var god (åt en massa tonfisk, svärdfisk och bläckfisk), drinkarna och vinet likaså. Enda nackdelen var att det nästan bara var svenskar där :p. Temperaturen var hög (32 grader den dagen jag kollade). Det regnade en halvtimme en dag (härligt tropiskt regn), annars bara sol. Spenderade dagarna med att bada, sola och läsa (läste ut en massa böcker). Eftersom vi hade haft en aktiv vecka med safari samt att jag var magsjuk så kände vi inget som helst behov av att göra några utflykter så det var samvetslöst slöande för hela slanten.

Posted on Leave a comment

Hemma

Så är vi tillbaks igen efter en härlig och upplevelserik resa!

Vi såg alla djur i Big five, migrationen, en hel del små djurbebisar och fint väder. Bodde på mysiga lodger. Efter detta hade vi en avkopplande vecka på Zanzibar, där vattnet var ljuvligt turkosblått och temperaturen 30+.

Enda dåliga saken var att jag hade magsjuka nästanpå hela tiden (glad att jag tog med ett storpack Loperamid…), men ska jag se positivt på det hela så hade jag den bästa bikiniformen jag haft sen sisådär förra årtusendet och det blev inga extra safarikilon som det nog lätt hade blivit annars…

Posted on Leave a comment

Resfeber

Nu är det bara 10 dagar kvar till vår resa och jag har utvecklat en ganska kraftig resfeber. Främsta symptomen är dålig fokusering och stissighet. Maken är bortrest denna vecka, och jag hade tänkt passa på att plugga en massa nu då jag har så mycket egentid, men fokusen är lite sådär. Ack, denna resfeber – man växer aldrig ifrån den.

I Tanzania verkar det just nu vara en hel del regn. Fast det funkar nog bra ändå: regn –> fler vattenhål –> djuren är vid vattnet och ligger inte och ruvar dolda i skuggan 😉 .

Hoppas på att få se många cubs! Helst gepard men vilken sort som helst går bra. Hoppas även att kunna se migrationen på nära håll, hade varit häftigt att höra någon miljon gnuer rusa förbi.  Nördig som jag är har jag köpt en massa safariböcker, från en lättläst bok med stora färgbilder på djuren där man kan anteckna vilka man sett, till en bok som skulle kunnat ingår i grundutbildningen i zoologi med info om allt från varje djurs sociala organisation till detaljerad info om deras revirmarkering.

Cheetah cubs – nog nummer ett på listan.

Posted on Leave a comment

En månad kvar

En månad kvar nu till det stora äventyret 😉 . Var längesen vi bokade så känns fortfarande orealistiskt att vi faktiskt ska åka iväg ganska snart! Fast om inte annat så känns det lite mer realistiskt nu, då jag precis betalade för resan – även om det kändes ungefär som det kom en pacman och mumsade i sig mitt bankkonto…

Lääääääängtar! Ska bli så skönt att komma iväg.