Jan 13 2018

Viktor 17 månader

En sak som har hänt sen förra månadsuppdateringen är att Viktor har börjat på förskolan! Mer om det i ett senare inlägg (inskolningen håller fortfarande på, Jimmy och jag alternerar).

Jimmy och Viktor på inskolningen

Precis som jag skrev under förra månadssammanfattningen så klättrar och pillar han på allt. Han stökar ner något helt makalöst… Han klättrar ofta in i hörnskåpet i köket. Och precis som förra sammanfattningen så gillar han att dammsuga. Tyvärr så har han inte förstått vilka dimensioner dammsugningen ska vara begränsad till – han dammsuger helst väggarna :p .

Han härmar Alfred mycket, och en sak som han lärt sig av Alfred är att stå på kanten av soffan och dyka ner i soffkuddarna… Han ser SÅ nöjd ut då han gör detta :p

Han förstår rätt mycket (eller i alla fall det han vill förstå :p) och säger några ord. Han får se på babblarna på TV och har lärt sig de flesta av babblarnas namn. Han säger “babba” och pekar på TVn då han vill se. Idag tyckte jag även det lät som att han sa äpple. Han får även se på tecknade sånger på TVn, och han brukar stå och digga med. Han älskar musik. Hans absolut käraste ägodel är en sångbok som vi har, han lyssnar på den konstant. Han gillar speciellt sånger med fart i och kan bli irriterad om det är “fel” sång.

Viktor och Alfred med sångboken

Han har temperament… Och han låter mycket. Då han är missnöjd över något så ger han ifrån sig väldigt höga skrän…

Tidigare så åt han väldigt mycket välling på nätterna, men på sistone så har han bara  ätit då han nattats och sen en gång till under natten (blir bara ett nattligt blöjbyte då, skönt). Då han får mat så äter han bara upp den saken som han tycker bäst om på tallriken, och sen så tjoar han högt om att han vill ha mer av den saken och lämnar all annan mat orörd.

Superbusig 17-månaders!

 


Dec 13 2017

Viktor 16 månader

Sedan förra månadsuppdateringen så har Viktor slutligen fått slippa den vita IKEA-stolen, och sitter nu på sin tripp trapp stol. Han är mycket nöjd över detta, och frekvensen på fall från stolen minskar i alla fall med tiden. Så nu kan han sitta kvar längre vid matbordet (även om Alfred tyvärr har en tendens att springa ifrån matbordet och örla runt, vilket Viktor anammar). Han har blivit duktig på att äta själv, känns bra inför förskolestarten 🙂 .

Han är fortfarande inte så intresserad av skärmar (yes!), men babblarna kan han kolla lite på. Klättra är så mycket roligare… Han klättrar och pillar fortfarande på allt, och han stökar ner något helt otroligt… Han tar helt enkelt och flyttar stolarna dit han vill.

Han gillar att dammsuga – man kan inte säga ordet dammsugning, för då springer han till förrådsdörren och pekar.

Påtal om saker bakom dörrar så är den stora “nya” grejen denna månaden “Hästen”. Detta är en gunghäst som Alfred fick då han var liten, som vi ställt in i förrådet på ovanvåningen, eftersom Viktor blev rädd för den då den gjorde ljud. Han går konstant till den stängda dörren och kommunicerar. Han vill att vi ska öppna dörren, och sen pekar han på hästen och kommunicerar. Detta sker otaliga gånger per dag. Det kan vara rätt praktiskt, för vill man få bort honom från något annat ställe så är det bara att säga “hästen”, och så springer han dit… Dock har vi kört lite KBT, så vi har tagit ut hästen. I början var han rädd, men nu har de bekantat sig med varandra.

Och man måste alltid kolla i tvättmaskinen innan man slänger in en tvätt!

 

 


Nov 14 2017

Viktor 15 månader

Nu har jag varit bortrest i några dagar, så jag har missat både rutiner och bemärkelsedagar. Men här är Viktors 15-månaderssammanfattning, några dagar i efterskott.

Viktor är fortfarande mycket rörlig. Han drar ut allt som är i skåpen (och klättar gärna in i sidoskåpet), och många saker fungerar bra som leksaker. T.ex saker som har sladd, som man kan dra bakom sig.

Här ser man även att han gillar att dra ut lådorna under TVn och dess innehåll…

Han nya favoritplats är vid handfatet på toaletten. Han tar den lilla pallen och flyttar så han når upp, och så pillar han runt handfatet. Bland annat så sticker han ner fingrarna i avrinningshålen…(är lite rädd för att han skulle fastna med dom).

Han är stark. Innan lade vi ner stolarna så han inte klättrade på dom, men nu lyfter han upp dom igen (och det är inga lätta stolar!). Han vill gärna klättra upp på bordet. Överhuvudtaget flyttar han gärna runt på saker (som kan vara rätt så tunga) så han kan klättra och pilla på andra saker. Om han fastnar i något och inte kommer fram med sina saker blir han jättearg och skriker som han hade skadat sig.

Han är verkligen ingen frukostätare, då tramsar han mest. Överhuvudtaget är han ofta för rastlös för att sitta vid matbordet.


Sur-min då han vill lämna matstolen

Men han är nöjd då han har snott Alfreds plats och mat.

Han gillar att hänga med Alfred och vill vara med då han leker med kompisar. Alfred är snäll och vill gärna ha med Viktor också. Kompisarna är lite mer skeptiska :p.

Nu har han börjat somna lite senare och blivit mer svårnattad (gaaaaaah), men sover ganska så gott ändå. Fast nu är han lite snorig. Förkylningstider…


Oct 14 2017

Viktor 14 månader (inlägg 2)

Så, ett lite mer personligt inlägg om Viktor 14 månader. Nu är det ju maken som träffar honom mest och har mest koll på honom, men jag kan nog få ihop en liten sammanfattning jag med. Även om det är Jimmy som är hemma med honom så är han ändå mest mammas kille (vilket jag gillar 🙂 , eftersom Alfred ju mest var pappas kille då han var liten).

Det är fortfarande en röjig ålder – han klättrar en massa (han tar gärna hjälp av pallar som han flyttar), drar ut lådor och skåp, pillar på allt, lägger saker på otippade ställen m.m.

Men han börjar förstå saker så smått. Säger man “Ska vi dammsuga” så går han till dörren som dammsugaren står bakom, säger man “vill du äta” och pekar på stolen så kan han svara “nääää”. Säger man “blöja” går han till blöjbytesstationen, och han förstår även “ge bollen till mamma” och liknande. När någon har varit på toaletten (det är ju inte så att man kan låsa och hänga där själv, precis) så förevisar han att man ska till handfatet och tvätta händerna. Sen visar han tydligt när han vill ut och gå genom att försöka ta på sig skor etc. Han visar väldigt tydligt då han vill ha saker och blir ARG då han inte får det han vill ha. Hans ilska skri hörs nästan över hela byn :p.

Han gillar att ha saker på huvudet 😉

Ätandet går ok, men han äter för mycket på natten (mestadels välling) och för lite på morgonen. En ny favorit är Proviva – han ler med hela ansiktet då han får det. Nu har han slutligen godkänt en hakklapps-tröja vi köpt 🙂 . Han somnar runt 6-7 tiden, men har ibland lite för långa vakna perioder mitt i natten. Hör vi inte honom går han till trappan och hör av sig. Sen haknar han mellan 06.30 och 07.30 och vill upp och röja.

Han har fortfarande knappt blivit exponerad för någon typ av skärmar. Och skulle Alfred ha på TVn då Viktor också är i närheten (händer inte så ofta) så är han ändå inte så intresserad. Bra 🙂 ! Han gillar att bläddra i böcker och han gillar att dansa till musik.

 

Han och Alfred leker så fint ihop 🙂 , även om Alfred inte blir alltför glad då han stövlar in i Alfreds rum och river ner hans byggen :p .

 

 

 

 


Oct 13 2017

Viktor 14 månader!

Idag blir vårt lille bustroll 14 månader! Jag har haft dålig tid att blogga så jag fuskar lite med att skriva att man kan läsa Alfreds sammandrag vid 14 månader, för det är mitt i prick. Men jag återkommer i helgen med en mer personlig sammanfattning!


Sep 13 2017

Viktor 13 månader

Bustrollet är nu 13 månader, vilket väl är bland de mest röjiga åldrarna :p. Hans fader har fått starta föräldraledigheten i ett hisnade tempo :p (mer om det i ett senare inlägg).

Viktor klättrar som bara den. Har dock inga bilder på det eftersom man då har fullt upp med att se till att han inte slår sig för mycket då :p. Här är dock från då han klättrat upp i fåtöljen.

Häromdagen så klättrade han upp på tripptrapp stolen och gjorde ett dyk ner. Han klättrar och hänger på lådorna i köket, och drar ut lådorna och ställer sig i dom. Då han är hungrig drar han ut lådorna och letar mat – han har bl.a. lyckats öppna burken med skorpor.

Skorpa är en favorit

Angående maten så är han inte lika kinkig med välling längre, och dricker det utan att klaga. Skönt! Han äter på rätt bra annars och gillar väl det mesta. Vindruvor är en ny favorit. Han vill gärna äta själv med sked men det är lite svårt.

Han gillar att vara ute, men det är inte alltid han får det då det kan vara rätt blött. Då blir han ARG.

Gillar trädgården, och tyvärr också mina blommor som ibland får sätta livet till.

Han har ett väldans temperament, och låter MYCKET då han är missnöjd. Men han har börjat kommunicera så smått med de medel han kan, som att gå till blöjbordet då han vill byta blöja och säger määäää då han vill ha mer mat. Han gillar inte att vara stilla, utan han vill gärna röra sig. Som här på ICA, då var han sur hela tiden, men sen då han fick springa runt så blev det annat ljud i skällan.

Han somnar runt 6-7 tiden (lite senare på sistone), men har nu lagt till sig med ovanan att vakna 6.15. Well, jag är rätt tidig på jobbet i alla fall. På natten så ligger han i vår säng och vill ligga nära. Typ ovanpå en :p . Så man sover lite sådär.

Han är lika busig som storebror 😉 :


Jul 13 2017

Viktor 11 månader

Som jag skrivit tidigare så har Viktor börjat gå själv, strax innan 11-månaders ålder. Han är duktig på att ha balans och tar sig fint från sittande till stående (det kommer jag ihåg att Alfred lärde sig efter han började gå, så saker kommer i lite olika ordning). Just i gåendet är han lite mer försiktig än vad Alfred var, men då det gäller att klättra…då är han inte så försiktig. Han älskar att krypa upp och ställa sig på saker, som tex dammsugare (han älskar dammsugaren) eller paket.

Grytan och tidningen på golvet har Viktor placerat där :p

När vi var hos en kompis till Alfred så hittade Viktor en stor leksakstraktor att klättra upp på. Han blev överlycklig, men sen ramlade han ner från den och blev jätteledsen. Jag tog upp och höll om honom, och han somnade av utmattning av att varit ledsen. Mysigt att ha en sovande bebis i famnen, det händer inte så ofta i denna ålder.

Han tycker bäst om att vara i köket, där han kan dra ut saker ur lådor.

Här i päronens kök. Mikron är också en favorit.

Han är en MYCKET ljudlig bebis… Han har en stark basröst och ger ifrån sig arga morrande ljud om han inte är nöjd. Ibland tror man att han har slagit sig, men då visar det sig att han bara är arg, t.ex. för att han inte når nyckeln i dörren :p . Man missar inte att han är missnöjd, om man säger så… Han har mycket åsikter nu, stretar emot då man byter blöja, matar med sked, etc.

Då han äter så vill han äta själv – det är inte så kul att få en sked i munnen. En ny favorit är pannkaka. Han har 7 tänder, och säkerligen så är fler på g. Snart är det dags för det första besöket på folktandvården. Han är ofta törstig, och det bästa är fortfarande att amma. Det är lite svårt det där, jag vill inte sluta helt men det är inte så lattjo att natt-amma heller… Nya tag i projekt sluta natt-amma snart då vi har fått lite ork.

Allvarlig Viktor med sin dricka-flaska (som han förstört med sin våldsamma hantering).

 

Han älskar vatten och att bada. Om någon annan badar så vill han klättra i.

 

Han brukar fortfarande somna vid 18-19-tiden, men om man är iväg på utflykt och han nickar till på eftermiddagen så blir det mååånga timmar senare. Då det händer kul saker så har han visat sig ha samma “Override” som Alfred och hans far, d.v.s. han kan vara uppe tok-länge fast han är trött.

Och så gillar han att ta saker över huvudet som en mössa. Förutom då de saker som är mössor och man faktiskt ska ha på huvudet :p . Som solhattar.

 

 

 


Jun 13 2017

Viktor 10 månader

På sistone har motoriken gått snabbt framåt. Viktor är överallt nu :p . Han går längs möbler, och han förvandlar alla möbler som han kan till gåstolar. Han är inte lika risktagande som Alfred var på att gå runt möblerna, däremot så kan han inte riktigt kalkylera risker med gåstolsmöblerna, så det har hänt ibland att han har ramlat med hans matstol över sig (IKEAs stol, så den är lätt). Han har även börjat klättra och har lyckats ta sig upp på saker. Han har blivit duktig på att stå utan stöd och han är så nöjd så varenda gång han gör det 🙂 . Han kan ibland ta sig från sittande till stående, men annars tycker han att en liggande förälder är perfekt att stödja sig mot för att komma upp till stående.

En torkställning funkar bra som gåstol. Stolen står vid dörren för att Viktor alltid ska dra i fästena för plissedagardinerna…

Klättring uppför trappa. Han gick halva trappan själv. Nu har äntligen säkerhetsgrinden kommit så den ska vi hämta ut idag och placera vid trappuppgången! Mer klättringsbilder nedan…

Ett foto på Viktor som står upp, efter att tagit stöd mot dammsugaren. Han älskar dammsugaren – då den kommer ut så utbrister han i riktiga glädjetjut.

Han har nu 6 tänder som han gillar att bitas med. Han är även rätt bra på att tugga mat. Han vill gärna ha plockmat istället för att bli matad. Favoriten nu (näst mjölk) är vattenmelon. Och slutligen kan han nu äta en hel portion gröt istf halvportioner. Man skulle kunna tro att en så stor kille åt mer, men det är väl nattätandet som spökar. Japp, fortfarande nattamning för honom. Jag vill gärna att han tar det lugnt med nattätandet i alla fall mellan kl 24 och 07. Och i början av juli ska jag vara borta en natt så är lite nervös inför det. Men de goda nyheterna på den fronten är att han nu dricker välling! Tydligen var fullkornvälling mer populärt än havrevälling. Men än så länge har han inte visat någon superentusiasm för någon typ av mat, förutom då mjölken. Då man lägger honom på sängen för amning (han ammar bara innan sovdags vid lunch och kväll, plus då under natten) så är han dock mycket entusiastisk.

 

Han är en ganska ljudlig bebis, och han har börjat prata lite två-staviga ord (ma-ma, ba-ba). Då han är glad över något tjuter han ljudligt, och då han gör nummer 2 i blöjan, så hörs det. Han är en glad filur men han har nog lite humör. Han är inte helt följsam vid blöjbyten, klädbyten och skrubbning efter maten. Däremot så ÄLSKAR han att bada. Han blir helt till sig så fort han ser badkaret och skvätter lyriskt då han väl får bada och är inte rädd för att få vatten i ögonen (han och storebror är helt olika där). Ser fram emot poolhäng i sommar!

Ibland har han haft små störningar på sömnen, då han har vaknat lite väl tidigt eller tjoat nån timme mitt i natten, men vanligtvis sover han  från ca 18.30-19 tiden till 07.00 ca (+-1h). Tror alltid jag är mitt i en dröm då klockan är halv 7 och jag har en sovande bebis!

Då jag kollade på Alfreds 10-månadersinlägg så stod det såhär “Även sömnen går för tillfället lite bättre, och på sistone har han somnat runt 9 halv 10. Igår skippade vi andra sovstunden och höll honom vaken, och då somnade han redan kl 19.50! Rekord! Då passade vi på att korka upp en vinflaska, hehe. Sen vaknade han iofs vid 11-tiden, och då somnade vi alla tre då vi skulle natta honom :p . Kort vinkväll, haha :p .”

En förklaring till att Viktor somnar tidigare kan dock vara att vi har skippat den andra sovstunden i ett tag nu, fast å andra sidan så somnade han inte så sent då han sov 2 gånger per dag heller. Syskon är olika helt enkelt! (och det där med 9 halv 10 gäller fortfarande för Alfred, iaf på sommaren).

Viktor och jag har det gött ihop på dagarna (men nu är det inte lång tid kvar som vi ska hänga ihop bara vi 2 längre). Vi har ett barnsäkrat allrum på ovanvåningen, där det ligger en massa leksamer, så han går mest runt och lattjar med dom och går/klättrar längs möbler. När han vill ha uppmärksamhet så kommer han till mig och bits lite :p .

Och så storleken. BVC-besök senare idag – resultat från dagens invägning och mätning kommer. Storlek 86/92 gäller nu. Alfred använder fortfarande endel plagg i 98 så dessa behöver jag väl knappt plocka undan…


May 13 2017

Viktor 9 månader

Nu har Viktor varit ute ur magen lika länge som han var därinne. Det gick snabbt. Lite ledsamt känns det att den lättaste och mysigaste tiden nu är över – nu är han inte så förtjust i långa barnvagnspromenader, vill inte ligga och mysa och har bara en kort sovstund på dagen, utan nu är det full rulle och man får jaga honom hela tiden :p . Men visst är det kul då man ser att han utvecklas så mycket och börjar ana mer och mer av hans personlighet.

Motoriken har bättras på avsevärt på sistone, och han drar sig uppför möbler och förflyttar sig lite grann på dom i sidled och klättrar. Han har även lärt sig landningstekniken. Krypandet går undan kan jag säga. Han vill undersöka allt, tyvärr även kökslådor och sånt.

Ah, vad var det för intressant i denna hyllan? (nu är det barnsäkrat!)

Han låter MYCKET. Både små ord som bl.a. babba och bubba (som jag ibland kallar honom), men även gutterala ljud då han rör på sig. Är han missnöjd över något så säger han till minsann…Han har ju Alfred omkring sig som konstant låter (suck…) så han kanske tror att det är så som man ska göra :p .

På tal om Alfred, så är han fortfarande favoriten och Viktor skrattar åt allt som han gör. Får se hur länge det varar… Han är även bra på att banka på Alfred och dra honom i håret – det lär ju vara en tid iaf. Och dra i hans lurar…

Maten går väl lite sådär…Amning är ju nummer 1 (och 2 och 3 och 4 och…), och vanlig mat är inte så intressant. Men burkmat (förutom torskgrytan som vi testade igår) går rätt bra att få i honom, ca 1/4 – 1/3 burk per portion. Klämpåsar funkar de med. Men han måste ha en massa köksredskap och dylikt för att bemöda sig att öppna munnen. På natten ammar han var tredje timme och tar igen maten han inte får på dagen. Tyvärr är han inte så förtjust i välling :/ – med Alfred så tror jag att vi nattade honom med välling i denna åldern, och det hade varit praktiskt ibland att kunna göra det. Men Viktor kan somna utan att amma, men det är lättast att köra amningsdäckning. Det måste vara sömnmedel i kvällsmjölken..

Det blir en hel del tvättande av Viktor, kläder och stolar…

…och även en hel del dammsugning, även om det inte alltid är så enkelt att få till :p

Sömnen har varit lite hackig på sistone, då han ibland vaknat sent på kvällen och hållt låda (företrädelsevis på helger då man ser film :p ), men han sover fortfarande SÅ bra i jämförelse med Alfred. Sover vanligtvis mellan 7 och 7 med en hel del amningspauser emellan (som han brukar somna direkt efter). Oftast sover han bara en gång på dagen, och det brukar vara ganska tidigt, runt 10tiden, då han sover i ca 1 timme. Ibland behövs en liten eftermiddagssnooze men vi brukar skippa den om det går. Överhuvudtaget har han mer rutiner än vad Alfred hade som liten (det blir ju så, då man har fasta tider då Alfred ska upp, hem, äta mellis och middag), kanske det som gör att det blir lite lättare med sömnen.

Men annars är han oftast en glad skit 🙂 . Även om han visar missnöje över fler och fler saker, som tex påklädnad, blöjbyten, matning (dvs allt som involverar att han inte får röra sig :p). Även om föräldraledigheten ju blir lite slitigare nu så är det fortfarande toppen att vara hemma! Så mycket bättre än att jobba. Det enda problematiska är att man blir lite trasig i ryggen av att lyfta en så tung kille. Det mest komplicerade med att ha en bebis är egentligen att storebror blir rätt mycket mer high maintenance och vill vara bebis och få uppmärksamhet han med (och den här beryktade 4-årsåldern hjälper väl till :p ).

En glad en


Apr 13 2017

Viktor 8 månader

Så är Viktor 8 månader och har blivit en döpt bebis sen senaste månadsuppdateringen.

Invägningen som skedde nyligen på 8-månaderskontrollen landade på 12 kg (!). Det var vad Alfred vägde då han var 18 månader. Längd 74.5 cm. Fortfarande +3 kurvan på vikten, och +1,5 på längden.

Nu har han lärt sig att sitta bra utan stöd, även om han någon gång ibland trillar ner (och blir jätteledsen). Han kan sätta sig upp själv från krypande.

Kul att kunna sitta

På tal om att sitta så har vi även börjat med sittvagnen nu. I slutet var han nog längre än vår liggvagn :p .

Han ålar sig runt i huset och kan även krypa lite grann, men det är lite tungt. Men han kör på med övningar som att stå på alla fyra och gunga och göra hunden. Även i sömnen. Man hör ibland skrik från sängen, och då man kommer upp så står han på alla fyra, blundandes och skrikandes. Han är rätt otålig nu i väntan på att han ska lära sig behärska krypandet till fullo!

Drar sig runt mellan de olika leksakerna

Som jag skrev innan så har den första tanden dykt upp, en vass liten sak. Han tuggar på allt!

Försöker ta mammas kamera att bita på

Sömnen har varit lite blandad, nog p.g.a. förkylningen. Men han har mer och mer gått till att bara sova en gång på dagen (ibland har han bara sovit totalt tre kvart eller så under dagen) istället för två gånger. Då har han också kunnat nattas klockan 7 och sen sovit natten igenom (med lite fikapauser) till 7 halv 8 på morgonen (vilket fortfarande känns helt osannolikt om man jämför då Alfred var i den åldern). Men om han sover två gånger på dagen kan han vara uppe och tjoa rätt så länge.

Maten går det lite sådär med… Det blir fortfarande mycket amning, och det är ju så behändigt! Det måste dessutom vara sömnmedel i mjölken på kvällen/natten, vilket är extra behändigt. Men vi tröskar på med ca 2 mål mat om dagen, mestadels gröt blandat med klämpåse. En bra dag äter han en fjärdedels portion och sen vill han absolut inte ha mer. Men sen kan han amma som en tok en liten stund efter :p . Och majskrokar går alltid ner såklart 😉