Viktor 23 månader

2018,Juli 2018,Viktor,Viktor fyller månad | Friday July 13 2018 06:34 | Comments (2)

En månad kvar tills minstingen blir 2 år!

Han är en intensiv liten man, med många små tantrums. Både han och Alfred (snart 6-åringen) befinner sig i utvecklingsfaser, och det kan gnissla endel mellan dom då båda vill ha mycket uppmärksamhet. Viktor är ganska bordus, och Alfred gillar att provocera… Viktor är en kille som tar mycket tid och uppmärksamhet, och han är även mycket duktig på att stöka ner eller ha sönder saker :p . I samma  ålder så gillade Alfred att organisera saker fint på rad – den egenskapen har vi inte alls sett hos Viktor. Dock så är Viktor mycker mer för att leka själv än vad Alfred någonsin varit, så han kan sitta länge för sig själv och  pilla med sitt duplo. Han leker även med sina traktorer – han  har utvecklat en stark traktorfascination på sistone.

Även språket har utvecklats. Han kan och förstår många många ord, även om man inte alltid förstår vad han säger. Ännu svårare blir det att förstå då han envisas med att ha napp (han blir bara mer och mer beroende…). Infinitiv slutar ofta på -u, såsom bäru och läsu. Läsu gillar han, och han har en del favotitböcker, såsom “Knuttes hus”, Numbertböckerna och “Äntligen bajs”. Påtal om bajs, så brukar han sitta på pottan efter att han har badat, och det går bra, men den seriösa pott-träningen ligger nog ändå ett år framåt i tiden.

Sitter på pottan och lyssnar på musikböckerna

Han gillar att vara ute och har alltid projekt på gång ute i trädgården (vattna, samla stenar, köra motorcykel, försöka ta sig in i förrådet). Och så pekar han noga om han ser en “myja” eller andra små djur.

Han gillar att klä på sig diverse skor, tröjor, och mössor trots att det är tokvarmt ute, och han är envis att han ska ha på dom…

Killen i mössa

Maten går lite sådär, han har lite svårt att sitta kvar vid matstolen, så ibland får vi ta fram bebis-stolen som vi kan låsa fast honom vid… Han är mycket envis. Men glass, det går alltid ner. Tyvärr äter han fortfarande alldeles för mycket “vivi” (välling) på kvällar/nätter, så han äter inte alltid så bra på dagarna.

Han är en gosig och kramig liten kille, som vill somna upprullad i mammas famn, eller så kommer han in till min säng på natten och gosar in sig och somnar.

Lillebror bus

 

 

Viktor 22 månader

2018,Juni 2018,Viktor,Viktor fyller månad | Wednesday June 13 2018 19:27 | Comments (1)

Då är det bara 2 månader kvar till 2-årsdagen!

Viktor är inne i en rätt intensiv period, pust! Han har ju rätt mycket humör… Han lägger sig ibland ner på golvet och skriker om han inte får som han vill. Och oftast vill han inte äta alls. Eller så vill han gå ut. Han vill gå ut hela tiden, och tar på sig vilka skor han hittar, vems det än är. Då frågar han ofta efter “hatt”. Han gillar att vara på trädäcket och köra motorcykel. Han har mycket spring i benen.

Gillar att vara ute

Fortfarande så tyker han bara om musikvideor på TV. “Baba” är ordet vi har för att se på TV (efter “babblarna”) och se på TV för barn kommer nog alltid heta “baba”. Han älskar musik, och nya favoriten är Crazy frog. Jag brukar ta på den på morgonen för att Alfred ska vakna till och klä på sig (det kan ta lång tid…) och då springer de båda runt på nedanvåningen.

En nyhet är att han har börjat med potta! Han har blöja på sig annars, men ibland får han sitta lite på pottan och kan sitta där frivilligt ett tag och även kissa i den.

Han tycker böcker är kul, speciellt en typ av böcker där det finns ett litet tecknat djur som gömmer sig på varje sida. På en av de första sidorna på dessa böckerna finns alla djuren i boken tecknade. Han kan säga vad de flesta djur heter, men då han kommer till ormen bankar han alltid argt på den :p

Somnat med bok

Påtal om djur så fortsätter han att vid de flesta förskolehämtningar gå till “ajarna” och peka (stor pappershaj som hänger i taket).

Talat går framåt och nu kan han säga många olika ord. De senaste är att han säger “prutt”! då det är relevant :p . Och han har även lärt sig att säga både sitt eget namn och Alfreds namn.

Och sömnstatusen är samma som vid 21-månadersinlägget.

22-månaders Viktor!

Viktor 21 månader

2018,Maj 2018,Viktor,Viktor fyller månad | Monday May 14 2018 17:15 | Comments (2)

Nu hinner jag inte med riktigt, så någon dag i efterhand så kommer ett 21-månadersinlägg:

Viktor förstår mycket nu! Och han börjar prata så smått – här är några ord från Viktor-språket:

Vivi – välling. Vävä – fågel. Biss – fisk. Ajarna – haj/hajar. At – mat. Baba – se på TV. Päppe – äpple. Mimmi – Viktor. Mommo – mormor. Baj – “Jag har bajsat”(detta brukar jag vakna av att han står bredvid sängen och säger varje morgon :p) . Och så ja/nej/Mamma/Pappa förstås.

Ätandet går lite upp och ner. Han äter rätt mycket (det ser man ju på honom :p), men har lite dålig fokus och lämnar ofta matbordet för att leka :p . Tyvärr vet han att det finns glass i frysen, så han försöker ofta öppna frysen och blir arg då det inte finns någon glass :p .

Äpple är populärt

Våfflor med

Han älskar att vara ute och leka. Tyvärr är han som en katt och dricker vatten från alla ställen som man inte ska dricka från :p, som här nedan.

Han är fortfarande förtjust i gosedjur och han gillar att leka med duplo.

Leka med vatten är populärt!

Han brukar vakna vid 6 :p. Han är lite svårnattad, och somnar ofta runt 21-tiden. Han dricker fortfarande nattvälling, men vi ska försöka avvänja honom till sommaren om inte annat. Och en annan avvänjning som kommer bli intressant är nappavvänjningen :p . Men nu får han bara napp om han ska sova.

 

Viktor 20 månader

2018,April 2018,Viktor,Viktor fyller månad | Friday April 13 2018 09:04 | Comments (2)

Idag då Viktor blir 20 månader så var det dags för 18-månaderskontroll på BVC :p. Det gick bra, och han är nu lika mycket lång som tung 😉 (+2SD på båda, 15,6 kg resp 91 cm).

Det har hänt ganska mycket sen sist! Språket har utvecklats och han kommunicerar mycket. Som jag skrivit om tidigare så har han lämnat mammas&pappas bo och flyttat in till Alfreds sovrum. Det har gått ganska bra. Han vet att det är där han ska sova, men han har lite svårt att komma till ro och somna. Och det är ganska akut nu att köpa en riktig säng, för han får inte riktigt plats i spjälsängen :p

Han är företagssam, och flyttar stolar för att kunna leka med vatten, hämta nappar, eller annat som han inte kommer åt. Förskolläraren sa att det märktes att han inte var curlad, utan han redde sig bra själv och fixade saker 🙂 . Hon sa att han verkligen är en redig kille 🙂 .

Leka med vatten är populärt, fast köksluckorna är inte så förtjusta…

Men han blir väldigt arg om han inte får lov att göra saker :p . Han gillar att se tecknade musikvideor, men blir arg om de är för långsamma och klagar. Jag kommer ihåg då Alfred var i 2-årsåldern, då sa han hela tiden “se annat” om han inte var nöjd, jag hoppas vi slipper det här. Och storebror, han leker Viktor mycket med, även utomhus på förskolan.

Sen leker han också mycket med gosedjur, och har en mängd på sängen. Speciellt babblarna är populära och han har nästan alla babblare som gosedjur. Han blir SÅ glad då han får dom.

Viktor och Björnen Rune

Här är en glad kille som just fått Babba i en extra stor variant. Han har även Doddo i handen som är av samma storlek som resten av babblarna som han har.

Han vill ofta ut. Då klär han på sig och försöker komma ut. Här har han burit Jimmys tofflor från hallen, satt på sig mössan, och försöker ta sig ut:

Här är lite foto på honom från förskolan som jag har plockat från deras blogg:

 

Viktor 19 månader

2018,Mars 2018,Viktor,Viktor fyller månad | Thursday March 15 2018 20:22 | Comments (0)

Ojdå, glömde att skriva ett 19-månadersinlägg för Viktor, så här kommer det lite i efterskott.

Jag brukar alltid jämföra vad jag skrivit om Alfred vid samma ålder, och har tyckt att de har varit ganska lika, men nu börjar jag skönja olikheter. Kanske för att de har haft lite olika uppväxt fram till 19 månader – Viktor har ett storasyskon, bor i hus,  harbörjat förskolan, medan Alfred ju var enda barnet, bodde i lägenhet (fast då han var 19,5 månad så flyttade vi till hus) och var hemma med oss.  Och så är de ju olika personer, med olika gener.

Jag hade t.ex. skrivit att Alfred var mer lätthanterlig vid 19 månader och inte klättrade eller drog ner allt. Stämmer INTE för Viktor. Det är full fart på klättring och neddragning fortfarande…  Och att Alfred kunde sitta länge och se på TV. Så här är det om Viktor ska se på TV (stolarna som är lite överallt har han flyttat runt på):

Fast om han ser på tecknade barnsångsvideor så är han mer engagerad, och står och gungar till.

Vid denna ålder var Alfred väldigt förtjust i bilar, men Viktor, han gillar fortfarande sina musikspelsgrejjor och gosedjur (Alfred har aldrig varit en gosedjurskille) och är ingen riktig bilkille (än). Och han kan sitta lugn och pyssla med saker. Som här på förskolan.

Sen är han väldigt fixerad vid sina nappar och vill helst ha 10 på en gång att bära omkring på. Han gör sina små nappskatter – gömmor där han har lagt dom (tyvärr ibland sådana ställen som papperskorgar :p ).

Och busa med brorsan, det gillar han!

Nu under resan så  lyckades vi nästan vänja av honom vid välling. Innan så drack han kopiösa mängder vid nattning och på natten. Fortfarande så vill han ibland ha en flaska på natten, men inte mer, och man kan klara en hel natt utan att byta blöja (innan drack han så att man fick byta 2 ggr under natten) :D. Det är kanske p.g.a. detta som han har fått en lite mindre mage och inte en sådan stor kalaskula som han hade innan. Efter resan så har han ändrat dygnsrytm lite, så nu vaknar han inte förräns då väckarklockan ringer (alltså inte klockan 6 som innan).

Men fortfarande är han som synes en rejäl kille! Det går bra att dela kortärmade/kortbenta kläder med Alfred. Och han har mycket större fötter än vad Alfred hade vid samma ålder (pappagener).

Han har börjat kommunicera mer och säger endel fler ord (t.ex. hej, biiii (bil) , olika babblares namn) och nickar och skakar på huvudet.

 

Viktor 18 månader

2018,Februari 2018,Viktor,Viktor fyller månad | Tuesday February 13 2018 09:59 | Comments (2)

Då blir lill-pojken 1,5 år! Nu har han gått på förskolan i lite över en månad, och denna veckan har vi noterat en stor förändring. Han blir inte längre ledsen då man lämnar honom! Innan storgrät och skrek han, ibland så fort vi kommit inom förskolans grindar, men nu går han in utan protester. Och han verkar tycka bra om att vara på förskolan. Han gillar att vara ute där och hans fröken är mycket imponerad av hans motorik (drillad av Alfred :p ).

I övrigt känns det som han är väldigt lik hur han var vid 17-månaders-sammanfattningen. Och alla hans tänder verkar ha kommit upp nu (kanske inte dom längst in som man får vid 20-30 månader, men övriga är framme). Det är fortfarande full rulle på honom och han är fortfarande rätt morgonpigg…

Han vill försöka mycket själv, t.ex. ta på mössa, gå nerför trappan, ta på overall m.m. Hallen stökar han ner för jämnan.

Gillar att busa med brorsan

Och dammsugning såklart!

 

 

Viktor 17 månader

2018,Januari 2018,Viktor,Viktor fyller månad | Saturday January 13 2018 20:14 | Comments (1)

En sak som har hänt sen förra månadsuppdateringen är att Viktor har börjat på förskolan! Mer om det i ett senare inlägg (inskolningen håller fortfarande på, Jimmy och jag alternerar).

Jimmy och Viktor på inskolningen

Precis som jag skrev under förra månadssammanfattningen så klättrar och pillar han på allt. Han stökar ner något helt makalöst… Han klättrar ofta in i hörnskåpet i köket. Och precis som förra sammanfattningen så gillar han att dammsuga. Tyvärr så har han inte förstått vilka dimensioner dammsugningen ska vara begränsad till – han dammsuger helst väggarna :p .

Han härmar Alfred mycket, och en sak som han lärt sig av Alfred är att stå på kanten av soffan och dyka ner i soffkuddarna… Han ser SÅ nöjd ut då han gör detta :p

Han förstår rätt mycket (eller i alla fall det han vill förstå :p) och säger några ord. Han får se på babblarna på TV och har lärt sig de flesta av babblarnas namn. Han säger “babba” och pekar på TVn då han vill se. Idag tyckte jag även det lät som att han sa äpple. Han får även se på tecknade sånger på TVn, och han brukar stå och digga med. Han älskar musik. Hans absolut käraste ägodel är en sångbok som vi har, han lyssnar på den konstant. Han gillar speciellt sånger med fart i och kan bli irriterad om det är “fel” sång.

Viktor och Alfred med sångboken

Han har temperament… Och han låter mycket. Då han är missnöjd över något så ger han ifrån sig väldigt höga skrän…

Tidigare så åt han väldigt mycket välling på nätterna, men på sistone så har han bara  ätit då han nattats och sen en gång till under natten (blir bara ett nattligt blöjbyte då, skönt). Då han får mat så äter han bara upp den saken som han tycker bäst om på tallriken, och sen så tjoar han högt om att han vill ha mer av den saken och lämnar all annan mat orörd.

Superbusig 17-månaders!

 

Viktor 16 månader

2017,December 2017,Viktor,Viktor fyller månad | Wednesday December 13 2017 07:40 | Comments (1)

Sedan förra månadsuppdateringen så har Viktor slutligen fått slippa den vita IKEA-stolen, och sitter nu på sin tripp trapp stol. Han är mycket nöjd över detta, och frekvensen på fall från stolen minskar i alla fall med tiden. Så nu kan han sitta kvar längre vid matbordet (även om Alfred tyvärr har en tendens att springa ifrån matbordet och örla runt, vilket Viktor anammar). Han har blivit duktig på att äta själv, känns bra inför förskolestarten 🙂 .

Han är fortfarande inte så intresserad av skärmar (yes!), men babblarna kan han kolla lite på. Klättra är så mycket roligare… Han klättrar och pillar fortfarande på allt, och han stökar ner något helt otroligt… Han tar helt enkelt och flyttar stolarna dit han vill.

Han gillar att dammsuga – man kan inte säga ordet dammsugning, för då springer han till förrådsdörren och pekar.

Påtal om saker bakom dörrar så är den stora “nya” grejen denna månaden “Hästen”. Detta är en gunghäst som Alfred fick då han var liten, som vi ställt in i förrådet på ovanvåningen, eftersom Viktor blev rädd för den då den gjorde ljud. Han går konstant till den stängda dörren och kommunicerar. Han vill att vi ska öppna dörren, och sen pekar han på hästen och kommunicerar. Detta sker otaliga gånger per dag. Det kan vara rätt praktiskt, för vill man få bort honom från något annat ställe så är det bara att säga “hästen”, och så springer han dit… Dock har vi kört lite KBT, så vi har tagit ut hästen. I början var han rädd, men nu har de bekantat sig med varandra.

Och man måste alltid kolla i tvättmaskinen innan man slänger in en tvätt!

 

 

Viktor 15 månader

2017,November 2017,Viktor,Viktor fyller månad | Tuesday November 14 2017 17:00 | Comments (0)

Nu har jag varit bortrest i några dagar, så jag har missat både rutiner och bemärkelsedagar. Men här är Viktors 15-månaderssammanfattning, några dagar i efterskott.

Viktor är fortfarande mycket rörlig. Han drar ut allt som är i skåpen (och klättar gärna in i sidoskåpet), och många saker fungerar bra som leksaker. T.ex saker som har sladd, som man kan dra bakom sig.

Här ser man även att han gillar att dra ut lådorna under TVn och dess innehåll…

Han nya favoritplats är vid handfatet på toaletten. Han tar den lilla pallen och flyttar så han når upp, och så pillar han runt handfatet. Bland annat så sticker han ner fingrarna i avrinningshålen…(är lite rädd för att han skulle fastna med dom).

Han är stark. Innan lade vi ner stolarna så han inte klättrade på dom, men nu lyfter han upp dom igen (och det är inga lätta stolar!). Han vill gärna klättra upp på bordet. Överhuvudtaget flyttar han gärna runt på saker (som kan vara rätt så tunga) så han kan klättra och pilla på andra saker. Om han fastnar i något och inte kommer fram med sina saker blir han jättearg och skriker som han hade skadat sig.

Han är verkligen ingen frukostätare, då tramsar han mest. Överhuvudtaget är han ofta för rastlös för att sitta vid matbordet.


Sur-min då han vill lämna matstolen

Men han är nöjd då han har snott Alfreds plats och mat.

Han gillar att hänga med Alfred och vill vara med då han leker med kompisar. Alfred är snäll och vill gärna ha med Viktor också. Kompisarna är lite mer skeptiska :p.

Nu har han börjat somna lite senare och blivit mer svårnattad (gaaaaaah), men sover ganska så gott ändå. Fast nu är han lite snorig. Förkylningstider…

Viktor 14 månader (inlägg 2)

2017,Oktober 2017,Viktor,Viktor fyller månad | Saturday October 14 2017 11:15 | Comments (1)

Så, ett lite mer personligt inlägg om Viktor 14 månader. Nu är det ju maken som träffar honom mest och har mest koll på honom, men jag kan nog få ihop en liten sammanfattning jag med. Även om det är Jimmy som är hemma med honom så är han ändå mest mammas kille (vilket jag gillar 🙂 , eftersom Alfred ju mest var pappas kille då han var liten).

Det är fortfarande en röjig ålder – han klättrar en massa (han tar gärna hjälp av pallar som han flyttar), drar ut lådor och skåp, pillar på allt, lägger saker på otippade ställen m.m.

Men han börjar förstå saker så smått. Säger man “Ska vi dammsuga” så går han till dörren som dammsugaren står bakom, säger man “vill du äta” och pekar på stolen så kan han svara “nääää”. Säger man “blöja” går han till blöjbytesstationen, och han förstår även “ge bollen till mamma” och liknande. När någon har varit på toaletten (det är ju inte så att man kan låsa och hänga där själv, precis) så förevisar han att man ska till handfatet och tvätta händerna. Sen visar han tydligt när han vill ut och gå genom att försöka ta på sig skor etc. Han visar väldigt tydligt då han vill ha saker och blir ARG då han inte får det han vill ha. Hans ilska skri hörs nästan över hela byn :p.

Han gillar att ha saker på huvudet 😉

Ätandet går ok, men han äter för mycket på natten (mestadels välling) och för lite på morgonen. En ny favorit är Proviva – han ler med hela ansiktet då han får det. Nu har han slutligen godkänt en hakklapps-tröja vi köpt 🙂 . Han somnar runt 6-7 tiden, men har ibland lite för långa vakna perioder mitt i natten. Hör vi inte honom går han till trappan och hör av sig. Sen haknar han mellan 06.30 och 07.30 och vill upp och röja.

Han har fortfarande knappt blivit exponerad för någon typ av skärmar. Och skulle Alfred ha på TVn då Viktor också är i närheten (händer inte så ofta) så är han ändå inte så intresserad. Bra 🙂 ! Han gillar att bläddra i böcker och han gillar att dansa till musik.

 

Han och Alfred leker så fint ihop 🙂 , även om Alfred inte blir alltför glad då han stövlar in i Alfreds rum och river ner hans byggen :p .

 

 

 

 

Next Page »