Gammalt: Från resebloggen “kurs i Seattle 2007”

Seattle, USA | Monday July 2 2007 16:54 | Comments (0)

Lördag 30 Juni

Så var det den sista dagen på resan…vaknade kl 3 på natten, och tänkte att jag lika gärna kunde acklimatisera mig till svensk dygnsrytm (kl var 12 i Sverige då). Så jag käkade frukost och jobbade lite. Slumrade till lite mellan 5 och 6, och sen gick jag ner till det obligatoriska morgonkaffet med surfande till. Checkade ut, de kunde tur nog lagra mina väskor. Begav mig av till Ballard, ett område i Stor-Seattle som ska ha mycken svensk influens.
Gick runt lite i bostadsområdena, som var jättefina (har förälskat mig i amerikanska radhusområden..), och tillslut hittade jag ”Nordic Heritage museum”. Det var ett intressant ställe, som beskrev den nordiska utvandringen till USA och hur utvandrarna sen hade i USA. Ganska faschinerande att läsa om och det var intressanta foto och modeller på hur det såg ut. Det var över 1 miljon svenskar som emigrerade, så i slutet av 1800-talet levde en sjättedel av ”svenskarna” i USA. Bara i staten Washington finns det 250 000 som säger sig ha svenskt påbrå. Och det dyker upp svenska namn lite här och där på byggnader och affärer m.m. Men det var hårt på den tiden då utvandringen skedde, allt var inte bättre förr uppenbarligen…
Begav mig till den botaniska trädgården och slussarna. Var en riktigt varm dag så var sen väldigt sugen på en av Starbucks eminenta frappuchino (skulle börjat jobba mig igenom sortimentet lite tidigare, de är himla goda!). Man behöver aldrig gå långt för att hitta Starbucks i Seattle..Åt en god sandwich och en raspberry mocha frappuchino. God, men de förra var bättre. Var en hemlös som satt utanför affären, vilket gjorde att jag kände mig lite illa till mods, så gav mina mynt jag hade kvar till honom. Finns en del hemlösa i Seattle:-(.
Tog bussen hem. Busschafförerna här är väldigt sura (till motsats till de flesta andra i stan) och man kan aldrig lita på bussarna. Men den här var ändå bara en kvart försenad men många längre ner på sträckan blev galna då de inte fick åka med. I söndags då jag åkte hem var det också folk som fått vänta en timme för att komma med en buss…Då var det smockfullt..och frågar man vilket stopp det eller det är blir de bara sura, de skriker ut namnet på alla stopp (stackars deras halsar, varför har ingen tänkt på rullande textskärm eller uppspelad röst som man har i sverige?) men sluddrar ofta så man får gissa sig till var det är…
Gick runt lite på universitetsområdet, kollade in biblioteket, där det på ovanvåningen var gammaldags med högt i tak. Där fanns även världens största bok. Satt ute i solen lite men var snart dags att gå in och hämta grejjorna. Åkte taxi dit, hade jag åkt buss hade jag blivit ett nervvrak med flera byten,mkt folk och bussar som inte kom/inte släppte på folk. Sen gick de sällan på helgerna också.
Var en trevlig chaufför som jag pratade med hela vägen till flygplatsen. Fick även förklara mitt forskningsprojekt lite populärvetenskapligt;-). Checkade in i god tid innan. Tro det eller ej men samma erbjudande om att säga upp sin flygstol fanns nu också. Men jag oooorkade inte. Tog mig till min terminal och blev lite besviken Starbucks inte fanns där då det fanns överallt annars…tog en frappuchino av ett annat bolag, den var OK men inte lika god som Starbucks (vad Starbucksfixerad jag har blivit..). Inga roliga affärer alls på denna terminalen så satt och meckade med datorn istället.
Flget hem gick ok. Fick fönsterplats så fick se Seattle från ovan. Skrikiga ungar med här också så blev inte så mycket sovande, men någon timmes sömn blev det iallafall, så resan kändesinte s lång. Till frukost blev det ett (1..) knäckebröd med ost, glas juice och te..mastig frukost..eller inte. Landade i tid, sen då jag kom till bagageuthämntningen ringde Jimmy och sa ”Titta åt höger”. Så stod han där! En trevlig överraskning!Så bar det hm till champagne, jordgubbar och indisk mat:-)

Fredag 29 Juni

Seattle, USA | Saturday June 30 2007 02:36 | Comments (0)

Så var kursen slut. Sista kursen var väldigt bra och mkt relevant till vad jag gjorde. Frågade även föreläsaren lite saker som var relevanta för mitt projekt så nu har jag aaaalldeles för mycket att göra till nästa (och min sista) jobbvecka..Känns som 3 st 2,5 dagskurser + ett seminarium var precis lagom, nu börjar min hjärna kännas lite som mos, har varit väldigt intensivt, och väldigt lärorikt.

Blev även frågad på date av en kille som gick förbi då jag skulle posta brev, haha..men jag sa vänligt att jag tyvvär måste åka tidigt imorgon..hur tidigt nu kl 18.45 är…Nåväl, får hoppas jag inte springer på honom på campus imorgon:-p…

Imorgon blir det iallafall en liten utflykt till ett ställe som varit mycket influerat av skandinaver. De har ett “Nordic Heritage Museum” som jag tänkte gå på (jag vet, man åker över halva jordklotet och så går man och ser på något som kommer från hemmavid:-p…).

Sen dags att åka hem 18.45 imorgon. Längtar hem nu, borta bra (mkt bra i detta fallet!) men hemma ändå bäst. Lite segt komma hem på en söndag men men..har ju bara en jobbvecka kvar och sen får jag vila ut mig. Är som sagt rätt mör nu och kommer antagligen jobba myyycket vissa dagar nästa vecka.

Ikväll ska jag packa och slöa, surfa och läsa..skönt!

Torsdag 28 Juni

Seattle, USA | Friday June 29 2007 04:47 | Comments (0)

Vaknade vid halv 5 så gick en timmes morgonpromenad, skönt. Ville gå över och inspektera husen som är byggda på vattnet (sådana som det Tom Hanks bodde i i Sleepless in Seattle) men visade sig att det bara fanns bilvägar på bron dit,grrr..

Kurs hela dagen, mycket intressant kurs! Men nu känns det som det snart börjar rinna ur öronen på mig:-p. Var så fokuserad idag att jag blev helt matt…

Så efter det tänkte jag jäsa i det gröna och varva ner, så jag gick och köpte en Starbucks strawberry frappuchinio och såg fram emot total avslappning med mumsig dricka. Då jag väl satt mig började det dock regna så fick traska tillbaks snabbt och dricka upp frappuchinon i farten så inte isen smälte. Kanske inte så avslappnande men himla gott i vilket fall!

Var iochförsig bara en kort skur (andra korta skuren jag sett på dagtid sen jag kom hit, så ska inte klaga) men har hängt inne sen dess ändå. Börjat packa så smått, är ju sista dagen på sista kursen imorgon.

Läste i lokaltidningen det var väldig semesterkaos på många flygplatser i USA så håll tummana för mig…Och nu hade jag definitivt tackat nej till att byta flight till en som mellanlandade någonstans;-). Det hade väl varit om jag fått en flygresa (gärna två..) till västindien i muta,haha…

Onsdag 27 Juni

Seattle, USA | Thursday June 28 2007 04:26 | Comments (0)

Började en ny kurs idag; Genetic epidemiology och clinical trials. Den verkar väldigt intressant och relevant för mig:-). Annars har här inte hänt så mycket, kommit igång att läsa lite skönlitterärt så låg uppe och läste länge igår och har läst sen jag kom hem idag. Sitter ute och skriver, sköna och varma kvällar här. Nu börjar det kännas som att tiden här snart är slut, och det är den ju också snart. Kollade på min elektroniska flygbiljett och märkte att jag ju skulle åka hem senare än jag trodde på lördagen, klockan 1845. Då hinner jag med lite sightseing den dagen också:-). Måste dock checka ut kl.11 men de sa de nog hade plats att lagra mina väskor, får hoppas det.

Tisdag 26 Januari

Fotoblogg,Seattle, USA | Wednesday June 27 2007 05:55 | Comments (0)

Tisdag 26 Juni

Tiden går-nu har jag redan varit här mer än halva tiden!

Kursen från igår fortsatte. Vissa delar var lite lättare och vissa lite svårare, men bra. Var fint väder så satt ute vid vattnet på lunchen och njöt. Har varit fint väder nästan hela tiden här, förutom på min lediga dag. Nu börjar det väl regna imorgon bara för jag sa det:-p, men det sa iochförsig väderprognosen också. Har varit väldigt kvavt nu på kvällen också.

Efter det handlade jag, sen gick jag en promenix i omgivningarna. Väldigt vackert och himla mysiga små bostadsområden i amerikansk stil med mkt grönt.

Bilder från promenaden:

Tydligen har Amerikas Cheerleaderklubb någon happening här, för en stund sedan så stormade 100-tals små cheerleaders byggnaden (är man så liten då man börjar med cheerleading?), och de bor tydligen på våningen under mig, så hoppas de inte ska ut och partaja ikväll… Men de var ju alldeles för små för att dricka alkohol i vilket fall.

Ja annars har det inte hänt så mycket idag.

Måndag 25 Juni

Seattle, USA | Tuesday June 26 2007 17:19 | Comments (0)


Ny kurs idag, Human population genetic data analysis. Var betydligt fler folk här än på förra kursen, fyllde upp hela rummet. Var blandad skara av folk, från rena statistiker/datanissar till biologer.

Så det började enkelt med grundläggande genetisk data , bl.a. vad för typer av genetisk variation det finns, visades bl.a. exempel på vad man tittar på för genetiska varianter i rättsmedicin, sen endel om Medelsk genetik (ni vet, munken som korsade ärtor). Hit var det eeenkelt..

Sen kom det endel sannolikhet, vilket jag förstod på en grundläggande nivå, och sen blev det myyycket statistik som involverade sannolikheter (vilket man ju inte läser något om på doktorandkursen i statistik). Även om jag läst lite om sannolikheter på en annan kurs för 2,5 år sen, plus läst lite själv, så blev det tillslut ganska avancerat för mig, men jag hängde med hyggligt, fast tyckte det var lika bra att läsa på extra på kvällen så det är vad jag sysselsatt mig med sen kursen slutade. Iallafall, idag handlade det bl.a. om att räkna ut hur strukturen var på olika populationer, bl.a. hur man räknar ut om det föreligger selektion, hur stor grad inavel det är, hur mycket genotypen i de olika populationerna varierar, olika metoder om hur man ska justera statistiskt om man gör många tester på samma gång..ja nu kan jag nog inte berätta så mkt mer innan det blir för tekniskt;-)..men nu har jag försökt förklara lite vad det är!

I övrigt var det en solig dag idag. PÅ lunchen tänkte jag gå till ett ställe som jag läst skulle ha jättegod mat. Upptäckte jag fått fel karta med mig, men det var för långt att gå till mitt rum så jag knallade på och tänkte att jag säkert kunde hitta det ändå. Jag visste vilken Avenue det var på, och sidgatan trodde jag att jag visste vad den hette. Fast efter en halvtimme fick jag vända utan att hittat…men det var trevlig väg att gå iallafall, på vägen tillbaks gick gick igenom en massa mysiga lummiga bostadsområden. Hann precis köpa en macka och äta upp den innan jag började efter lunchen..Men fick iallafall en trevlig promenad…

Såg två killar som var här i korridoren där jag bor, tänkte att det väl var någon som hade fått besök eftersom det ju är en tjejkorridor (man har delat rum med dusch/toa/handfat), men det visade sig att dom bodde här och nog blivit felplacerade..dom var lite generade…

Sen har jag somsagt suttit och pluggat hela kvällen, vilket förenklades av upptäckten att dom byter lösenord till det trådlösa nätet varje vecka, och papperna med lösenorden bara finns där kursen är…Söndag 24 Juni

Fotoblogg,Seattle, USA | Monday June 25 2007 16:19 | Comments (1)

Söndag 24:e Juni

Todelooo! Min lediga dag!

Vaknade först halv 4 på natten av att jag höll på att frysa ihjäl..Täcken, är det en svensk uppfinning? Eller vad är annars anledningen till att man knappt använder täcken i andra länder, utan bara lakan och en tunn filt? Hörde även då att det regnade. Men jag somnade om och vaknade upp halv 8, och då hade det slutat regna.

Begav mig till stan och gick en promenad, via marknaden till havet och norrut mot Space Needle. Där var det ett finare promenadståk än där jag gick i onsdags.

Åkte upp i Space Needle. Det var häftigt med en utsikt över hela Seattle! Lite dåligt väder som synes men ändå bra sikt.

Sen gick jag runt lite, för att sedan ta 4th Ave ner till centrum. Det var mängder med folk som stod längs avenyn, och efter ett tag blev det klart varför: Det var Gay Pride Parade. Kollade på lite medan jag gick nedför gatan, det var väldigt fantasifulla utstyrslar, både hos människor och djur och en massa musik och tutande. Paraden höll på i flera timmar och det var massor med poliser där. Och såklart några med skyltar om att Jesus inte gillar homosexuella…

Gick runt lite och kollade shoppingcenta, men hittade inget som var så intressant där och pallade inte shoppa, dessutom har jag inte plats för fler grejjor i väskan…

Tog en paus på Starbucks, tänkte att jag måste ju testa på det. Satt vid en inomhusbrasa och åt en Sandwich och drack Orange Creme Frappuchiono (extremt mäktigt…).

Gick ner till Pioneer Square, där Seattle tog form från första början runt år 1850. Där hade de ”Bill Spiegels Underground Tour” vilken jag gick med på. Det var väldigt intressant och överträffade mina förväntningar! Guiderna var underbart roliga och kunniga. Seattle brann ner 1889, och då staden skulle återskapas så återskapades först byggnaderna, och senare då staden hade fått bättre ekonomi byggdes vägarna, i en nivå som låg några meter över de gamla vägarna. Alltså blev det som först var bottenvåning källare istället, och dessa hade inte ändrats sen den tiden. Så man gick alltså runt i ett Seattle från 1890 talet under jorden, samtidigt som historien om detta berättades på ett humoristiskt sätt. Området runt omkring Pioneer Square gör att man förflyttas rätt lätt i tanken till slutet av 1800 talet, d.v.s. då som Seattle blommade upp eftersom mängder av guldgrävare köpte material på deras väg till Alaska.

Efter detta kom man in i ett mini-museum med foton och berättelser (kolla in midjan på damen nedan!

Sen började det regna, så jag gick till bussen och åkte hem. Var iväg i 8,5 timmar, blev ganska lång tid eftersom jag gick runt rätt så mycket mellan aktiviteterna. En väldigt trevlig dag!LÖrdag 23 Juni

Seattle, USA | Sunday June 24 2007 17:07 | Comments (1)

Lördag 23 Juni

Upp vid halv 5 som vanligt, men det är rätt mysigt att sitta vid datorn i knäet, dricka kaffe och se solen gå upp över granarna…

Handlade två collegetröjor på morgonen (en som det stod University of Washington på och en som det fanns deras idrottsmärke på) för att jag inte skulle frysa om det nu skulle bli regn. Såg ett bröllopspar som höll på att bli fotade på min väg till affären, tydligen kan man gifta sig någonstans i Universitetsområdet. De hade 6 tärnor och 6 bestmen (!). Alla tärnor hade likadana röda klänningar. Tydligen så kommer då inte myten att man inte får ha rött på bröllop från USA…Blev varm i hjärtat och glad och tänkte på vårt eget bröllopJ. Saknar min make här…

Sen påväg till symposiet en timme senare såg jag dom igen, och de höll fortfarande på att fotas. På fikapausen (på eftermiddagen!) gick jag ut, och då såg jag dom igen på en helt annan plats, var nog utanför kyrkan då för var en massa folk, och sen då jag gick hem vid 6-tiden så såg jag dom ytterligare en gång, då de fotograferades igen, då hade alla tärnor bytt till gula klänningar..de måste trott jag förföljde dom…

Symposiet var ok, men inte så bra som jag förväntat mig dock.

Efter det gick jag och handlade. Finns endel små skillnader med amerikanska affärer jämfört med svenska, eller iallafall i den här affären (ja förutom de uppenbara som att det säljs vin och att det finns jääättestort sortiment). Dels så fanns det antibakteriella servetter vid kundkorgarna man kunde torka av dom med (saknar jag i sverige! Jag vet, jag är lite av en bakteriefobiker..). Sen då man ska betala så ställer man bara ner korgen, så packar de upp alla varorna, medan en annan anställd packar ner allt i kassar! Inte mycket jobb för den som handlar alltså! Men det måste ju bli endel monoton muskelbelastning för de som jobbar (märks det lite på mina iakttagelser vart jag jobbar någonstans kanske?)

Fredag 22 Juni uppdaterad

Seattle, USA | Saturday June 23 2007 05:16 | Comments (0)

Klockan är 6 på morgonen på lördagen och jag sitter här i allrummet med mitt kaffe. Jag får nog ha lite koffein-avgiftning då jag kommer hem sen…fast kaffet här är himla gott, och då har jag ändå inte smakat på Starbuckskaffe än. Starbucks kommer ju från Seattle så finns Starbucks överallt.

Annars har det inte hänt så mycket nytt under fredagen. Sista dagen på bioinformatik-kursen. Har varit en bra kurs. Fått mer insikt av vad bioinformatik är och lärt mig mer om bakgrunden hur en massa databassökningar (BLAST m.m) går till, mycket om sannoliketer.

Slöat lite på rummet och sitter nere i sofforna och skriver. Kom precis förbi en filur och pratade med mig en stund, amerikaner är ju gaaanska annorlunda än svenskar, hur många som helst som bara kommit förbi och pratar eller frågar om jag vill ha hjälp att hitta vägen då jag sett vilsen ut. Men det är trevligt, inte direkt så att svenskar brukar fråga okända på bussen/stan/universitetsområdet om de vill ha hjälp att hitta vägen…Sen har jag ju frågat massor med folk om vägen hit och dit och de är alltid hjälpsamma. Dessutom förstår jag amerikansk engelska bättre än vad jag trodde; innan trodde jag bara det var brittisk engelska som jag förstod men amerikansk går lika bra att förstå..var nog den västindiska engelskan som gjorde att jag trodde det, för den fattade man knappt någonting av…

Nu sitter jag och klurar på vad jag ska välja att göra på min enda lediga dag (söndagen)..Mycket att välja på men lite tid…Verkar som det ska regna och vara 15 grader så. Men jag hade ju tagit med mig ett paraply till resan, är det inte så som det aldrig regnar? Så det kanske blir helt ok väder då ändå 😉 ? Jag som inte har någon jacka (förutom kavaj) med mig…

Hoppas midsommar i Sverige varit trevlig. Jag var lite svensk och käkade en ask Läkerol saltlakrits (medtagit hemmaifrån, de har mkt här men inte Läkerol), annars är det här väl den lugnaste midsommaren sen jag körde friidrottspass på midsommrarna för sisådär 10-12 år sen…(inte för att midsommarna sen dess varit så super-röjiga heller, men något mer än en ask läkerol bör det väl har varit…)

Torsdag 21 Juni uppdatering

Fotoblogg,Seattle, USA | Thursday June 21 2007 15:58 | Comments (0)

*addat lite fler bilder*

Hrm, hade kanske lite hybris angående dygnsrytmen…vaknade kl 4 imorse var trööött sen..Men det gör jag ju iofs hemma ibland också. Så satt och surfade en stund och drack 5 koppar kaffe totalt under förmiddagen…

Kursen var bra idag. Handlade mest om Hidden Markov Models – var bra att få det presenterat för det är inte lika abstrakt som då man försöker läsa om det.

Efter kursen gick jag en sväng utanför campus och kollade affärer. Mycket kul man vill köpa! Gillar verkligen stan och campusområdet är sååå mysigt. Så pampiga byggnader (som syns på bilderna). Man kan riktigt känna historiens vingslag och tänka att många stora vetenskapsmän hållt till här.

Fin solig dag idag, fast i föreläsningsrummet var det typ 15 grader, brrrr…

Trevlig midsommar imorgon – en annan ska ju jobba då 😉

Bilder:

Next Page »