Coola djur

2010,Oktober 2010,Resebloggar,Rom, Italien | Tuesday October 19 2010 17:00 | Comments (0) Tags:

Sitter och sorterar mina foton och kom på att jag aldrig hann lägga ut bilder från vår zoo-tur i Rom! Jag älskar att gå på zoo – alltid en given utflykt då jag kommer till nya städer (men rekommenderas ej i Kina).

I Rom var det helt klart aporna som gjorde mest intryck. Det fanns en mycket stor flock med babianer i alla dess åldrar, och man kunde se hela deras boende från en bänk bredvid så det var kul att bara sitta ner och kolla deras samspel med varandra. Sen fanns det även mindre boende med andra typer av apor såsom den helcoola mandrillen.

Mandrill

Mini-babian

Sen älskar jag ringsvanslemurer! De är så coola.

Colosseum

2010,Resebloggar,Rom, Italien,September 2010 | Wednesday September 22 2010 18:00 | Comments (0)

Lite bilder från Colosseum i förmiddagsljus.

Många montrar med gladiatordräkter – fanns en mängd olika typer av gladiatorer. Läste vidare om Colosseums historia. Under invigningsfesten, som pågick i 100 dagar, dödades 10 000 vilda djur och tusentals gladiatorer. Björnar, lejon, noshörningar, vargar – alla möjliga djur från hela världen släpades dit. Hrm, jag förstår inte nöjet i det hela, men men, världen kanske ändå kan ha blivit lite mer civiliserad på de senaste 2000 åren. Lite.

Utanför gick folk omkring utklädda till gladiatorer i hopp om att någon ville betala dom för ett foto ihop med dom.

Utsikt mot Palatinen

Vi tog även en kvällstur till Colosseum. Där blev vi mycket förvånade då den plötsligt började brinna (jo vi fattade det inte var på riktigt :p). Det var en konstinstallation som vill slå ett slag för våra kulturskatter. Colosseum är rätt förfallet, vilket är synd. Men nu håller den på att rustas upp igen. Öht så var många av Roms gamla byggnader (Vatikanen ej inräknat) förfallna p.g.a brist på restaureringar och alla avgaser från den galna trafiken. Illa tycker jag, som anser att bevarande av historiska byggnader är en viktig sak.

Vatikanen

2010,Resebloggar,Rom, Italien,September 2010 | Tuesday September 21 2010 16:50 | Comments (0)

Vatikanen var en upplevelse även för en ateist som jag. Så maffigt! Peterskyrkan var gigantisk, utsikten från domen mycket fin och Vatikanmuseerna fascinerande. Guld och ädelstenar i mängder i Peterskyrkans skattkammare – den kyrkan måste vara väldigt rik…

Det fanns massvis med kända tavlor i Vatikanmuseerna, och även taken var fulla av målningar (inte bara i Sixtinska kapellet). Hann inte se allt på Vatikanmuseerna, hade aldrig gått att hinna med eller orka.

Stor kyrka

Svårt att ta bilder inuti, men här syns iaf en ytte-pyttedel av kyrkan.

Påväg upp till Domen. Inget för de med cellskräck!

Men man belönades med en fin utsikt!

För att komma in i kyrkan är det strikt klädkod – var en del som blev nekade att komma in.

I Vatikanmuseerna

Tak i ett av Vatikanmuseerna

Det var förbjudet att fotografera i Sixtinska kapellet, eftersom ett japanskt företag ägde rättigheterna till detta. Men jag fick syn på de kända målningarna där, bl.a. Skapelsen.

30-årsdagen

2010,Resebloggar,Rom, Italien,September 2010 | Sunday September 19 2010 23:16 | Comments (0)

Jag hade en underbar 30-årsdag 🙂 .

Samma klockslag som jag ploppade ut på för 30 år sen spenderade jag högt uppe i Colosseum, tittandes ut över denna historiska byggnad, i strålande solsken, kramandes min darling och tänkte att jag var väldigt nöjd med hur livet såg ut då jag fyllde 30 och blev lite rörd 😉 .Tur jag hade solglasögon på bilden :p .

Colosseum var förresten fantastiskt – som ett stort fan av filmen Gladiator är det extra kul att sett det på riktigt och lära sig en massa om dess, rätt bisarra, historia. Tyvärr var byggnaden inte i dess bästa form nu, men en uppfräschning var pågående. Sen vandrade vi runt på Palatinen och Forum Romanum – vackert och jag tycker det är en så speciell känsla att stå på historisk mark.

Efter detta gick vi till Torre Argentina Cat sanctuary, där sjuka, skadade och hemlösa katter togs om hand, vaccinerades, steriliserades och adopterades bort eller bodde kvar. Det fanns så mycket hjärta därinne, jag blev helt rörd! Gosade med en massa katter, de var så fina och kelna allihop. Han här hoppade upp i mitt knä så fort jag satte mig ner:

Och den här var en riktig kelen och leksen en.

Naaaaaaw – det är väl egentligen den enda grejjen jag saknar som 30-åring – en katt eller en hund. Men det kommer sen.

Efter detta var gick vi förbi Spanska trappan, och kollade på en vacker utsikt över Rom från utkanten av Villa Borghese. Bubbel på rummet och ett superbt restaurangbesök. Mumsig mat och mysig atmosfär.

Massor med antipasti!

Kyparna sjöng för mig och kom med tårta och bubbel – jag blev så paff att jag undrade om de hade gått till fel bord, men kom sen på att jag faktiskt fyllde år!

Efter det hängde vi lite i hotellbaren.

Sen fick jag min present – en riktig snygging vid namn Envy 😀 .

Hemma

2010,Rom, Italien,September 2010 | Sunday September 19 2010 11:31 | Comments (1)

Nu är vi hemma från Rom. Hade en helt underbar födelsedag 🙂 . De stora sevärdheterna i Rom var synnerligen fascinerande, maten var mycket god och hotellrummet var vi mycket nöjda med. Vädret var perfekt, strax under 30 grader, hade nästan glömt det var höst där hemma.

Men nu så är det jobbande hela dagen som gäller. Bra att det finns helger och kvällar så man kan ta igen det jobbande man inte hinner på arbetstiden eller då man har semester :p .