Bäckaskog slott Bromölla

26.5 km

Inga backar idag så det kändes mycket enkelt att cykla. Gick så snabbt att cykla till Bromölla att vi tog en tur runtom stan. Sen var det en tågresa hem från Bromölla. I cykelvagnen hoppade även den värsta damp-ungen jag sett på, lyckligtvis hoppade han av i Kristiansstad, så det blev en lugn resa efter det.

Kom hem under eftermiddagen/tidig kväll, käkade en indisk takeaway och såg Snabba cash, en film som verkligen är ett exempel på en film där boken var SÅ mycket bättre.

Summa summarum en riktigt trevlig cykelsemester 🙂

 
 

Olofström – Bäckaskogs slott

39.2 km

Först en mumsig frukost på vårt B&B som var som en riktig hotellfrukost.

En dag med riktigt härlig cykelväg. Åkte på vackra Banvallsleden.

Passerade små byar med stora kyrkor.

I slutet gick det kraftigt uppför, men man belönades med en vacker utsikt över Ivösjön.

Målet var Bäckaskogs slott. Satt lite på bryggan vid Ivösjön och solade.

Vid den andra sjön, Oppmannasjön, finns också ett skönt ställe att softa på.

Ett annat skönt ställe att softa på är trädgården, här i sällskap med lite bubbel

Vy åt andra sidan.

Innan bubblet förtärdes fika, med fri tillgång till en mängd olika sorts kakor. Här den underbara blåbärscheesecaken, mums!

Mera mat: fyrarättersmeny på kvällen. Glömde fota ostarna.

Efter detta satte vi oss ute ett tag i nattmörkret, på bänken som syns några bilder ovan. Såg där ett starkt sken från en lampa. Det visade sig vara en fladdermus-räknare. Han hade pannlampa och specialutrustning för att spela in fladdermössens läten.

 
 

Karlshamn Olofström

Längd: 41.3 km

En dag med mycket backar, så det blev en riktig intervallträningsdag. Cykeln var lite baktung eftersom vi hade väskorna fästa där så det var bara att trampa på ordentligt – det var förbjudet att gå uppför backarna 😉 .

Bodde på ett mysigt B&B-ställe. Utsikten från dörren.

Tog sen en promenad på ca 1 mil runt i Halens naturreservat. Vi gick längs sjön, i barrskog och i lövskog.

Mitt i skogen hade någon satt ut prydnadsfigurer.

Efter promenaden kylde vi ner oss med skugga och en cola.

Sen gick vi en promenad in till stan och käkade pizza. Kvällen bestod av lite planering inför vår nästa resa (Rom) och rätt så tidigt sänggående, eftersom man var ganska trött efter dagens backar, promenader och värme.

 
 

Hällevik – Karlshamn

51.2 km

Efter en mumsig frukost och en liten morgonpromenad så lämnade vi Hällevik och cyklade vidare under en gassande sol.

Tog små pauser vid några mini-byar vid havet, som Djupekås

och Pukavik.

Passerade Mörrum och Mörrumsån.

Ankom till Karlshamn alldeles lagom tills check-in öppnade.

Båt i Karlshamn.

Karlshamn var lite avslaget eftersom det var dagen innan deras Östersjöfestival skulle börja. Här skulle Europe spela dagen efter. Överallt syntes små vita tält, folk som spikade upp diverse scener och en mängd med bajamajor.

Det fanns även karuseller med en viss åldersdiskriminering :p .

Vi hittade en mycket trevlig restaurang med en eminent plankstek.

Efter maten gick vi en runda, och upptäckte sen att hotellet hade en stor samling med vecko/månads-tidningar som man kunde läsa, så det blev läsande till rätt så sent.

 
 

Bromölla – Hällevik

Längd: 24.3 km

Cykelsemestern började med en tågresa till Bromölla. Ursprungsplanen var att hoppa av i Kristianstad, men vi tog Bromölla som ligger närmre slutmålet, då vi var osäkra på om jag var kry att cykla. Men det var inga problem 🙂 . Så det blev en rätt så kort tur under den första dagen, vilket gav oss tid att utforska onmgivningarna till fots under flera timmar.

Vi övernattade i den mysiga lilla fiskeorten Hällevik.

Bilder från Hälleviks hamn

Vi bodde på natursköna Hälleviks havsbad.

Efter vi checkat in tog vi en långpromenad i det närliggande naturreservatet.

Efter cykling plus långpromenad var vi hungriga (och saltsugna pga värmen).

Åt på Hamnkrogen. Jag var glad och nöjd att man kunde sitta på en uteservering och äta och hänga kvar med en öl, utan att bli förgiftad av äckel-rök som man alltid blir i Malmö.

Efter middagen gick vi vidare i byn, där det fanns en massa små hamnar och söta hus.

Fanns även ett gäng får som hade betat upp det mesta av marken de gick på, så de var verkligen på hugget då jag gav dom gräs. Som vanligt kommer det upp ett auto-smile hos mig då jag träffar på djur, det här var den enda bilden jag såg någorlunda normal ut på :p .

Sen satte vi oss på bryggan i skymningen och njöt av kvällsbrisen. Hällevik var verkligen jättevackert, och inte alls lika överbefolkat på sommaren som vissa andra byar vid havet i Skåne. Rekommenderas!

 
 

Nu är vi tillbaks från cykelsemestern. Har varit en superbra semester 🙂 . Jag älskar verkligen den här formen av semester, och vi har redan gjort nya planer för nästa års cykling. Allt har klaffat – cyklarna och vi själva klarade oss utan skavanker, cykelrutten var vacker och rolig att cykla, de olika boendena var vi mycket nöjda med, maten har varit jättegod och vädret har varit finfint (kanske lite väl varmt!).

Totalt blev det 182 km på cykel under 5 dagars tid. Ungefär lika långt som en standard dags-etapp på Tour de France. Men de slipper ju den tunga packningen 😉 .