Budapest Zoo

2010,November 2010 | Tuesday November 30 2010 06:51 | Comments (0)

Att gå på zoo är en grej jag aldrig missar då jag är på storstadsresor. Jag älskar djur och jag är mer eller mindre i trans med ett fånsmajl under hela zoobesöken. I mitt nästa liv ska jag jobba med djur, helt klart.

Budapests zoo var riktigt bra! Djuren verkade må bra, vilket är det viktigaste, och det var stort med många roliga djurarter. Samt häftiga zoobyggnader. Antagligen var det ganska lärande också, synd bara att allt stod på ungerska…

På olika zoo är det alltid olika djur som blir favoriterna. Favoriterna på årets zoo var dessa:

Präriehundarna. Jag har en fascination för djur som är små, ofta lite runda och överenergiska, som t.e.x. präriehundar, illrar och många sorters gnagare. Präriehundarna var verkligen energiska, de sprang upp och ner ur sina hålor. När de inte sprang runt så satt de ner och använda sin energi åt ett mycket intensivt sätt att äta.

Sen fanns det vissa djur som var frigående i husen, som t.e.x. sengångaren. Jag ville egentligen klappa mer på honom, han verkade vara snäll, men jag hade respekt för hans tassar…

Ett annat frigående djur var lemuren, som sen gammalt ligger högt på min lista. Dock är det ringssvanslemuren som varit min favorit, men här var det den svarta lemuren som gick omkring fritt och de var coola de med.

Polarvargen var fin.

En som inte var trevlig var laman, ett djur som jag tidigare tyckte var coolt. Jag kan nu dock upplysa om att lamor inte spottar små och kompakta spottloskor, utan deras spott är mer som en jämn dusch över hela ansiktet…

Hemmahelg!

2010,November 2010 | Monday November 29 2010 06:27 | Comments (0)

Nu har det varit första hela hemmahelgen, där jag bara kunnat softa och inte haft en massa att fixa, sen typ i somras 🙂 . Mkt najs att kunna ta det lite lugnt.

Blev lite vinterpromenader. Vackert med snö, men som synes har inte hösten hunnit lämna riktigt än ändå.

Jimmy njuter i sitt favorit-habitat 😉 .

Shoes of Danube

2010,November 2010 | Sunday November 28 2010 06:30 | Comments (0)

Vi tog inte del i så mycket av den sorgliga delen av Budapests historia, även om det hade varit intressant. Men vi tittade på Shoes of Danube – ett minnesmärke över de judar som sköts ner i Donau i slutet av andra världskriget av Arrow cross. Det var ett rörande minnesmärke – det läskiga som hände för längesen kändes så nära där.

Vinprovningar

2010,Budapest, Ungern,November 2010,Resebloggar | Saturday November 27 2010 08:12 | Comments (2) Tags:

Ungern hade mycket goda viner, och dessa kunde man få smaka på och lära sig mer om på vinprovningar. Vi gick på tre stycken (nej, inte på samma dag 😉 ! ). Den första var på House of Royal Wines and cellular museum. Här hade de en stor utställning om de olika vinerna och vinregionerna i mysiga lokaler (det finns gamla källargångar under hela Budas slottsdistrikt, så det är där som vinprovningarna finns).

Lite av utställningen

Gamla vinkällare

Köpte ost till, mums! Fanns en ungersk ost som smakade korv, och korvosten gillade jag, namnam.

Det andra vinprovningen, som var min favorit, var Faust wine cellar.

Mysig belysning

Jimmy i djup fokusering.

Var goda viner och en mycket duktig sommelier, och sååå mysig miljö.

Det tredje var hos House of Hungarian wines. De hade bytt ägare och koncept för 2 månader sen – det gamla konceptet hade varit att man fick dricka fritt under 2 timmar, inte undra på att de bytte koncept :p .

Även här fanns en massa viner att gå runt och kolla på.

Han som serverade oss, som syns i bakgrunden, smakade duktigt på vartenda vin han serverade – han var rätt så lullig.

Fick prova ett 6 puttonyons Tokayvin, gott!

Onyx

Budapestresan var inte bara en liten belöningsresa för mig efter disputationen, utan det var framförallt en resa för att fira vår fjärde bröllopsdag 🙂 . Denna dagen firades på ett ypperligt sätt! Först en av mina absoluta favoritsysselsättningar då det gäller en city-semester – zoo, och sen avsmakningsmeny på en superb restaurang, Onyx.

Om någon är nyfiken på vad vi åt är denna bilden klickbar.

Först lite bubbel och bröd, och sen en massa mat.

Det var speciellt mycket efterrätter, som alla innehöll choklad (inte mig emot 😉 ).

Och vips kom en tårta från grannen Gerbeaud för att fira vår bröllopsdag – gulligt 🙂 ! Bästa chokladtårtan någonsin! Den ser kanske inte så stor ut här, men den var rätt rejäl…

Och när vi trodde att vi fått choklad för resten av året dök pralinerna upp! Glömde ta kort förrän de var halvätna, jag vet, lite ofräsch bild, det är jag som varit mus och ätit hälften av alla för jag inte orkade hela.

Orkade inte hela chokladtårtan, men de frågade de om vi ville ha hem den i en doggybag – och varför skulle man svara nej på det?

Angående mössan, man måste ju visa att man är svensk 😉 . Och för att påskina min nordiska identitet hade jag på mig min härligt varma Helly Hansen jacka, vilket gjorde varenda person som gav mig jackan på restauranger konfunderad, eftersom de trodde att Jimmys lite snyggare kavaj-jacka var min. Well, värme kommer före utseende för mig. Och maken är ju mer van vid kyla så han kan ha snyggare jackor 😉 .

Fina förpackningar. Fick lite extra praliner också.

Budapest by night

2010,Budapest, Ungern,November 2010,Resebloggar | Thursday November 25 2010 06:36 | Comments (2)

Någon kväll regnade det i Budapest, men det gjorde inget – staden passade fint i regn. Mycket vackert runt Donau på nattetid – Donaus flodbanker vid Budapest är också listade som en Unesco World Heritage site.

Hemma

2010,Budapest, Ungern,November 2010,Resebloggar | Wednesday November 24 2010 18:19 | Comments (0)

Hemma igen från Budapest! Jättefin stad som klär fantastiskt bra i höst-skrud.

Snabbis

2010,November 2010 | Wednesday November 17 2010 22:39 | Comments (2)

Ooops, är fortfarande fullt upp trots att disputationen är över – men lite svävar jag fortfarande runt på små moln och känner mig på ett riktigt fint humör 🙂 , då jag är så nöjd med min fredag och att vara klar med detta 🙂 . Men det har varit full fart med mina “nya” projekt, planeringsmöten, och har även hunnit med att börja med lite handledning – från den andra sidan.

Men lite brejk behöver jag, för kan inte riktigt hålla på att snurra i samma tempo non-stop, så nu är det snart dags för en liten city-weekend 🙂 . Ska bli skönt!

Doktor Karin :D

2010,November 2010 | Saturday November 13 2010 18:25 | Comments (0)

Så var det klart och jag fick min doktorstitel 🙂 . Hade en underbar dag 🙂 Disputationen gick jättebra (tyckte t.o.m. jag som annars aldrig brukar vara nöjd) och tyckte festen var jättekul, med mycket fina tal/sång, kul sällskap och smarrig catering 🙂 . Var en intensiv dag då det var antingen disputation (varade i 3h, långt!), festfixande eller fest. Stort tack till släktingar, make och Annick som hjälpte mig med festfixandet, annars hade man aldrig hunnit 🙂 .

Lite bilder från disputationen:

Innan det började. Var inte nervös alls under själva dagen, kändes som jag gjort av med all nervositet tiden innan. Undrar om mina kollegor trodde jag tagit något lugnande :p .

20 min tal om min avhandling

Diskussion med opponenten.

Efter 3 timmar av presentation och frågor var jag ganska trött, och kollade lättat på ordföranden då hon sa att det var över.

Så dagen blev bättre än jag nånsin kunde hoppas på, men nu känns det lite skumt att det plötsligt är över! Men skönt ändå.

Imorgon…

2010,November 2010 | Thursday November 11 2010 06:51 | Comments (4)

…är det slutligen dags att disputera. Både störtskönt och inte skönt alls. Är rätt nervös och har helt sjukt ont i magen, lagom typiskt.

Håll tummarna för mig imorgon 😉 .

Next Page »