Morgonbus

2018,Januari 2018,Syskonen | Sunday January 28 2018 13:53 | Comments (2)

Inskolningsslut och såpbubblor

2018,Januari 2018,Viktor | Friday January 26 2018 20:21 | Comments (2)

Inskolningen har gått framårt denna vecka, trots att vi fick vara hemma med Viktor  på måndagen och tisdagen eftersom ingen av hans ordinarie pedagoger var där… Han blir arg och ledsen då vi lämnar, samt då han ser oss vid hämtning, men däremellan går det ganska bra. Han matvägrar dock endel, men de sparar lunchen och ger honom efter lunchsovet, och då går det bra att äta. Han har varit lite blyg och stått vid kanten och tittat då det varit gympa, men denna gången blåste de såpbubblor och då hängde han på 🙂 . Han tyckte det var superskoj!

Bilder från förskolans blogg då han jagar såpbubblor:

Inskolning

2018,Januari 2018,Viktor | Saturday January 20 2018 20:23 | Comments (2)

Viktor började på inskolning den 9e januari. Viktor hade fått superbra pedagoger 🙂 , till skillnad från Alfred som hade en del riktiga stolpskott. Första dagen var vi där en timme och hälsade på. Hela familjen var med, även Alfred. Viktor tyckte det var kul.

Den andra dagen var jag där med Viktor på morgonen. Vi skulle vara tillsammans hela dagen. Viktor blev dock JÄTTEARG efter en kort stund. Han ville bara ut. Han skrek av ilska i typ 30-40 minuter. Jag tror att han ville vara med Alfred och blev besviken för att de inte var tillsammans nu, eller så ville han ut och leka, då han ju lekt en hel del på innergården tidigare. Jag och hans mentor var själva med Viktor i ett lekrum, och tillslut lugnade han ner sig och lekte. Samling och ätande gick bra, men sen så vägrade han somna i förskolans vagn och blev jättearg igen. Så vi fick gå hem. Väl hemma så röjde han på som bara den. Vi hämtade Alfred vid 2, och på den korta vägen hem så somnade han i vagnen och sov länge. Det gjorde mor hans också, i soffan. Alfred var nöjd att han då kunde sitta med plattan en lång stund…

Det är hårt att börja på förskolan…

Den tredje dagen gick det bättre. Skönt! Viktor var ensam om att skolas in, så pedagogerna kunde lägga mycket energi på honom 🙂 . Han var inte rädd eller blyg för de andra barnen, undan lekte på fint.

Denna dagen använde jag vår egen barnvagn och gick runt med honom, och då somnade han. Då gick jag hem. Han blev dock mycket arg och ledsen då han vaknade (han hade kissat igenom också) så då blev jag inringd.

Sen var Jimmy där en dag, och det gick ganska bra. Viktor somnade i förskolans vagn, och Jimmy hängde med Alfreds grupp en stund. Alfred byggde med plusplus. Då jag var på inskolningen veckan efter så var jag också med Alfreds grupp en stund, och läste en massa sagor.

Sen någon dag in på den andra veckan (dvs denna veckan) började vi lämna honom på förskolan för att han skulle vara själv utan oss, och då blev han jätteledsen. Det gick lite upp och ner, ibland var han OK och ibland var han arg. Han hungerstrejkade dock hela tiden utan oss :/. Alfred hängde med honom ibland då de var ute. Nästa vecka ska vi testa lite längre dagar, och hoppas att han vänjer sig så smått. Det har varit lite svårt det här för honom. Alfred var ju större då han började, och var van att vara borta från oss, så det gick ju lite smidigare med hans inskolning.

Nedan är lite foton som jag tagit från förskolegruppens blogg (där bara Viktor och Alfred är identifierbara):

Utflykter i Januari

2018,Alfred,Januari 2018,Viktor | Tuesday January 16 2018 19:39 | Comments (0)

Och så kommer foton från utflykter under ledigheten i januari!

Jimmy och jag hade lite egentid – vi var och åt afternoon tea på Riviera, med efterföljande promenad.

Alfred lekte en del med kompisar, och en av dessa gånger gick Viktor och jag på en lekplatsutflykt.

 

Vi var en hel del i Skrylle. Alfred och Jimmy gick off-road och lurpassade på mig och Viktor 😉

Inspirerade av våra skogspromenader så åkte vi till XXL Sport och handlade en massa kläder för utomhusbruk. Det blev en lång shoppingtur och killarna rev halvt ner stället :p. Små vandaler :p .

Lunchdags på Väla.

Viktor 17 månader

2018,Januari 2018,Viktor,Viktor fyller månad | Saturday January 13 2018 20:14 | Comments (1)

En sak som har hänt sen förra månadsuppdateringen är att Viktor har börjat på förskolan! Mer om det i ett senare inlägg (inskolningen håller fortfarande på, Jimmy och jag alternerar).

Jimmy och Viktor på inskolningen

Precis som jag skrev under förra månadssammanfattningen så klättrar och pillar han på allt. Han stökar ner något helt makalöst… Han klättrar ofta in i hörnskåpet i köket. Och precis som förra sammanfattningen så gillar han att dammsuga. Tyvärr så har han inte förstått vilka dimensioner dammsugningen ska vara begränsad till – han dammsuger helst väggarna :p .

Han härmar Alfred mycket, och en sak som han lärt sig av Alfred är att stå på kanten av soffan och dyka ner i soffkuddarna… Han ser SÅ nöjd ut då han gör detta :p

Han förstår rätt mycket (eller i alla fall det han vill förstå :p) och säger några ord. Han får se på babblarna på TV och har lärt sig de flesta av babblarnas namn. Han säger “babba” och pekar på TVn då han vill se. Idag tyckte jag även det lät som att han sa äpple. Han får även se på tecknade sånger på TVn, och han brukar stå och digga med. Han älskar musik. Hans absolut käraste ägodel är en sångbok som vi har, han lyssnar på den konstant. Han gillar speciellt sånger med fart i och kan bli irriterad om det är “fel” sång.

Viktor och Alfred med sångboken

Han har temperament… Och han låter mycket. Då han är missnöjd över något så ger han ifrån sig väldigt höga skrän…

Tidigare så åt han väldigt mycket välling på nätterna, men på sistone så har han bara  ätit då han nattats och sen en gång till under natten (blir bara ett nattligt blöjbyte då, skönt). Då han får mat så äter han bara upp den saken som han tycker bäst om på tallriken, och sen så tjoar han högt om att han vill ha mer av den saken och lämnar all annan mat orörd.

Superbusig 17-månaders!

 

Utflykter här och var i december

2017,Alfred,December 2017,Viktor | Sunday January 7 2018 20:55 | Comments (0)

Många små utflykter har det blivit under de lediga dagarna i december.

Innan julafton blev det endel shoppingturer. Här nedan leker killarna på en liten lekplats inne i Nova. Då köpte Jimmy förresten sin julklapp till mig, som var Hans Roslings bok “Hur jag lärde mig förstå världen”. Det var en inte helt otippad julklapp, eftersom jag såg en annons för boken någon dag innan den inhandlades och sa att “Den måste jag köpa”, varav Jimmy efter en stund sa “Nae, gör inte det” :p . Det var en bra julklapp – redan färdigläst (intressant bok!). Vi hade egentligen avtalat bort julklappar till varandra detta år, men jag råkade springa förbi en perfekt julklapp till Jimmy (https://www.smartasaker.se/sv/artiklar/brelock.html) och då blev han lite stressad att handla till mig 😉 .

Nedan från en annan shoppingtur, då vi bl.a. besökate Elgiganten (tråkaffär :p). Viktor var helt till sig av allt som fanns att pilla på :p . Och jodå, han lyckades välta ner endel julklappsdekorationer :p.

Och här var vi på Emporia. Full fart på grabbarna!

Här fikade vi. Det var längesen grabbarna satt och åt så länge. Tacksam för att de hade en stol som Viktor fick plats i och satt fast i (han är ju för stor för Antilop, den vanliga IKEAstolen)

Lekställe på Emporia

Åkte till Malmö på mellandagarna.

Då hälsade på Mimmi. Viktor tyckte att de var kul att de också hade en “häst”, även om den inte gungade så mycket då man försökte gunga på den.

Alfred och Jimmy var själva iväg en sväng en annan dag. Då blev det McDonalds (nöjd Alfred).

Sen har det blivit en hel del turer i Skrylle och Dalby Söderskog.

Årssammanfattning 2017

2017,2018,Januari 2018 | Thursday January 4 2018 15:49 | Comments (2)

Så har det blivit 2018, och då är det dags för en sammanfattning av 2017!

Då jag kikar tillbaks på sammanfattningen från förra året så avslutades denna med en framåtblickade mening om 2017, nämligen ”Jag hoppas 2017 blir ett år med fokus på saker som ligger ett steg högre upp på behovstrappan – kreativitet, mindfulness, familjemys, livsglädje etc och att saker lägre ner på behovstrappan, dvs mer praktiska överlevnadssaker,  inte behöver ha så stort fokus (tex jobb, vardagslogistik, praktiska saker med huset etc). ”

Jag kan så här i efterhand konstatera att jag inte riktigt kom så högt upp på behovstrappan som jag önskat… Men det beror till viss del på att jag arbetat aktivt med att komma högre upp på behovstrappan, genom att byta jobb. Detta med jobb-bytet var en utmattande process,som jag egentligen inte hade några planer att ta mig an under 2017, då jag inte ville ha denna typ av förändring då jag precis hade varit föräldraledig. Då ville jag bara att allt skulle vara som vanligt, så man kunde komma in i vardagslivet snabbt och inte lägga för mycket energi på jobbet. Så jag har skjutit detta med att byta jobb på framtiden ett tag, men då jag kom tillbaks från föräldraledigheten så dröjde det inte mer än en månad förrän jag insåg att jag verkligen behövde sluta mitt jobb NU. Och det gjorde jag, efter 13 år på gamla jobbet. Och praktiska saker med huset blev det en del, eftersom vi hade en fuktskada och det efter många turer bestämdes att bolaget som byggde huset skulle stå för detta. Så det var många besök av hantverkare och vi hade under en lång period en avfuktare stående på bottenvåningen, vars ljud man blev gaaaalen av. Men vi fick ett helt omlagt parkettgolv och det blev fint ? . Och vardagslogistik – ja det har man haft en hel del av…

Men, det har ändå varit en hel del saker som ligger högre upp på behovstrappan – vi har haft mycket familjemys och det har funnits mycket livsglädje ? . Speciellt det första halvåret, då jag var föräldraledig, var härligt. Föräldraledigheten är den bästa tiden i livet ? !

Ledighet och barnvagnspromenader, nice 🙂

Maken som var ledig det andra halvåret instämmer nog inte riktigt i detta påstående, men han tyckte ändå att det var en bra tid på sitt sätt.

Jimmy i föräldraledighetstagen (jag är lite besviken på att det aldrig blev något pappaskägg :p ).

Kreativitet och mindfulness får jag dock utveckla ett annat år. Men jag har i alla fall röjt ur och uppdaterat min garderob (har läst mycket om färger i samband med detta), kanske någon typ av kreativitet?

Några nya kläder under kategorin festklänningar

Jag har även skapat en hel del i vår lilla trädgård, så någon typ av kreativitet har man kanske haft. Och så har jag kämpat med att hålla denna blogg vid liv trots tidsbrist.

Trädgården i höstskrud, samt två små trädgårdsmästare under sommartid.

Viktor har gått från att, i början av året, inte kunna förflytta sig själv, till att i högsta grad kunna förflytta sig själv i alla möjliga dimensioner :p .

Viktor från en av årets första dagar resp en av årets sista dagar

Och så har han ju blivit döpt under året. Jag blev mycket nöjd med dopet, förutom att prästen var lite skum :p .

Och Alfred, han blir bara klokare och klokare. Och båda växer så det knakar! Alfreds är en klok och kärleksfull kille som tänker mycket. Han har blivit riktigt bra med siffror. Han har ett fantastiskt sifferminne – om han ser en siffra så hittar han associationer (t.ex. ”21! Det var ju så gammal du var då du svimmade mamma”, ”Klockan är 10:00, det var den också då vi lämnade farfar och Torni på flygplatsen (för över 2 månader sen)” , ”Bilen där har regnummer 828, det är så högt världens högsta byggnad är”). Han är inte lika intresserad av bokstäver, men han kan alla nu och sitter lite med läsappar på plattan. Han har mycket spring i benen, och har sportat en del under året. Bl.a så har vi gått på fotboll och simning. Vi har även varit ute och vandrat endel (något som vi verkligen vill göra ännu mer nästa år). Men han har även haft ro att hjälp till med t.ex. bakning. Han har även lekt mycket med kompisar, ringklockan här går varm…

Vi har tagit oss iväg på endel resor. Bl.a. har vi bilat till Stockholm två gånger (länk 1, länk 2).

Från Tom Tits experiment som vi besökte under en Stockholmstur

Under bilturen på sommaren så var även Alfred och jag i Uppsala, och på vägen hem så hade vi en lyckad visit på Kolmården.

Senare under sommaren var vi även på Liseberg.

Det blev även en del lokala utflykter i Skåne, några exempel:

Sofiero

Söderåsen

Torup

Fulltofta

Jimmy och jag kom iväg själva på några restaurangbesök samt en kvällpicknick på Dagshög.

Sommarledigheten var lång och härlig, trots vädret. Det blev inte mycket strandhäng! Men vi hade en veckas semester på landet med en dag på stranden.

Nu kommer ett år då det händer mycket. I augusti börjar Alfred i skolan (f-klass) och Viktor börjar i förskolan nu i januari. Jag har ett nytt jobb (har iofs hunnit jobba 3 veckor på det nu i december) och Jimmy har ett nytt jobb som komplement till det gamla jobbet som han också är kvar på. Dessutom så fyller han ju gubbe ? . Och i år får det slutligen vara dags att sälja vår gamla bil (och köpa en ny andrabil)!

Gott nytt år!

2018,Alfred,Januari 2018,Viktor | Tuesday January 2 2018 14:51 | Comments (1)

Så har nyårsafton passerat! Jag älskar nyårsafton 🙂 , även om jag känner mig lite matt inför 2018.

Vi hade en fin nyårsafton, även om den inte blev som man tänkt sig. Natten innan hade jag supersvårt att somna, så jag somnade inte förrän 3, vilket resulterade att jag inte kom ur sängen förrän 10.30. Alfred var också trött, och Jimmy med, eftersom han fick ta morgonpasset med Viktor. Så det var lite trötta typer som klockan 11 åt årets sista frukost . Efter frukost begav vi oss till Skrylle. Det var fler än vi som hade samma ide med att rasta kidsen (och sig själva) innan nyårskvällen. Vi gick 5km-slingan. Alfred var jätteduktig och gick den trots att han hade på sig sina vinterstövlar (han brukar klaga på att det är så tungt med stövlar och vill ha gympadojjor istället).

Vi hade lite olika aktiviteter, bl.a. letade vi julgranar:

Det fanns även tomtar:

Viktor ville också promenera en sväng.

Men annars satt han bra i vagnen. Han somnade efter 4.5 km eller så :p .

Efter promenaden var klockan mycket och vi var hungriga, så det var bara att göra förrätten och äta i fleecetröja och långkalsoner :p . Alfred hade sett fram emot att äta räkor i flera dagar – denna kräsne lille kille kan förvåna en ibland! Viktor däremot gillade inte förrätten.

Huvudrätten gick snabbt att göra (himla tur, för tiden blev knapp) – ryggbiff och frittar (med färdig bearnaise). Killarna fick köttbullar. Även här överraskade Alfred genom att tycka att det var gott med sparris. Även efterrätten var snabbgjord. Glass och blåbär.

Blandad fokus på efterrätten som synes. Det sköts fyrverkerier då och då ända från skymningstid, så det var ju spännande att kolla på.

Alfred var så exalterad att han hade mycket svårt att somna, men tillslut blev det tid för bubbel och babbel. Då var det årssammanfattning för hela slanten!

Alfred ville prompt att vi skulle väcka honom till 12-slaget. Först var han inte så entusiastisk, men sen vaknade han till. En riktig pyro-teknikfantast 😉 .

GOTT NYTT ÅR! 🙂