Under den sista dagen i Wien var vi i hotellrummet ändå tills utcheckning, enligt Alfreds önskemål (jag har förstått att en av höjdpunkterna för barn med att vara borta såhär är själva hotellet). Då besökte vi deras spa. Jimmy tyckte att färgerna ser helt galna ut, men de var chillande, så det är kanske lite fel på färgåtergivningen. Alfred hade blivit jätteduktig på att simma 🙂 .

Efter utcheckning begav vi oss till flygplatsen. Jag var lite småsnål och tyckte att vi kunde ta tunnelbana+tåg istf taxi, för det verkade så enkelt. Men jag lyckades irra bort mig totalt och blev sådär stressad som bara jag kan bli på resande fot ibland 🙁 . Stackars Alfred försökte hålla jämna steg med mig släpande på sin gula resväska. Jag får skylla på att jag tyvärr hade stressande bakgrundstankar under resan som gjorde mig lite ur balans. Men en snäll man hjälpte oss och vi tog oss till flyget. Vi kom snabbt fram till Lund sen, där Jimmy och Viktor hämtade oss.

Viktor med presenten vi hade köpt till honom. Jimmy fick lite saker inhandlade på taxfree.

 
 

Den tredje dagen begav vi oss till Schönnbrunn Palace och zoo.

Alfred gillade att hoppa runt på gatukonsten vid Herengasse tunnelbanestation.
Vid Schönbrunn Palace. Inte så imponerad över att bli fotograferad vid stora byggnader.
Gulligast på Zoo!
Pandan däremot vände ryggen mot oss hela tiden.
Inte heller så vanligt med sumatranoshörningar på zoo.
Glada typer i regnskogshuset.
Alfred tyckte nog att rören med myror var det mest intressanta på zoo.
Han tyckte även att det var intressant att klättra på allt som det gick att klättra på.
Men tänker ju att alla förbudsskyltar finns av förekommen anledning…
Stannade vid Stefansdomen.
Såhär intresserad var Alfred av att posa framför ytterligare ett byggnadsverk.
Vi köpte goda kakor! Apfelstrudel till mig. Sen var det filmkväll.

 
 

Vi hade ingen frukost på hotellet (tyckte att 42 Euro per person var aaaaningen mastigt :p), så vi begav oss ut och åt på stan.

Passerade lekplatsen som vi var i dagen innan.
Frukost på anrika Cafe Central. Tidigare stammisar här var (enligt cafeets hemsida) bl.a. Freud, Trotskij och ett antal kända poeter och författare som jag tyvärr inte har någon kännedom om vilka de var. Kollar man på Wikipedia stod det att även Adolf Hitler var en stammis här, men honom nämner de aldrig på cafeets hemsida :p .
Stor frulle!
Hade alltid med en pocket om det blev för lång väntan.
Då vi gick ut så var det en ganska lång kö utanför
Häst och vagn (s.k fiaker) är en vanlig syn i Wien.
Sen var vi på Tekniska museet. Ingen av oss tyckte att det var roligt, så vi stannade inte så länge. Ett fåtal saker var roliga för barn, såsom att åka rutschbana med hastighetsmätning.
Även låtsas-linbanan var uppskattad.
Det fanns ett lekland där. Svensk som man är så trodde jag först att Pride-rörelsen infiltrerat detta ställe, men det visade sig att i Österrike så får en regnbåge lov att bara vara en simpel regnbåge och inget annat.
Alfred tyckte att det var kul att åka tunnelbana och hålla balansen.
Vi åkte till Riesenrad istället (Pariserhjul)
Det visade sig att nöjesparken där Riessenrad ligger (Prater) var öppen! Alfred blev överlycklig! Alla attraktioner var inte öppna, men en hel del var det så vi fick åka endel turer. Eftersom det inte var så mycket folk kunde en del turer bli rätt så långa. Jag tyckte inte att det var så jätteskönt att åka “Kaffekoppen” 3 gånger längre än vanligt, och blev rätt så illamående :p .
De gillade läskiga figurer där.
“Mannen” i kassan till spökhuset.
Alfreds favorit – indoor rollercoaster.
Det var lördag så kvällen avslutades med godis och film på rummet (Harry Potter)

 
 

Vi kom fram till hotellet på tidig eftermiddag. Efter en initial koll på hotellet så begav vi oss ut på stan. Alfred lekte lite på en lekplats, och sen så gick vi till rådhuset och deras julmarknad.

Redo att gå ut!
Nära hotellet så fanns en lekplats med linbana.
Julmarknad!
Ett pariserhjul!
Det åkte vi i.
Vi åkte även i ett litet tåg.
Den här hade Viktor gillat!
De hade en jättestor skridskobana, samt en barnbana. Jag frågade Alfred om han ville hyra skridskor, men han var inte så sugen. Här äter vi pizzalangos.
Alfred hade dock riktat in sig på en sak att äta…
Nöjd!
Och han blev så smutsig… Kan tillägga att det var så mycket färgämnen i sockervadden att han fick blått bajs dagen efter. Vilket var det första han berättade för Jimmy och Viktor då han kom hem, så det var nog resans mest bestående minne :p . Viktor skrattade som bara den.
Avslutade julmarknadsbesöket med lite lek på lekplatsen
På väg hem lurade jag honom att gå en lite längre runda så att jag kunde se några kända byggnader (t.ex. Hofburg som är i bakgrunden). Detta var inte populärt :p.
De hade städat rummet redan första kvällen, och det fanns en Gugelhupf till oss där.

 
 

Den 15e November så var det dags för Alfreds födelsedagspresent – att åka till Wien!

Jimmy körde oss till tåget tidigt på morgonen. Vi hade bara med oss handbagage, och vårt senaste väsk-tillskott syns närmst i bild.
Vi handlade taxfree, och Alfred fick extra choklad från den snälla damen i kassan eftersom han varit uppe så tidigt 🙂 .
Alltid kul att kolla på flygplan.
Härligt att få snacks och valfri dryck på flyget 🙂 . Han har en viss fascination för cola, som han aldrig får hemma.

Fortsättning följer!

 
 

Foton från en tur i Söderskog i böran av november. Det fanns fortfarande lite höstfärger kvar. För att antal år sedan var jag helt begeistrad av hösten, men inte nu längre. Nu tycker jag mest att den känns melankolisk och det är nu våren som är min favoritårstid. Men en skogspromenad är aldrig fel i vilket fall!

Varenda gång vi är i Söderskog så plockar Viktor en informationsfolder och ger oss.
Det måste varit ett toppenår för svampar. Vart man är är så finns det svamp.
Full fart

 
 

Det blir inte många visiter till landet nuförtiden. Synd det, för barnen (och deras päron) tycker att det är så skönt med lite lantluft. Men här är iaf foton från en tur. Jag och barnen var där, medan Jimmy var hemma och var sjuk.

Norrvikens trädgårdar. Killarna sprang i labyrinterna. Efter ett tag kom grundarens barnbarn fram och sa att de inte fick springa där eftersom de haft jätteproblem med buxbomen att ta sig. Ooops…
Lite blommor finns det fortfarande i november
Och det finns även äpplen.
Kidsen ihop med deras goe nästkusin Sigge. En av dessa tre är bättre än övriga på att titta in i kameran då man ber dom…
På tur i skogen
Och på stranden.
Ladan har expanderat sen vi var där sist och har nu massa leksaker

 
 

Viktor har på sistone ofta sagt “Jag vill baka!!!”. Så då har vi försökt slänga ihop något.

Frukostscones. På bordet syns även äppelringar som vi håller på att göra. Mycket populärt!
Mumsar på äppelringar
Här har Viktor bakat muffins. De pös över lite så det blev “elefanter” av en del.
Väntar på att muffinsen ska svalna genom att lägga den på en frysklamp.

 
 

Alfred läser en stor mängd serietidningar. Nyligen kom han även på en idé till en serie som jag tecknade.

Den handlar om igelkotten, som bor i Kalles trädgård men som Kalle schasar iväg för att denne äter upp hans blommor. Älgen välkomnar igelkotten till dess skog, men då kommer det en elak jägare, som har plågat skogens invånare under en lång tid. Igelkotten slänger in en av sina taggar rakt i jägarens gevär, och då exploderar geväret och jägaren är därefter inget problem för skogens invånare längre. Alla blir jätteglada, och igelkotten blir kung och sitter på sin kungatron. Alla vill ha igelkotten. Då tycker plötsligt Kalle att det är hans igelkott igen, men borgmästaren påpekar för honom att han ju faktiskt hade övergett igelkotten.

 
 

Så var höstlovet slut för denna gången (för ett tag sen). Det är väldigt skönt med en veckas break i den långa höstterminen. Vi ska definitivt försöka ha höstlov även sen efter 2020 då majoriteten av föräldradagarna är slut.

Höstlovet började med filmmys på fredagen för mig och smågrabbarna. Vi såg järnjätten – en bra tecknad film som Viktor ofta refererar till (“Järnjätten äter metall”!). Sen blev det spontanbesök av ett brödrapar som är Viktors och Alfreds kompisar, plus deras mamma, så det var full rulle den kvällen.

Detta höstlov hade vi besök av Farfar och Torni, roligt 🙂 . Deras ankomst är dokumenterad i ett tidigare inlägg, vilket även Alfreds fest på söndagen är. På måndagen, dagen efter Alfreds släktfest, så åkte vi till Malmö. De hade en ny Lekia på Svågertorp. Det var en bra affär – killarna hade fullt upp med lek och vi kunde smyga iväg och fixa lite julklappar.

Sen blev det Emporia. Killarna gillar lekställena som de har där. De gillade även affären Overhypd, som har massa superhjältessaker och liknande. Det blev kanske lite väl mycket lek därinne dock 😉 .

En dag så var Torni och jag på Flyinge planshop. Jag köpte växter att ha i en kruka framför dörren (mestadels ljung) och så köpte jag en STOR bambu, som jag senare planterade. Tanken är att ha ett litet insynsskydd av bambu nära trädäcket, speciellt bra att ha nu då grannarna högg ner VÅR häck med en halvmeter :p . Hittade även några fina hortensior. Planterade en av dessa utomhus, men den lär inte överleva.

Så att jag kommer ihåg vad bambun heter (jag valde en sort som inte skjuter långa rotskott – nog bäst så i vår pytteträdgård….) Mönstret på mina vackra BAMBU-byxor syns i bakgrunden.
Samtidigt i Dalby Söderskog.
Killarna körde hela rundan med deras nya radiobil! Bra motivation för Alfred att komma ut, han är inte så förtjust i Dalby Söderskog (medan Viktor älskar Dalby söderskog).

På kvällarna fick Alfred se mycket på “vuxenfilm” ihop med oss. Med vuxenfilm menar vi då Indiana Jones och Mumien. Det var lite nostalgi att se Indiana Jones. Jag var ju i Alfreds ålder då jag såg dessa och jag kommer speciellt ihåg att min kompis lillebror blev jätterädd då människorna smälte (I raiders of the lost ark).

En kväll så var Jimmy och jag iväg på middag i Lund. Vi åt tapas och drack sangria.

En dag så var vi på utflykt norrut. Vi åt finlunch (3-rätters) på Örenäs. Lyckligtvis var det schnitzel, vilket även föll barnen på läppen. Jag själv är inte superförtjust i schnitzel, men denna var jättegod! Efteråt så tog vi en tur i slottsparken. Det fanns massor med äpplen där som ingen förbarmade sig över, så vi har kunnat göra rätt så många torkade äppelringar 🙂 .

Kakbuffe till efterrätt!

Sen lämnade killarna farfar och Torni på flygplatsen på torsdagen. På kvällen så åkte vi till Sofiero, som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Annars var höstlovet rätt så förkylt – jag hade en vedervärdig hosta. Totalt har jag hitintills inkasserat 3 veckor med hosta (och utan träning 🙁 ).

Under höstlovet så fick vi även (med hjälp) av farfar upp lite tavlor i trappan. Vi tog även en tur till stadsbiblioteket i Lund., bakade frukostscones, gick mer i Dalby söderskog m.m. Gött med höstlov som sagt 🙂 .

 

Next Page »