Archive for the Category ◊ 2016 ◊

Author:
• Wednesday, January 04th, 2017

Detta året spenderades nyår på landet. Alfred var hos päronen medan Jimmy och jag var i hönshuset. Då fick man tid att både reflektera över året som har gått och göra planer inför det nya året. Det hinns inte riktigt med om Alfred är närvarande 😉

dsc_1298

Båda killarna har blivit riktiga nattsuddare nu efter de lite mer rutin-lösa jul och mellandagarna. På Spåret den 30e fick ses med Viktor i famnen – fast han ville gärna vända sig om och kolla. Vi försöker hålla honom borta ifrån skärmar så gott det går, men han har blivit en riktig skärmjunkie. Ibland märker man att han zoomar ut då han sitter i ens knä vid köksbordet, och sen märker man att han fått syn på TVn som Alfred glor på :p . Ännu mera skärmar nedan:
dsc_1528

dsc_1533

På nyår gjorde vi en tre-rätters ihop med päronen som vi tog med till vår stuga. Viktor gjorde oss sällskap på middagen.

dsc04863

Övriga kvällar runt nyår blev det endel Bezzerwizzer med päronen. Vi har insett att det är omöjligt att hinna med om man ska vänta tills att kidsen sover så de får vara med.
dsc04854

Alfred var med en natt i hönshuset. Där gjorde han en koja. Det är det stora intresset just nu, att bygga koja. Filtar, täcken och kuddar får aldrig vara där de ska vara nuförtiden :p .

dsc_1316

Den 2e Januari så var vi på vår sedvanliga promenad i Båstad. Det blev pizza-fika vid stranden – gott men lite kallt.

dsc04872

Sen när vi kom hem så blev det även promenader med Alfred. Här har han letat efter “Målartjuven” i Skrylle.

dsc_1555

 

Author:
• Sunday, January 01st, 2017

Även om 2016 har varit ett skräp-år för världen, så har 2016 varit ett bra år för oss :). Höjdpunkten under 2016 var tillkomsten av ytterligare en familjemedlem, Viktor Erik Engström som föddes på kvällen den 13 Augusti. Så mycket har kretsat kring detta under året, även om man inte var lika fokuserad under den andra graviditeten som under den första. Gravidrelatede inlägg finns samlade i denna kategori. Sammanfattningsvis så var graviditeten bra, jag var lite illamående i början men sen så mådde jag fint. Även mentalt, då jag knappt oroade mig någonting. Jag hade inte heller några problem med värmen så som jag hade befarat.

dsc_0528Lunds stadspark den 2 Augusti, i väntan på Viktor som skulle dröja 11 dagar till.

Jag hade dock inte trott att jag skulle gå över tiden så mycket som jag gjorde! Efter ett falskt alarm i slutet av juli så skickade vi Alfred till päronen eftersom vi trodde att förlossningen var närstående. Där fick han vara i 2 veckor…

Men 9 dagar efter BF så kom han tillslut 🙂 . Förlossningen gick bättre denna gången och vi fick åka till Familie BB istället för en vårdavdelning. Alfred fick träffa Viktor på patienthotellet strax innan vi åkte hem. Han tittade med stora ögon, såg lite blyg ut, och sa “Vad han är liten”!

dsc_0532Första gången som brorsorna träffas

Det är väldigt mysigt (om än hektiskt) med två barn. Har än så länge inte alls upplevt den beryktade tvåbarnschocken – tycker tvärtom att det blivit mycket bättre med två barn 🙂 . Första tiden med Viktor var mycket bättre än förväntat. Sen så blir ju även livet bättre utan jobbstress, så jag får väl komma tillbaka till ämnet då man väl jobbar :p . Jag tog ledigt fr.o.m början av juli så vi hann varva ner och vara lediga tillsammans ett tag. Det var mycket välbehövligt, då det tar tid att varva ner.

dsc_0427Semester och bokläsning på altanen

Överhuvudtaget så märker jag nu hur mycket bättre jag mått när jag inte jobbat. Jobbet har varit en del av livet som inte varit så positiv i år (sett till trivsel och “mjukare” faktorer), även om jag nu slutligen faktiskt har fått en “fast” anställning efter 11 år på jobbet (fast som min chef kommenterade – “det finns inga fasta anställningar, anställningarna är bara för så länge det finns anslag”). Den fasta anställningen fick jag i april, hos Lunds universitet, efter att ha jobbat ett halvår på Karolinska (Stockholm), tack och lov mestadels på distans. Då var jag i Stockholm lite då och då – det var trevligt att träffa kompisar och byta miljö ibland, men jag hade inte orkat åka dit så mycket sen som gravid/med två barn. Jobbet har hört av sig med en del saker som “jag väl kan göra”, men det finns varken tid eller ork till nu och jag vill inte vara jobb-splittrad i min föräldraledighet (jobb är en mindfulness-mördare). Överhuvudtaget så får jag göra en omstart då jag börjar jobba sen, för jag känner mig inte så nöjd med hur det är nu på jobbet eller i vilken riktning jag är påväg nu. Dock så har det gått rätt bra om man mäter det i intjänade anslagspengar (vilket väl är så som saker mäts på universitet) då jag nu har 5,8 miljoner i eget namn (observera att det bara är en fraktion som faktiskt går till min lön, det finns ingen korrelation mellan anslagspengar och lön), men det är ju inte allt. Vad som är viktigast är ju trivsel, personlig utveckling, jobbglädje och work-life balance. Man får andra prioriteringar då man har barn helt enkelt – tid och energi är de viktigaste resurserna.

Anyway, nog om jobbet. Prioriteringen i år har varit Viktor och Alfred. Alfred tycker att det är roligt att ha fått ett syskon och är så glad över sin bror, även om han ju nog saknar att vara ständig mittpunkt. Han kramar om Viktor och älskar att få honom att skratta. Och inget får Viktor att skratta som hans storebror!

dsc04023

dsc04180

dsc04192

dsc_1269Brorsorna

Det har hänt mycket i Alfreds liv i år – han har blivit storebror, börjat i storbarnsgrupp (vilket har varit lite tufft), börjat leka med kompisar hemma och borta, och han har även börjat tänka på livets stora frågor, då han bl.a. insett att livet inte är oändligt. Han har fått ett stort intresse för siffror, och han tycker att naturvetenskapliga experiment är kul. Han har ett riktigt bra ordförråd – man blir faschinerad av vilka ord han har i sitt vokabulär. Han har skjutit i höjden och blivit en lång och smal kille – bebisknubbet är helt borta nu.

dsc_0635Alfred ser på en snigel och filosoferar

Han har börjat resa lite mer – han har åkt flyg för första gången (till Sundsvall i vinterskrud), åkt på minisemester till Stockholm i härligt vårväder och varit iväg på sin första lilla semester på hotell (i Göteborg).

dsc03515

dsc04582Det blev både Gröna Lund och Liseberg i år!

Jimmy och jag har kommit iväg på lite egentidsutflykter, bl.a var vi på en weekend i Tostarp, och vi har även varit ute i Malmö och Båstad då vi haft barnvakt för Alfred. Vi tänkte att vi fick passa på att äta ute innan Viktor kom, men det har än så länge gått fint att gå ut och äta fast han är med.

dsc_0236Miniweekend i Tostarp. Det regnade, men det gjorde absolut ingenting eftersom vi satt inne och cocoonade hela tiden.

DSC03305Afternoon tea på Riviera i Båstad

6666Det har blivit tradition att gå en långpromenad i Båstad längs Malen/Riviera.

DSC03799Middag på Restaurang Sand

DSC03816

DSC03105Fast såklart är ju även Alfred med och fikar ibland!

Vi hade en lång sommarledighet. Den blev lite längre än planerat då Viktor dröjde lite :p. Sommaren var bra, och jag tyckte att det var skönt att det inte var för varmt. Under varma dagar så låg jag som en strandad val i Alfreds lilla pool :p .Vi höll oss i Skåne eftersom jag var i månad 8-9 eller hade en liten bebis under sommarmånaderna, men det blev utflykter till t.ex. Ystads djurpark, Skånes djurpark, Tropikariet, brandstationen etc.

dsc_0507Alfred ser på hajar i Tropikariet. Mycket prat om hajar i år. Han fick även en stor leksakshaj då vi var i Göteborg!

Det var en riktigt varm september, där jag gick många långa barnvagnspromenader. Jag älskar barnvagnspromenader, det är så meditativt.

dsc_0887

dsc04713Foton från barnvagnspromenader under olika årstider

Överhuvudtaget har 2016 varit ett år med bra själslig utveckling, och det vill jag gärna ska fortsätta under 2017. Jag hoppas 2017 blir ett år med fokus på saker som ligger ett steg högre upp på behovstrappan – kreativitet, mindfulness, familjemys, livsglädje etc och att saker lägre ner på behovstrappan, dvs mer praktiska överlevnadssaker,  inte behöver ha så stort fokus (tex jobb, vardagslogistik, praktiska saker med huset etc). Jag inser det låter flummigt haha.

 

 

 

Author:
• Thursday, December 29th, 2016

Alfred har aldrig varit en gosedjurs- eller snuttis-kille. Jag hoppas på att Viktor blir det, han har visat en del potential inom området 😉 .

dsc_1496 dsc_1497 dsc_1499 dsc_1500 dsc_1501

 

Author:
• Wednesday, December 28th, 2016

Majoriteten av fotona man tar för julkort blir inte julkortsmaterial, utan ganska långt därifrån :p . Här är några av dessa:

img_4055

img_4051

img_4050 img_4059

Author:
• Tuesday, December 27th, 2016

Årets julfirande var kul, men intensivt, så jag hann inte dokumentera så mycket. Alfred såg lite på Kalle ihop med Amanda, men konceptet att kolla på ett TV-program som inte går att spola fram/byta avsnitt på är främmande för honom :p . Sen blev det mycket röj röj. God mat serverades, som Alfred inte hade ro att äta, men han åt mängder choklad istället :p . Kidsen sjöng i väntan på tomten, och tillslut så dök han upp!

dsc04834

Alfred fick en massa paket, men han var missnöjd för han fick ingen spökfisk (han hade vägrat berätta vad han önskade sig, så det var svårt att veta…).

Efter Ris a la maltan så var det dags för julklappsspelet, med ett gäng med mycket tävlingsanda. I mitten av spelet hade Jimmy&jag massor av saker, men i slutändan blev utfallet rätt magert. Tongångarna var höga, men det hindrade inte Viktor från att somna mitt i spelet. Ungefär då han somnade så vände vår tur :p .

dsc04836

Dagen efter var det julbrunch. Kidsen var trötta så de fick sitta vid burken.

dsc_1490

Viktor satt med vid matbordet.

dsc_1287

Glad kille som har fått helt fel dygnsrytm nu….

dsc04846

Category: 2016, December 2016  | Tags:  | Leave a Comment
Author:
• Monday, December 26th, 2016

Hur man än gör, så är det alltid för lite tid med julförberedelser innan jul. I år fick vi upp granen innan jul, till skillnad från förra årets lågvattenmärke i julfix. Granen är lite sned och dann, men det är ju tanken som räknas :p. Julgransljusen, som härstammar från tiden runt Kristi födelse (eller i alla fall från tiden runt min födelse), gick hädan eftersom några ljus gick sönder och det började ryka och lukta konstigt :p. Detta öppnade mitt kritiska öga och jag ville även slänga gammalt luggslitet glitter och prydnader som inte passerar det estetiska nålögat. Dock motsade sig killarna detta, Alfred ville leka med glittret och Jimmy ville av någon sadistisk anledning ha kvar julprydnaderna som jag gjorde i lågstadiet. Vi hade dock köpt en ny sak att ha  i granen, och det var nya julgranskulor. Man fick själv trä plastkrokar i dessa. Det tyckte Alfred var kul och gjorde långa kedjor av plastkrokarna. Alfred tyckte att de vinröda kulorna var fula och skulle bort från granen. Dagen efter så plockade jag bort de oestetiska julprydnaderna i smyg – Jimmy märker ändå aldrig sånt. Tyvärr hittade Alfred gömman där jag lagt de oestetiska julprydnaderna och skvallrade för Jimmy så de åkte tillbaks igen :p .

dsc_1452

 

Category: 2016, December 2016  | Tags:  | Leave a Comment
Author:
• Sunday, December 25th, 2016

Anlände till landet den 22 december, efter att som vanligt haft aldeles för mycket att göra på för liten tid innan jul :p . Blandade energinivåer hos familjen som synes.

dsc_1465

Alfred tyckte att ljusen på pärons mini-gran var skojiga, så han lade dessa i en plastpåse och gömde denna skatt lite här och var :p . Viktor visar oroväckande tendenser att bli som övriga Y-kromosombärare i familjen, d.v.s. han är uppe och kuckelurar till toksent. Det är rätt kaotiskt att ha en familj med två energifyllda små killar, men jäkligt roligt 🙂 .

Author:
• Saturday, December 24th, 2016

önskar vi med årets julkort!

julkort2016

Category: 2016, December 2016  | Tags:  | 2 Comments
Author:
• Friday, December 23rd, 2016

Alfred och Viktor i likadana pyjamasar – första gången jag har syskonmatchat kläderna 😉 .

dsc_1263

Author:
• Monday, December 19th, 2016

Då Alfred var bebis var vi nog aldrig ute och fikade med honom i släptåg. Med Viktor så har vi däremot varit iväg ett antal gånger. Kanske delvis beroende på att han är lite “enklare”, men nog mest för att man själv är lite mer chillad runt det hela. Många av gångerna har han mest legat i vagnen och sovit, men när han har varit vaken har han suttit i knäet och kollat nyfiket runt, som här på Cafe Killeröd.

dsc_1152

dsc_1155

Här smackar han med munnen, något som han har börjat göra ofta på sistone. Undrar om det är för han vill ha kakorna här 😉

dsc_1169

Här var vi på Espresso i Malmö, då snoozade han i vagnen hela tiden.