Gott nytt år!

2012,December 2012 | Monday December 31 2012 18:25 | Comments (1)

Önskar vi i vår lilla familj 🙂 .

Sammanfattning av 2012

2012,Alfred,Alfreds tid som Greggan,December 2012 | Sunday December 30 2012 14:56 | Comments (2)

När man hissade champagneglasen på nyårsafton så kändes 2012 som ett spännande och oförutsägbart år. Största anledningen till detta var påbörjandet av projekt bebis. Detta var både spännande och läskigt, man visste inte alls hur det skulle gå eller kännas.

En fredag i början av februari så gjorde jag ett graviditetstest – mest för att konfirmera att jag kunde äta sushi och dricka vin på kvällen. Hade varit vansinnigt sjuk i halsont veckan innan så fokus var på andra krämpor än eventuella graviditetssymptom och min kropp kändes som en mycket ogästvänlig miljö. Så vi blev lite chockerade då det visade positivt… Enligt uträkning skulle beräknad förlossning vara 18 oktober, samma datum som två senare ultraljudsmätningar visade på. Så jag hade alltså nästan samma gravvecka som vecka på året, praktiskt då jag annars aldrig håller koll på vilken vecka på året det är, gravveckorna hade jag dock stenkoll på.

Första ultraljudet var i mitten av April (gravvecka 14), då vi gjorde Kub/nupptest. Eftersom jag inte fyllt 33 fick jag inte göra detta inom region Skåne, så vi gjorde det privat istället. Jag var helt galet nervös innan ultraljudet, hade tyvärr läst alldeles för mycket på familjeliv och fått nojjor att man skulle få se ett dött foster, inget foster alls eller få riktigt dåliga resultat på kub/nupp-testet (tips: läs inte för mkt på familjeliv som gravid…eller som förälder för den delen). Så jag sov ingenting natten innan, trots att jag visste att risken för ovanstående var låg. Så jag blev mycket lättad då det kom upp en bild på en väldigt aktiv liten räka (7cm lång) på skärmen. Och resultaten på testet blev bra.

Andra ultraljudet (rutinultraljud) var i maj, i gravvecka 19. Allt såg fint ut och vi fick veta att det var en liten kille därinne, precis som jag trodde (kallat den i magen för ”han” och ”Greggan” ändå sen jag fick veta att det bodde någon därinne, ”kände på mig” att det var av den sorten) och hoppades på 🙂 !

Sista ultraljudet var i vecka 35, där födelsevikten beräknades till 3500g, och att han skulle vara ganska kort (lårbenet 10% kortare än medel). Såhär i efterhand stämde det inte så bra, visserligen poppade han ut 5 dagar efter beräknat datum, men det var rätt så stor skillnad ändå.

Själv mådde jag fint under graviditeten, förutom lite sömnproblem och att jag var vansinnigt värmekänslig. Tyckte verkligen om att vara gravid – det var en så mysig och spännande tid.

Och på kvällen i vecka 40+2 aviserade han sin ankomst, och kom slutligen ut i 40+4, den 23 oktober. 3930 g och 53 cm lång med en stor kalufs. Greggan hade blivit en Alfred!

Alfred och jag under hans första levnadsdygn.

Resten av året så anpassade vi oss till den nya situationen. Tycker det är himla skoj att vara hemma med Alfred, mycket roligare än jag trodde! Och (peppar peppar…) faktiskt inte alls så jobbigt som jag trodde heller. Och så mycket kärlek♥!

Så 2012 kretsade mycket kring Greggan/Alfred, men vi hann även med att jobba och resa. Jobbet ändrade karaktär under året, från att tyckt det varit skittråkigt i slutet av 2011/början av 2012 (p.g.a mkt undervisning och administration) fick jag sen mycket roligare arbetsuppgifter (antagligen p.g.a att mina dagar var räknade och jag behövde fokusera på saker som jag är mer specialiserad på) i mitten av året. Kände inte alls av någon trög graviditetshjärna utan kände mig helskärpt och jobbet var jättekul. Lärde mig massor och fick producerat en hel del. Sen kom dock amningshjärnan så nu känns jobbet och skärpan långt borta. Naturligtvis kom drösvis med viktiga arbetsuppgifter i slutet av september/början av oktober, men tack vare att Alfred inte hade så bråttom ut hann jag med allt. Höll ångan uppe till slutet alltså. Men kände mig ändå utvilad i mitten av oktober eftersom jag jobbade hemma en hel del i slutet, det besparade energi.

Då det gäller resor utomlands så var vi i New York i April, sen så var jag i England (Leeds) och Bressanone (Italien) på jobbresor.

New York sett från Staten Island färjan.

Bressanone i Dolomiterna. Vacker ort men ack så varmt det var…

Hade tänkt åka på cykelsemester i Toscana i Augusti, men det blev reviderat till en cykelsemester i sydvästra Skåne (med middag och övernattning på Ängavallen och Skanörs gästgifveri). Den var nog så trevlig, även om vädret kanske inte riktigt var samma som i Toscana (nog tur det med tanke på min bisarra värmekänslighet).

Här tyckte jag att jag såg jätte-gravid ut. Såhär i efterhand – nej…

Lite fler lokala övernattningar blev det. Vi var på en Österlen-tur under en fin vårhelg i mars, vilken inkluderade Stenshuvud, Sandhammaren, Ales stenar och Hammenhögs gästis.

Under min födelsedagshelg var vi på miniweekend på Farbror Elofs skafferi i Billeberga.

Med jobbet var jag även på Ystad Saltsjöbad på internat.

På sommaren åkte vi på bilsemester i Sverige, där vi hälsade på Jimmys släkt och även turistade lite då vi var en dag på spahotell i Västervik och en dag i en mysig stuga i Dalarna.

Sammanfattningsvis så gillade jag verkligen 2012!

Labråtte-bodyn

2012,Alfred,December 2012 | Saturday December 29 2012 15:28 | Comments (0)

Alfred i sin labråtte-body som vi köpte på FAO Schwartz – tycker den är så cool, f.d. labråtta som jag är (hoppas att ha lämnat labbandet bakom mig nu för alltid). Har inte använt den tidigare, då den är i storlek 3-6 månader, men den visade sig sitta bra. Det känns som Alfred vuxit mycket sedan den senaste vägningen för 10 dagar sen – han känns tung och många kläder har börjat bli för tajta, nu är det mest 68:or som gäller. Vägde honom här hemma och han vägde runt 6.6 – 6.7 kg – stämmer det så har han lämnat sin +1 SD kurva och tuffat halvvägs upp mot +2 SD kurvan.

Stinky

2012,Alfred,Alfreds kläder,December 2012 | Friday December 28 2012 13:21 | Comments (0)

Alfred och 2 ggr vår favorit i mumin – Stinky.

Dagarna runt jul

2012,Alfred,December 2012 | Wednesday December 26 2012 13:07 | Comments (0) Tags:

Tiden har gått så ruskigt fort på sistone att jag knappt har hunnit reflektera över att julen närmat sig eller fått upp julstämningen – trots att jag har varit ledig och gått runt i den julskyltade stan nästan varje dag. Och nu är julhelgen alltså nästan slut.

På juldagen så var vi tillbaka på gården för en jullunch där resterna från julmiddagen åts upp. Rätt gött att för en gångs skull inte vara trött på julmat då det är jul – detta beror dels på att jag inte varit på något julbord i år och dels på att matlagningen varit starkt nedprioriterad på sistone. Jag var iofs medbjuden på jobbets julbord men då hade jag mjölkstockning. Men det var på Patienthotellet så det var ju ingen större förlust. Har aldrig gillat Patienthotellet (där majoriteten av allt ätande relaterat till jobbet sker) – trodde ju att jag skulle få en annan relation till detta stället efter förlossningen, men vi hamnade ju på en vårdavdelning på KK istället så det blev inget Patienthotell där inte.

Annars har vi mest chillat här på landet. Någon promenix och lite allmänt småpysslande. Börjat kolla på den danska deckarserien Förbrydelsen, den är bra. Alltid kul att vara lite hooked på en serie runt julledigheten. I övrigt har jag haft låten “Gott nytt jul” på huvudet hela julhelgen och kan inte banka bort den, jäkla Sean Banan.

Alfred har haft det bra i jul – det finns mycket nytt och kul att titta på. Även om hans största hobbies fortfarande är att “luftcykla” och försöka stoppa in så många fingrar som möjligt i mun och näsa.

Alfreds första jul

2012,Alfred,Alfred och hans polare,December 2012 | Tuesday December 25 2012 12:40 | Comments (0) Tags:

Då var det dags för Alfreds första jul. Såklart är han alldeles för liten för att förstå vad jul är, men han tyckte det var roligt med mycket folk omkring sig och mycket nya intryck och var på gott humör (förutom då vi skulle gå…). Och så fick han massor med fina julklappar! Majoriteten av julklapparna var kläder, vilket är skoj – jag tycker det är SÅ mycket roligare med bebiskläder än kläder till mig själv.

Först lite julklappsöppning hemma

Sen åkte vi till släktgården. Alfred sov gott under middagen och övervakade sen julklappsutdelningen iklädd sin tomtedräkt.

Spännande att träffa nästkusinen (utanför Skåne kallas det syssling)!

Sen blev han lite trött efter allt pådrag med julklappar, julklappsspel och dans.

Kul jul 🙂

God jul

2012,December 2012 | Monday December 24 2012 11:34 | Comments (1) Tags:

 

 

Alfred två månader

Idag blir Alfred 2 månader 🙂 . Han har börjat dagen med ett strålande humör  – han tycker det är skoj att vara på landet med fler människor och nya saker omkring sig.

Han följer stabilt sin +1 SD kurva för längd, vikt och huvudomfång. 60 cm lång och 6.2 kg tung – storlek 62 även om 68 ofta passar helt ok det med.

Det känns som att han har fått ett ökat medvetande de senaste veckorna. Han skrattar och ler oftare, speciellt om man ler mot honom eller kittlar honom. Han tittar intensivt på saker i omgivningen. De största motoriska intressena är att försöka vända sig från rygg till mage  och att äta på sina händer (oftast gör han dessa sysslor samtidigt). Han har dock inte full koll på händer och armar så ibland slår han sig själv i huvudet eller blir arg då han drar bort händerna från munnen.

Isbjörn

2012,Alfred,Alfreds kläder,December 2012 | Saturday December 22 2012 16:12 | Comments (0)

Om det blir kallt i jul.

Tack Jessika för lånet 🙂

Nu mår jag förresten mycket bättre – feberfri och inte lika ont längre 🙂 .

Magträning

2012,Alfred,Alfreds utveckling,December 2012 | Friday December 21 2012 12:42 | Comments (2)

Alfred har starka magmuskler – inte så konstigt då han spenderar en stor tid av dagen med att göra benlyft alternativt liggande cykling. Är lite fascinerad över hur mycket han håller på att vifta runt med armar och ben. Även om rörelserna är rätt så okoordinerade – ibland lyckas han banka sig själv i huvudet :p.

Benlyft

Next Page »