Posted on 1 Comment

Hippo pool

Generellt sett såg jag inte så stora avvikelser mellan hur djuren beter sig på zoo och hur de beter sig på savannen. Rovdjuren sov och betesdjuren betade. Typ. Men ett djur som avvek en hel del var flodhästen. Flodhästen är det farligaste djuret i Afrika (förutom malariamyggorna…) och då man såg flodhästarna blev man inte direkt förvånad över detta – de var de enda djuren som vi såg som helt klart var aggressiva (dock inte mot oss). Flodhästarna låg i stora grupper i vattendrag.

Om man tycker att vattnet ser skumt ut beror det på att vattnet fungerar som flodhäst-toalett. Flodhästarna är växtätare, så det är rätt stora volymer dynga de gör sig av med – det bubblade konstant i vattnet. Flodhästarna älskar den bruna sörjan och viftar upp så mycket de kan av den på ryggen så de får ett bra solskydd. När de är ute och går på natten använder de sin avföring på ett annat sätt – den får helt enkelt markera vägen de har gått så de hittar tillbaka. Så bredvid flodhäst-pooler är det fullt med dynga på marken.

Då de ligger och jäser i poolen så vill de gärna luta huvudet på en annan flodhäst. Ingen flodhäst är dock så sugen att få ett huvud lutat på sig, så ungefär varannan minut blev det slagsmål i poolen, med öppna käkar och ett högljutt grymtande.

Det fanns en utsiktsplats ovanför så vi stod där en stund och studerade de här härligt groteska djuren. Det luktade inte precis ängsblommor där, och det vimlade av flugor.

Vi såg även en liten hippo-baby.

1 thought on “Hippo pool

  1. Sköna bilder från den naturliga poolen vilka frammanar doftupplevelserna oxå för den som inte är på platsen. Vi noterar att babaysimmet även här tyx ha en framträdande plats på dagordningen.

    Päronet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *