2011

Så är året snart slut och det är dags att sammanfatta 2011. Skrev tidigare ett litet inlägg om mina planer för 2011. Det stämde ganska bra, förutom då det där med att köra mycket med Ådi i Malmö city (vilket jag iofs gjorde i förrgår). Fast några gånger hände det allt, men jag får skylla faktumet att det inte blev så mycket på att Ådi faktiskt ofta var stationerad på landet i väntan på service/besiktning/reperation.

Det blev inte riktigt så många resor under 2011 som ifjol, men det blev en riktigt stor resa – safari i Tanzania (högst upp på min drömrese-lista). Resan bokades i början av året så jag hade hela året på mig att längta. Under tiden så läste en massa böcker om safari och djur och såg mycket på våra djurkanaler på TV – tycker alltid det är roligt att veta så mycket som möjligt om ställena som man ska åka till. Safarin var en magnifik upplevelse. Under själva resan (plus 2-3 veckor efter) var jag tyvärr mestadels magsjuk, men det hindrade inte en från att bli full av intryck. Två månader efteråt är jag fortfarande full av intryck, som blir ännu starkare då man kan tänka på dom utan att irriteras av magproblem :p . Att se djuren i sin naturliga miljö var fascinerande. Man fick en helt annan förståelse om ekosystemet och naturens gång på savannen. Jag har alltid tyckt att bevarandebiologi är superviktigt och jag hoppas verkligen att denna miljö finns kvar om 20, 50, 100 år och många år därtill. Att sitta i mörkret vid en lägereld ute i naturen var mysigt och man kände då (lite sådär lagom flummigt) att man var ett med naturen. Tanzanierna var ett trevligt folk och det var kul att se att de var så engagerade i djuren (och de var även väldigt engagerade i hur den magsjuka turisten mådde). Resan fick mig verkligen att se saker och ting på nya sätt och värdera vad som är viktigt i livet och fick mig nog att stressa mindre över saker.

Förutom safari blev det även besök på Köpenhamns zoo, Skånes djurpark, Tropikariet, Orsa Björnpark och Frösö zoo så det blev mycket djur i år.

I övrigt i reseväg (privatresor) blev det en cityweekend i Berlin, en bilsemester norrut i Sverige och en liten cykelsemester i södra Skåne.

Jag gillade Berlin, en cool stad. Och vi hade sån tur med vädret!

Cykelsemestern var mysig. Speciellt gillade jag Idala gård som var en riktig pärla på den sydskånska slätten. Och även här hade vi tur med vädret.

Bilresan var kul. Fyllde i många av mina luckor i hur andra delar av Sverige är – har inte rest sådär jättemycket i Sverige tidigare. Och vi hade tur med vädret igen!

Lite jobbresor blev det också, men mindre än tidigare år då EU-projektet tog slut i år. Det blev ett sista möte inom projektet i Bryssel i början av året.

På sommaren blev det en tur till Kanada, till en konferens där jag hade både muntlig presentation och poster. Jag gillade verkligen Kanada. Fin natur och trevliga människor.

På hösten blev det en tur till München, och en visit på Oktoberfest.

På vintern blev det en tur till Stockholm. Dock var det för första året Jimmy som var mest iväg, då han tillbringade en del jobbveckor i Japan, Kina och Ystad. Lyckligtvis missade han jordbävningen i Japan med någon vecka. I Japan hittade han den godaste chokladen nånsin som jag fick i present.

Jobbmässigt var året väl lite sådär. Har fått alldeles för lite tid för forskning och således inte fått klar en enda publikation förutom de som jag färdigställde i slutet på doktorandtiden 🙁 . Första halvåret spenderade jag åt att skriva ansökningar. Hittade bara ett enda ställe där jag kunde söka postdocanslag som kunde finaniera min lön om jag stannade kvar på labbet (annars baseras alla andra postdoc-anslag på att man måste flytta). Lyckligtvis fick jag detta anslag på 2 år. Hade jag inte fått det hade jag nog gjort min sista dag på jobbet nu. Inte alls stressande jobbsituation innan jag visste om jag fick anslaget eller ej :p. Andra halvåret spenderade jag majoriteten av min tid på undervisning och organisation av dito, att vara studierektor, administration, kurser etc. Arbetsuppgifterna för detta består till en stor del av tjat :p. Jag tycker inte alls att den här delen av jobbet är rolig och har tyvärr periodvis varit riktigt bitter på jobbet. Men när jag får göra mer roliga saker, såsom forskning och lära mig nya saker, blir jag glad igen på jobbet.

Så ja, första året som doktor blev väl lite sådär, men det är ändå skönt att vara klar med doktorerandet! Som ett avslut på detsamma köpte jag en doktorsring och gick på doktorspromoveringen, vilket var en högtidlig tillställning. Det dröjde ett tag tills jag hade hämtat mig från allt med disputationen, men nu känns det som det var lääängesen.

På tal om ringar så firade vi 5-årig bröllopsdag! Gosh vad tiden går. Det var 2011:s roligaste festkväll 🙂 .

Annars har vardagen varit bra 🙂 . Tränat på bra och har en riktigt bra kondis, vilket underlättar i så många saker. Jag har tidigare bortprioriterat tränandet då det varit mycket att göra, men nu gör jag inte det utan tar troget en tur förbi Gerdahallen de flesta dagar i veckan, eller cyklar varje dag på sommaren. Generellt har jag hittat en bra vardagsrytm – och sen hemkomsten från safarin har jag nog lyckats stressa ner endel också och sovit gott 🙂 .

Det var lite grann från 2011. 2012 är ännu inte så planerat (förutom NY som jag ju kom på igår att vi skulle resa till), ska klura lite på det under nyår, alltid roligt :).

This entry was posted in 2011, December 2011. Bookmark the permalink.

One Response to 2011

  1. Päronet says:

    Intressant sammanfattning av arbete och fritid med ris och ros över det år som gått. Hunnit med en hel del ser vi och genom berättelsen blir vi närvarande i tiden.

    Päronet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *