Han har sig

Jag älskar uttrycket “att ha sig”. Det funkar till allt och låter så roligt. Använder det hela tiden om diverse företeelser. Jag trodde det var lokalt skånskt men nu såg jag till min glädje att de även anammat uttrycket även i huvudstaden (saxat från DN):

————————————————————————————————————-

“En minut blir en sekund längre

Ur led är tiden. Bokstavligt talat. Åtminstone nu på söndag, då den sista skälvande minuten i dygnets andra timme blir 61 sekunder lång.

Det tar ett dygn för jorden att snurra ett varv runt sin egen axel, har vi lärt oss.

Men det är en sanning med modifikation. För jorden wobblar och har sig, vilket gör att det tar pyttelite längre tid för jorden att snurra runt. Åtminstone i förhållande till hur vi definierar tiden i dag.”

——————————————————————————————————————-

Även senare i artikeln finns intressant språkbruk: “Men ett atomur genererar sin tid helt oberoende av jordens rotation. Det bryr sig inte”.

Nåväl, nu sitter vi och glor på fotboll. Medan Greggan sparkar och har sig.


2 Responses to “Han har sig”

  • Päronet Says:

    Jodå frågan är om inte uttryckets ursprung är skånskt. Förekom ofta när jag gick i skolan då mest i samband för att beskriva mänskliga “aktiviteter” utöver det “normala” som någon person/er bedrev, exvis en som var berusad kunde det sägas om att han ” sprang omkring och råfte och gol och “hade sig” eller “han stod å hade sig för fruntimmerna “. Uttrycket var gångbart som beskrivning där ordförrådet inte räckte till och därmed avsaknad av möjligheter till begreppbildning och preciseringar. Och uttrycket förstods av alla åtminstone de som räknades som ” vanligt folk” men på den tiden räknades inte de som läste DN in i denna grupp. Om Greggan “sparkar och har sig” så har vi Dina gamla fotbollskor kvar med tanke på det tidiga intresset.

  • Karin Says:

    Ja fotbollsskor kan kanske komma väl till pass lite senare! Han var betydligt mer aktiv under andra halvleken så han hejade nog på Tyskland 😉

Leave a Reply