Vad Alfred pratar om

Det är tragiskt så lite jag hinner med att blogga, speciellt nu då det händer så mycket roligt med Alfred. Han har definitivt sin roligaste period någonsin! Han säger och gör så många komiska och gulliga saker, och egentligen borde jag ha en summering varje dag av det han säger för att jag ska komma ihåg det till senare. Men men, får göra så bra jag kan.

Han pratar på mycket och har en livlig fantasi. Bl.a. så är han ett lejon som ska jaga en runt och runt. Då morrar han och springer i full fart. Ibland leker vi att det är lejon ute som vi ska spana efter. Ett annat populärt djur är krokodilen (kokobilen). Folktandvården har en bra bok om en krokodil som sköter sina tänder och den är en hit hos Alfred (där jag själv får hitta på texten, även om Alfred hittat på att “kokobilen är två år”).

En sak han säger ofta är “Alfred arg” och så gör han bistra miner. Trots att han inte alls är arg. Och han påpekar alltid då någon är arg, varesig det är på ett foto, i en bok, på tv, eller i verkliga livet. Stor fokusering på att vara arg. Han fokuserar även mycket på vem som är sjuk, och vart den har “ajaj”. Exempel: Moffa sjuk. Moffa kan inte köra bil (det kan han men inte till oss då han var förkyld.). Pappa sjuk. Pappa ajaj i öga (ögoninflammation, Jimmy såg ut som ett riktigt råskinn). Alfred dålig. Alfred ajaj (pekar någonstans). o.s.v. Han berättar även om någon på dagis är sjuk. Sen hör man ju även ordet dum då och då :p.

Ett koncept han har fattat är “alla barnen”. Vi säger vad alla barnen gör, så är det lättare att få honom att göra saker (“alla barnen sover nu”…). Grupptryck redan i tidig ålder :p. En annan sak han pratar om är att jobba. Jag trodde att det var synonymt med att inte vara där Alfred är, enda tills han en dag sa att “Moffa jobbar inte. Moffa är gammal”. Han pratar även mycket om fordon: Mamma åker buss. Pappa kör bil. Mamma kör inte bil. Och hans pedagog har en cool gul bil, så alla gula bilar säger han är hennes bil. Samt även “mamma ut och springa” och “Pappa ut och springa”. Ibland springer han runt som skjuten av en kanon och ropar “Här kommer jag”.

På sistone har han fokuserat mycket på tid, då man säger man ska göra något sen eller snart så säger han “inte nu” eller kanske “imorgon”. Han är mycket bestämd och säger till vad man ska göra och inte ska göra, som “inte sitta här”. Han har även sagt till pedagogen på förskolan att hon inte får spilla. Han berättar lite om dagen på förskolan: “Alfred lekt” “XX puttas” och berättar om vad de ätit.

2015-04-153

 

This entry was posted in 2015, Alfred, April 2015. Bookmark the permalink.

2 Responses to Vad Alfred pratar om

  1. Päronet says:

    Ja i den åldern händer mycket i utvecklingskedjan som man gärna vill bevara i minnet och då blir det till att skriva ner det annars glöms det ganska snabbt bort och överlappas av Alfreds nya framträdanden.

    Kram till vår 2 1/2 årige charmgosse från mommo och moffa.

  2. Karin says:

    Ja, visst är det så. Började på detta blogginlägg i slutet av mars (lite svårt få tid skriva ner allt på en gång…) och då jag läste det igen nu så kände jag att vissa saker nästan redan är passerade och mycket nytt hänt sedan dess. En ny grej är ju t.ex. att trycka på off-knappen på datorn då man Skypar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *