Lite genetik

Idag jobbar jag hemma. Eftersom det är lugnt och ostört hemma jämfört med på jobbet så står läsning på dagens schema. Läser igenom min bok “Human molecular genetics”. Rätt mycket av det som står där har jag läst innan, men det är bra att repetera. Jag tycker att genetik och molekylärbiologi är otroligt intressant, och funktionen av de pyttesmå beståndsdelarna hos människan, och dess finurliga samspel, är fascinerande att läsa om. Dock är det inte alltid den informationen som är viktigast som fastnar bäst. T.ex. har en lök har 5 gånger så mycket DNA per cell jämfört med vad människan har. Det kommer jag med största sannolikhet att komma ihåg varenda gång jag hackar lök 😉 .

800px-Onions

Fotnot: Löken var ett illustrerande exempel på “the C value paradox”, vilken är att det inte finns något samband mellan mängden DNA per cell och biologisk komplexitet. Tur det för människan :-p .

This entry was posted in 2009, Lustig information, Oktober 2009 and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Lite genetik

  1. Päronet says:

    På tal om lökar och människor så är de båda sprunga ur naturen men till skillnad från löken,trots den har ett överlägset högre innhåll av DNA så spränger människan gränsena för den ekologiska nisch som hon en gång utvecklades i. Men det gör inte löken. Men det är kanske fördel löken. Den verkar ha en lugnare rythm. Fast å andra sidan, vem vill bli kokt eller stekt ? Hoo,hoo

    Päronet

  2. Päronet says:

    På tal om vad man minns lättast.

    Ser man ur pedagogiskt perspektiv så har vi en viss inneboende egenskap som innebär att vi lättare minns det avvikande ur ett sammanhanget.

    En känd numera pensionerad professor berättade att han åt frukost tillsammans med Tomas Tranströmer, en av vår stora litterära kanoner någon gång i sin ungdom. Att resa till Turkiet kom på tal.Då påpekade Tranströmer att man skulle se upp med loppor när man tog in på hotell. Detta är det enda vår sagesman minns. Ingenting om den litteratur de sannolikt diskuterade och hade som gemensamt intresse.

  3. Karin says:

    Fast kokt och stekt kan människan också bli om man är arg alternativt på solsemester 😉 .
    Jo, så sant att man alltid minns det avvikande. Om jag rekapitulerar det jag läst idag så är det jag minns bäst 1) löken 2) att amöban har 200 ggr mer DNA per cell än människan (fast den har ju å andra sidan bara en cell) 3) Att en cell-linje som heter HeLa (som jag brukar läsa om i artiklar) härstammar från en cervixcancer hos en kvinna vars förnamn började på He och efternamnet på La. Cellerna togs år 1955.

    Fast jag tror det var lite mer som fastnade ändå 😉 . Var skönt att sitta hemma och läsa så blev rätt mycket läst.

  4. Päronet says:

    Ja i dag har det varit läsdag för mig oxå. Förts prom.till Sunes i vackert väder sen har det varit läsestolen. Nu byter jag till sängen och boken blir utläst.
    Ammin har bakat en laddning goda bröd.
    Av den anledningen hängde den jävla Luther på min rygg men jag skakade av mig denne guddomens slavdrivande ombudsman på jorden med tanke på gårdagens starka insats i lövhögarnas.

    Päronet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *