Igår var jag på jobbets julfest. Det var trevligt. Dock så sa en kollega till mig under kvällen “Karin, om du säger en fest är trevlig betyder det att du är för nykter, att du tycker festen är rätt tråkig plus att du får en massa vuxenpoäng”. Nu är denna kollega väl 20 år äldre än mig, med ganska mycket fler vuxenpoäng och en hel del mer öl under västen, så han borde väl veta 😉 . Så jag får lyssna på de äldres vishet och tänka mig för då jag säger att något är trevligt. Det kanske inte är trevligt att säga att det var trevligt? Jag kanske skulle konsultera fru Ribbing? Hon skrev iallafall om jobb-julfest på DN idag. Så då kan jag passa på att ta en utvärdering om jag uppförde mig korrekt:
Fråga till Magdalena Ribbing: Är det okej bli onykter på julfest på jobbet?
Svar från Magdalena: Passa dig noga! Drick inte mer än minimalt! Inte en millimeter onykterhet!
Utvärdering: Drack lite vin så någon millimeter onykterhet var det nog men inte många millimetrar, kände inte direkt av något. Borde väl vara OK.
Klä dig diskretast möjligt, hygglig kostym med julslips kan nog passa.
Utvärdering: Ajdå, jag hade inte kostym med julslips. Men det hade ingen av männen på festen heller. Så det borde vara OK. Jag hade på mig samma kläder som under inlägget “Brasse-fest” (http://karin.stampis.com/blog/?p=519). Magdalena sa inget om u-ringningar så jag checkar den som okej isåfall.
Håll dig undan allt skvaller, svara undvikande om du får frågor om vad du tycker om chefen. kolleger, företaget, personal, affärer osv. Säg enbart vänligheter, inte ett kritiskt ord.
Utvärdering: Hålla sig undan skvaller? Vad ska folk då prata om på jobb-julfester :-p ? Forskning eller?? Men ärligt talat så finns det knappt något skvaller på vårt jobb, och finns det det så missar jag allt (eller är det mig dom skvallrar om? 😉 ). Och nej, jag får inga frågor vad jag tycker om chefen. Jag tycker min chef är schysst.
Obs. inget hångel med någon.
Utvärdering: Hahaha…nej knappast. Fast det hade iochförsig varit skoj om några hade hånglat någon gång på jobb-festerna,hehe 😉 ! Men det är INTE min grej att ta tag i.
Gå hem i tid med vilket menas innan gryningen.
Utvärdering: Jag gick hem vid 12 så det borde vara ok!
Tacka chefen för en jättekul fest dagen därpå.
Utvärdering: Vaddå, det var ju vi doktorander som ordnade den! Men chefen har redan tackat oss för det så chefen får OK.
Slutkommentar Magdalena: Julfesten 2009 blir mycket roligare. Då vet du mer och kan hantera situationen efter förstånd.
Utvärdering: Jojo, man skulle tydligen säga roligt och inte trevligt.
Mer än en millimeter onykterhet för Magdalena Ribbing på bilden?
Hej i Stugan.
“Festens sociologi” skulle jag kunna säga om Din mjukdataanalys av gårdagens sittning.
Efter läsningen styrde jag stegen till bokhyllan där jag plockade fram en pocket, (Den ensamma massan) inköpt sommaren 1970 där följande (citat) kan läsas.
“Eftersom sällskapligheterna i sin rena form inte har något mål, något innehåll i sig själv är den helt inriktad på personligheterna….
Men just därför att den är helt inriktad på dessa får personligheterna inte framträda med en alltför individuell prägel.”
En intressant riktlinje att ha i bakhuvudet när man “träder in i festsalen” men lätt att synda mot.
Särskilt på jobbet där man inte med överdriven nit kan påverka sammansättningen av mat och vinälskare.
Citat ovan har följt mig genom åren.Tydligen hade jag vid tiden boken inköptes haft mina betänkligheter kring de sällskapsformer jag tidigare varit med och burit upp.
Men 60-talet blev som känt som en brytningstid för mångt och mycket så även för undertecknad.
Nå, nu har jag syndat tillräckligt med tanke på citatet ovan.
Tur att jag inte är på fest.Som sagt, man skall ju inte göra sig själv för framträdande men det är mest det jag har gjort i min skrivning.
Men Du kom med för tanken stimulernade synpunkter så Du får ha överseende för att jag, sagt på rak skånska “brer ut mig så jävligt”.
Knus.
Gamle