Årssammanfattning 2009

En sammanfattning om året för som har gått.

—————-2009——————————-

Vid nyår 2008/2009 skålade vi i champagne och sa “skål för att 2009 ska bli det bästa året någonsin”!

Med facit i hand blev det inte så – 2009 har inte varit något av de bättre åren :-/ .

Första halvåret försvann de alla de mor-och far-föräldrar som jag & Jimmy hade kvar (bådas farmödrar och min mormor), och så var hela den generationen i rakt nedstigande led plötsligt borta 🙁 .

Förutom dödsfall så har detta inte varit det mest kärnfriska året.  Jag har varit sjuk betydligt mer än vad jag varit något år i vuxen/halv-vuxen ålder, aningen tröttsamt… Majoriteten av all sjukdom inträffade dessutom under juni, juli och augusti, och den 4 veckor långa semestern försvann i en envis och återkommande bihåleinflammation som gjorde mig seg även en ganska lång tid efter semestern. Sen har det även varit ett antal halsflussar, kräksjuka (en mycket elak variant…), öroninflammation,  magkatarr, ovanligt mkt huvudvärk, skadade knän (både knäna, olika skador som har varit extremt långdragna), trasig rygg, med mera. Med den statistiken blev jag rätt uppstressad för att få svininfluensa då vi skulle resa bort på semester – det hade ju varit pricken över i – men jag hann få vaccin och den höll sig borta 🙂 .

Nåväl, nog om detta – det är ju vissa saker i livet som man helt enkelt inte kan påverka och ibland klumpar sådana saker ihop sig. 2009 var inte hälsans år helt enkelt, varken för mig eller för ganska stora delar av nära och kära.

En annan sak som periodvis kan vara svår att påverka är jobbsituationen. Våra jobbsituationer 2009 har inte heller de varit direkt positiva, men under den sista delen av året har en ljusning skett.

Mest negativ har situationen på Jimmys jobb varit, där företaget han jobbar på gått med stor förlust och en hel del gånger deklarerat kommande nedskärningar, vilket ju gjorde att man aldrig riktigt visste vad framtiden skulle ge. Slutligen bestämdes det att Jimmys avdelning skulle läggas ner i början av 2010. Min tjänst slutar också 2010, så framtiden kändes väldigt oklar…

Vi har alltid sett utlandsjobb som en möjlighet om jobb-läget är dåligt hemma. Men om en av oss får ett bra jobb här, så stannar vi här. I slutet av december (några månader efter han fick veta att avdelningen skulle läggas ner…) fick Jimmy veta att han fick en ny tjänst på företaget, som är ett litet steg uppåt :-). Så som läget är nu finns det inga planer för en utlandsflytt.

Nu börjar jag närma mig slutet på min doktorandtid, och i slutet av nästa år är det dags för disputation och följaktligen slutet på min tjänst, så osäkerheten för framtiden finns fortfarande kvar. Men trots det så känns det fantastiskt kul att det snart är dags för disputation. Att skriva ihop avhandlingen och knyta ihop det arbete man har gjort under de senaste fyra åren kommer att bli mycket intressant och stimulerande, och det kommer så klart bli kul att bli Doktor 😉 . Det kommer bli mycket jobb nästa år, men jag ser fram emot det. Jag vill verkligen bli färdig med att doktorera och få nya utmaningar i karriären.  Som doktorand är läget lite låst – man kan inte bestämma så mycket, får ingen övergripande insyn över projekten och man kan inte avancera några positioner. Visserligen får man kanske inte supermycket inflytande även om man är doktor inom min bransch, men lite mer inflytande kan man ju hoppas på i alla fall.  Jobbläget inom min bransch är ju inte det bästa, men jag hoppas på att jag har en ny position i December 2010 🙂 .

Jobbåret i övrigt har varit helt OK prestationsmässigt, även om jag som sagt är lite trött på att vara en doktorand lägst ner i näringskedjan. Ett antal artiklar har blivit färdigskrivna, och det har även blivit lite presentationer. Har hållit presentationer i Stockholm och i Kina – båda dock om projekt som är utanför avhandlingen. Samt att det har varit en del presentationer på hemmaplan i Lund. Även i år har det blivit lite jobbresor. Jag har varit i Stockholm ett antal gånger, samt i Århus och Kina. Århus var en mysig stad och Kina-resan var fascinerade. Även om det fanns mycket intryck från Kina-resan kommer det starkaste att vara min “First class”-resa 😉 .

Jobbresor i all ära, men de bästa resorna är ju de jag får åka på med Mannen i mitt liv 🙂 . Vi brukar klämma in en resa i November till vår bröllopsdag, och i år gick resan till Kap Verde. Där fanns otroliga stränder och resan var mycket lugn och avkopplade. Man har känt sig som en ny människa sen man kom hem 🙂 .

På sommarsemestern var vi på en cykelsemester på Österlen. Timingen var fenomenal, dels var det superfint väder och dels var det precis mittemellan två omgångar med bihåleinflammation. Och cyklar och knän höll! Fick blodad tand för cykelsemestrar efter den resan – var ett riktigt härligt sätt att semestra på.

Annars har det mesta resandet bestått av småturer i vårt eget landskap och dess närmsta omgivningar. Så klart många resor till landet (Torekov), men även trevliga små utflykter till bl.a. Bäckaskogs slott, Österlen , Slottstur och Louisiana.

I början av året blev det utflykter till en massa småorter i Skåne för att kolla in bra platser att köpa hus på. Då var vi rätt sugna på hus, men det suget dog ut då det började bli osäkert om Jimmy skulle ha kvar sitt jobb och då även min tid som doktorand började närma sig slutet. Nu har han ju kvar jobbet, men hus-suget har försvunnit totalt. Med facit i hand så var möjligheten att ha hund den största anledningen till att jag ville ha hus. Nu har jag dock förlikat mig med tanken att det nog inte är så praktiskt att skaffa hund just nu. Både Jimmy och jag är sugna på att satsa mycket på karriären nu då vi (förhoppningsvis) har nya jobb snart och fixa med hus känns inte så högt prioriterat. Dessutom fick vi aldrig klarhet i vad vi egentligen ville ha i husväg. Plus att vi faktiskt trivs superbra som vi bor nu 🙂 . Så hus lär nog dröja. Om jag inte får mer tok-spel på de rökande grannarna i sommar :-p .

Faktum är att jag aldrig trivts så bra hemma i min vardag som nu – vardagen hemma är en riktig energikälla för mig. Så på det sättet var 2009 ett bra år. Logistiken för vardagsrutiner ha vi löst på ett bra och smidigt sätt, och en vanlig vardagskväll hemma är alltid kul och relaxande och jag har kunnat stressa av bra. Trots de negativa yttre faktorerna som nämnts i denna text så har Jimmy & jag haft en superbra år ihop, med en skön vardag och härliga resor och kul aktiviteter, så i den aspekten blev 2009 det bästa året någonsin 🙂 .


2 Responses to “Årssammanfattning 2009”

  • Anna Says:

    Trist med alla sjukdomar och dödsfall! 🙁 Men det känns ju skönt att året som gick var det bästa hittills på andra områden! 🙂 Hoppas att 2010 toppar det på alla områden!

  • Karin Says:

    Jo, jag håller tummarna för 2010 🙂 ! Det Stora Rycket i alla områden 😉

Leave a Reply